ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

O Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Όταν διαλέγεις… αντίπαλο

Kορυφώνεται το ενδιαφέρον στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS συμμετέχει σε αυτήν τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΜαρόκοΙσπανία 0-0 (3-0 πεν.)

Η σκέψη ότι η Ισπανία διάλεξε αντίπαλο , για να αποφύγει τη Βραζιλία, ταλάνισε αρκετά το μυαλό μου και κατανάλωσα αρκετή φαιά ουσία γι’ αυτό. Δεν πίστευα ότι μια ομάδα σαν την Ισπανία θα έμπαινε σε τέτοια διαδικασία. Δεν είναι το ύφος της, η αξιοπρέπεια της. Από την άλλη βλέποντάς την σημερινή της εμφάνιση, άρχισα να πιστεύω ότι αν ένας προπονητής ξέρει ότι η ομάδα του στα δύσκολα δεν πρόκειται να ανταπεξέλθει ίσως και να το έκανε για το καλό της πατρίδας του. Μόνο που αθλητισμός  δεν πορεύεται με τέτοιες ιδέες. Αν το έκαναν οι ισπανοί, τιμωρήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Αν όχι, τότε είδαμε ότι αυτή η ομάδα δεν είχε πολλά συν για να φτάσει ψηλά. Μπορεί στα παιχνίδια του ομίλου να έκανε εμφατική νίκη και να έπαιξε ως φαβορί, απέναντι στο Μαρόκο δεν είχε απαντήσεις. Γιατί το Μαρόκο δημιούργησε πολλές ερωτήσεις στον Λουίς Ενρίκε. Πως θα σπάσεις την διπλή άμυνα ζώνης; Πως θα περάσεις σέντρα από τα πλάγια όταν υπάρχει πληθώρα αμυντικών μέσα στην περιοχή;

Πως θα παίξεις τη μπάλα στον αέρα όταν παίρνουμε όλες τις κεφαλιές; Πως θα παίξεις χωρίς σέντερ φορ όταν έχουμε κλείσει όλους τους χώρους; Όλα αυτά ήταν προβλήματα που έπρεπε να υπερκεράσει η Ισπανία. Δεν τα κατάφερε. Με το Ρόντρι να προσπαθεί να κάνει παιχνίδι από την άμυνα, τον Όλμο , τον Φεράν Τόρες, τον Γκάμπι να προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα, τον Μπούσκετς να ελέγχει το χώρο του κέντρου, ο προπονητής έστρωσε σχέδιο πολιορκίας. Έπεσαν πάνω σε ένα συμπαγές «αμυντικό τείχος» , που σχημάτισε το Μαρόκο , σε διάταξη 4-5-1 , με επίκεντρο τον Άμραμπατ, ο οποίος έβγαλε όλο το ματς των 120 λεπτών, ακούραστος, και ποντάροντας στο δίδυμο Χακίμι – Ζίγιεκ στα πλάγια να «χτυπήσει» σε αντεπίθεση.

Ο σχηματισμός των βορειοαφρικανών τηρήθηκε απαρέγκλιτα, ήταν όλοι συγκεντρωμένοι και συνεπείς στις κινήσεις τους, δεν έχασαν μονομαχία στον χώρο ευθύνης τους, έκαναν συνέχεια διπλά και τριπλά μαρκαρίσματα, είχαν φοβερή αλληλοκάλυψη , παρουσίασαν μία συγκροτημένη ομάδα. Φάνηκε βέβαια ότι θα έπαιζαν με μηδενικό ρίσκο, από την αρχή. Αυτό χάλασε το θέαμα του παιχνιδιού, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ήθελαν πρόκριση με όποιον τρόπο, τον βρήκαν με την διαδικασία των penalties. Ήταν πολύ ψύχραιμοι , σε σχέση με τους ισπανούς, που δεν μπόρεσαν να σκοράρουν ούτε ένα. Τρομερή επιτυχία του Μαρόκο , που περιμένει τον αντίπαλο της στους «8». Αν επαναλάβει αυτή την αμυντική της εμφάνιση , βάζει υποψηφιότητα για τετράδα. Η Ισπανία στο δύσκολο παιχνίδι , έδειξε όλες τις αδυναμίες της. Δεν είναι έκπληξη ο αποκλεισμός της.

Πορτογαλία – Ελβετία 6-1

Όταν έχεις στην ομάδα σου Καρβάλιο και Μπερνάντο Σίλβα , σε δαιμονιώδη φόρμα, τότε πολλά πράγματα πιο εύκολα και απλά. Και οι δύο ήταν κινητήριοι μοχλοί, σε άμυνα και επίθεση, και έκαναν τα πάντα για την Πορτογαλία. Κυριολεκτικά «έκοβαν και έραβαν» για τους συμπαίκτες τους.

Αν στην εξίσωση μπει και ο σέντερ φορ  Ράμος, που με την πρώτη προσπάθεια του σκόραρε ένα καταπληκτικό γκολ, και πέτυχε άλλα δύο στη συνέχεια, πώς να καταφέρει η Ελβετία να γίνει ανταγωνιστική; Εξαιρετική εμφάνιση των Ιβήρων , απόντος  του Ρονάλντο που «ζέσταινε» τον πάγκο, κατατρόπωσε τους ανήμπορους ελβετούς. Δεν θα περίμενε ο Σάντος ένα τόσο άνετο νοκ άουτ παιχνίδι. Φάνηκε η διαφορά τακτικής χωρίς και με Ρονάλντο. Χωρίς τον Ρονάλντο οι έξι παίκτες κέντρου και επίθεσης, κάλυπταν όλους τους χώρους μπροστά από την άμυνα, σε δύο ευθείες γραμμές και έβγαιναν πάνω στη μπάλα κάθε φορά που ένας αντίπαλος τους προσπαθούσε να προωθήσει το παιχνίδι ελβετών.

Με Ρονάλντο, μένει στην κορυφή μόνος του και πίσω του υπάρχει τριάδα για να πιέσουν στο κέντρο και πίσω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο παιχνίδι τους. Ο Σάντος θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά πως θα παρατάξει την ομάδα του στο επόμενο νοκ άουτ ματς. Η Ελβετία μπήκε για να παίξει για τη νίκη αλλά βρέθηκε γρήγορα πίσω στο σκορ και δεν μπόρεσε να πιέσει για να πετύχει κάτι καλό. Μετά το τέταρτο γκολ ο ρυθμός έπεσε , οι ελβετοί βρήκαν χώρους, μείωσαν για να δώσουν έναν άλλο τόνο , όμως οι πορτογάλοι δεν είχαν όρεξη για αστεία.

Οι πορτογάλοι αποδείχθηκαν πολύ έμπειροι για να αφήσουν το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού. Ήθελε να το «καθαρίσει» από νωρίς και το κατάφερε. Ο στόχος για την τετράδα είναι μπροστά τους και θα έχουν την ευκαιρία τους να τον κατακτήσουν.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

O Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Βραζιλία, μια μέρα στο… γραφείο

Kορυφώνεται το ενδιαφέρον στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS συμμετέχει σε αυτήν τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

Ιαπωνία – Κροατία 1-1 (1-3 πεν.)

Όσο ψυχοφθόρα είναι η διαδικασία των πέναλτυ, τόσο απλή την έκανε η Κροατία και προκρίθηκε στη φάση των «8» εις βάρος της Ιαπωνίας. Σε έναν ακόμη αγώνα αυτού του Μουντιάλ, έγινε το αναμενόμενο, παρόλο που χρειάστηκε να φτάσουμε ως τα πέναλτυ. Σαν θέαμα δεν πρόσφεραν κάτι ιδιαίτερο οι δύο ομάδες. Η τακτική κυριάρχησε , με σκοπό , ειδικά από την πλευρά των ιαπώνων, να χαλάσουν το παιχνίδι των κροατών και να τους κρατήσουν μακριά από την περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι το κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό. Υστερούσαν σε δύναμη και οργάνωση παιχνιδιού, αντιστάθμισαν τα μειονεκτήματα με την ταχύτητα και την ενέργεια που έβγαλαν , μέσα στο παιχνίδι. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έβγαινα πρώτοι σε διεκδικούμενες μπάλες , μόνο από την γρηγοράδα που είχαν σε κάθε φάση. Ήταν συγκεντρωμένοι και συνεπείς σ’ αυτό που έκαναν. Όμως κυνηγούσαν το θαύμα ενώ οι κροάτες την επιβεβαίωση.

Κι αυτό έδωσε το ύφος του παιχνιδιού. Οι μεν ήθελαν να πετύχουν κάτι ανεπανάληπτο, οι δε να προχωρήσουν στη συνέχεια. Οι κροάτες έπαιξαν για να κερδίσουν με τον τρόπο που ξέρουν. Σκληρή άμυνα, ποιοτικό και τεχνικά άρτιο κέντρο, επίθεση με όλους τους τρόπους. Όταν άρχισαν να πέφτουν οι δυνάμεις των Μόντριτς και Κόβασιτς, με τον σκόρερ τους Πέρισιτς να μην μπορεί να συνεχίζει τις κούρσες στα πλάγια, αναθεώρησαν το παιχνίδι και προσπάθησαν να πιέσουν και να σκοράρουν με σέντρες μέσα στην περιοχή , καθώς υπερτερούσαν στις φάσεις στον αέρα. Περιέργως ούτε έτσι κατάφεραν να βρουν γκολ πρόκρισης.

Οι ιάπωνες το έφτασαν στο τέλος το παιχνίδι. Αν προκρινόντουσαν, θα ήταν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Άποψη μου είναι ότι δεν έπρεπε να φτάσουν το ματς στα πέναλτυ. Το δυνατό τους σημείο ήταν οι γρήγορες εναλλαγές στις πάσες, και η διεισδυτικότητα στο «ένας με έναν» προς την περιοχή. Έβρισκαν κενούς χώρους, δεν τους εκμεταλλεύτηκαν όπως αρμόζει σε ομάδες που παίζουν για το παραπάνω στη διοργάνωση. Παιχνίδι που δεν θα το θυμόμαστε ιδιαίτερα.

Η αγωνία για την έκβαση του τελικού νικητή ήταν στα χαμηλά επίπεδα. Οι κροάτες , λόγω της ποδοσφαιρικής εμπειρίας που διαθέτουν, φαινόταν πολύ σίγουροι για τους εαυτούς τους, απέναντι στην εστία. Κάτι που δεν συνέβαινε στους ιάπωνες. Οι φιναλίστ του προηγούμενο Μουντιάλ μπορούν να συνεχίζουν να ελπίζουν…

Βραζιλία – Νότια Κορέα 4-1

Η νίκη της Βραζιλίας εναντίον της Νότιας Κορέας, εξελίχθηκε κάτι σαν «μια μέρα στο γραφείο». Τόσο αναμενόμενο, τόσο απλό, τόσο σίγουρο, τόσο βαρετό. Όταν στο πρώτο ημίχρονο το σκορ είναι 4-0 , δεν έχεις να περιμένεις πολλά στη συνέχεια. Ένας τρελός βραζιλιάνικος ρυθμός παρέσυρε τους ασιάτες και τους έριξε στο καναβάτσο, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν ούτε δευτερόλεπτο. Η μπάλα χάθηκε και την μάζευαν από τα δίχτυα τους για να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Προς Θεού δεν είναι σε καμία περίπτωση κάποια μνημειώδης εμφάνιση της Βραζιλίας. Ένας αντίπαλος , κατώτερος των προπονήσεων τους, δεν μπορεί να είναι μέτρο σύγκρισης για το τι θα επακολουθήσει. Σάκος του μποξ για μια ομάδα που θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο μετά από είκοσι χρόνια. Ναι για τους βραζιλιάνους είναι πολλά χωρίς τρόπαιο.

Το παιχνίδι δεν μπορεί να έχει κάποια ανάλυση. Η Βραζιλία ήταν καλύτερη σε όλα, όποτε ήθελε έτρεχε, όποτε ήθελε σκόραρε, όποτε ήθελε πάγωνε το ρυθμό, γενικά έκανε ότι ήθελε. Βράχος ο Κασεμίρο με μεγάλο συμπαραστάτη των Πακετά, ενώ Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος έπαιξαν σαν να ήταν απέναντι στους παιδιά. Όλοι οι υπόλοιποι έπαιξαν καλά ως βραζιλιάνοι.

Οι νοτιοκορεάτες τίμησαν την παρουσία τους σ’ αυτό το Μουντιάλ ,με την πρόκριση τους στους «16» και το γκολ της τιμής εις βάρος της Βραζιλίας. Επόμενο παιχνίδι στους «8» , η Βραζιλία θα συνεχίσει να είναι το φαβορί. Δεν γίνεται αλλιώς. Οι εμφανίσεις της το επιβάλουν.

Υ.Γ. Κάπου διάβαζα ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει τον Ρονάλντο, τώρα που έμεινε χωρίς ομάδα. Αυτό το Μουντιάλ εξιτάρει τη φαντασία και ανεβάζει το επίπεδο των ανέκδοτων.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

O Αντώνης Πακαλίδης αναλύει το Μουντιάλ: Η Γαλλία δεν αστειεύεται, αλλά σημείο αναφοράς… Κουέστα, Πάλμα!

Kορυφώνεται το ενδιαφέρον στο Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και το PRESSARIS συμμετέχει σε αυτήν τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Το αγαπάμε, τι να κάνουμε… Καθημερινά θα υπάρχει ένα σχόλιο για τα παιχνίδια της ημέρας, μέχρι το τέλος, για να ξεχνάμε την έλλειψη των αγώνων του ΑΡΗ. Πάμε λοιπόν.

ΓαλλίαΠολωνία 3-1

Η Γαλλία δεν αστειεύεται. Είναι ομάδα γεμάτη ταλέντο, ποιότητα, συνοχή, λύσεις σε όλες τις θέσεις της ενδεκάδας, έμπειρο προπονητή, έχει βάλει υποψηφιότητα για να βρίσκεται στον τελικό. Έχει δύο πλάγιους επιθετικούς , Εμπαμπέ, Ντεμπελέ, που ανά πάσα στιγμή διαλύουν την αντίπαλη αμυντική διάταξη. Ο Ζιρού είναι πάντα μέσα στις φάσεις και σκοράρει κατά ριπάς. Ο Γκρισμάν έκανε ακόμα ένα καταπληκτικό παιχνίδι, ενώ η άμυνα της κράτησε μακριά από την περιοχή τους πολωνούς. Γεμάτη ομάδα , εκπαιδευμένη για να παίζει με συγκεκριμένο τρόπο και έχει συγκεκριμένο στόχο. Να κατακτήσει το τρόπαιο. Το 4-3-3 βασίζεται στην δημιουργικότητα του Γκρισμάν, στις ανασταλτικές δυνατότητες του Ράμπιο και Τσουαμενί, στην ταχύτητα των πλάγιων επιθετικών  και στην αμυντική λειτουργία της τετράδας πίσω, που δεν επιτρέπει εύκολα την δημιουργία φάσεων από τον αντίπαλο. Στο τέλος υπάρχει η εγγύηση του Λιορίς , που όταν δεν πάει κάτι καλά, είναι εκεί για να σώσει την κατάσταση. Εύκολη η νίκης της απέναντι σε μια Πολωνία , που δεν είχε κανένα παίκτη, σε καμία θέση, καλύτερο από τη Γαλλία. Φυσικό η υποταγής της στον ανώτερο αντίπαλο. Ο προπονητής της Πολωνίας, σε κάποια άλλη ζωή θα ήταν Σχολικός Επιθεωρητής του Υπουργείου!!! , παρουσίασε μία ομάδα που δεν είχε πυξίδα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Λεβαντόφσκι «εξαφανίστηκε» σ’ αυτό το Μουντιάλ, οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον βρουν αλλά έμειναν με την προσδοκία ότι θα κάνει κάτι καλό. Κακή ομάδα στην ανάπτυξη, χωρίς κάποιο πλάνο επίθεσης, ενώ αμυντικά όσο άντεξε ,κράτησε το μηδέν. Μετά  το γκολ, στο τέλος του ημιχρόνου, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν, απέναντι στην άμυνα της Γαλλίας, μέχρι που δέχτηκαν δύο τέρματα από τον Εμπαμπέ.  Η καλή της στιγμή έγινε στο πρώτο ημίχρονο, τρεις ευκαιρίες σε μία φάση , δύο απέκρουσε ο γάλλος τερματοφύλακας και μία έβγαλε τη μπάλα από τη γραμμή ο Βαράν.  Η Γαλλία κοιτάζει τον επόμενο αγώνα, εύχεται ο Ντεσάμπ να μην έχει κάποια απώλεια, και βάζει πλώρη για τον τελικό. Η Πολωνία έφτασε στην καλύτερη πορεία που θα μπορούσε να έχει, μ’ αυτή την ομάδα.

Αγγλία – Σενεγάλη 3-0

Οι αγώνες στη φάση των «16» έχουν ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι διαχρονικό. Ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδιά. Δείχνουν ποιες ομάδες είναι προετοιμασμένες για κάτι μεγάλο και ποιες δεν είναι έτοιμες για να πάνε παρακάτω. Κάπως έτσι η Αγγλία έκανε περίπατο απέναντι στη Σενεγάλη. Έδειξε ότι πήγε στο Κατάρ για να διεκδικήσει και όχι μόνο να συμπληρώσει το σύνολο των ομάδων. Από τη στιγμή μάλιστα που είχε διακριθέντα τον Χάρυ Κέιν τότε ήταν δύσκολο να χάσει. Ο Σάουθγκέιτ έστησε μαεστρικά την ομάδα του στο γήπεδο, με άμυνα που δεν άφησε ούτε υποψία φάσης να δημιουργήσουν οι σενεγαλέζοι, κέντρο που «έτρωγε» σίδερα, με πρωταγωνιστές τους Χέντερσον και Μπέλιγχαμ, επίθεση με Φοντέν, Κέιν, Σακά να βγαίνουν νικητές σε πολλές μονομαχίες. Ήταν αδύνατο να χάσει αυτή η ομάδα. Η Σενεγάλη τερμάτισε την πορεία της με μια εμφάνιση που έβγαλε όλες τις αφρικανικές καταβολές της. Επιπολαιότητα, ατομικότητα, κακές επιλογές, αδυναμία εφαρμογής αυτοματισμών, άμυνα με κενά. Αν ήθελε να γίνει ανταγωνιστική απέναντι στην Αγγλία, θα έπρεπε να παρουσιάσει πιο δυναμικό πρόσωπο, με καλύτερες ιδέες. Προφανώς δεν μπορούσε και δέχτηκε μοιρολατρικά την ήττα της. Καμία έκπληξη τα τρία γκολ. Με περισσότερη πίεση από την Αγγλία , πιθανόν να είχαμε μεγαλύτερο σκορ. Δεν θα είχε βέβαια καμιά ιδιαίτερη σημασία. Πλέον πάμε στη φάση των «8» και το ματς Αγγλίας – Γαλλίας έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Υ.Γ. Είδα και λίγο ΑΡΗ μετά από τόσες μέρες. Δοκιμές του προπονητή , σε σχηματισμούς που ήθελε να δει πως εφαρμόζονται στο γήπεδο. Καλό είναι να γίνονται αυτά τα παιχνίδια για να υπάρχει εικόνα στο team , των παικτών , σε ετοιμότητα, αντιδράσεις, τρεξίματα κ.λ.π. Το αποτέλεσμα δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, αλλά ότι σε δύο λεπτά ισοφάρισε το σκορ , είναι ενθαρρυντικό. Ο Πάλμα συνεχίζει να σκοράρει και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να πάρει φανέλα βασικού από δω και πέρα. Ο Κουέστα είναι πλέον σημείο αναφοράς , έκανε μία μεγάλη επέμβαση, απ’ αυτές που τον καθιερώνουν στη συνείδηση των φιλάθλων. Κατά τα άλλα , χρειάζεται δουλειά. Το ξέρουν και πρέπει να συνεχίσουν.

To Top