Οι «New York Times» έκαναν αφιέρωμα στον Έλληνα επιθετικό της Φένλο, αναφερόμενοι στην φετινή τρομερά παραγωγική του χρονιά, η οποία δεν μπορούσε να προβλεφθεί από το βιογραφικό του.
Η τρομερά παραγωγική φετινή χρονιά του Γιώργου Γιακουμάκη με τη φανέλα της Φένλο έχει κάνει το όνομά του γνωστό όχι μόνο στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ των πρωταθλημάτων της, αλλά και εκτός αυτής. Οι «New York Times» έκαναν αφιέρωμα στον Έλληνα επιθετικό, αναλύοντας τους λόγους που ο διεθνής φορ έχει πετύχει φέτος ήδη 27 γκολ, ενώ το βιογραφικό του δεν προϊδέαζε για κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Ρόρι Σμιθ αναρωτιέται: «Έτυχε ή πέτυχε; Τίποτα από το βιογραφικό του, δεν φανέρωνε τι επρόκειτο να συμβεί στην πορεία».
Και συνεχίζει αναφερόμενος σε αρκετούς επιθετικούς που πέρασαν από το ολλανδικό πρωτάθλημα πετυχαίνοντας πολλά γκολ, με άλλους από αυτούς να λάμπουν ακόμη περισσότερο στην πορεία και άλλους να μην συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Ανάμεσα στις αναφορές του βρέθηκε μάλιστα και ο Γιώργος Σαμαράς.
«Το ολλανδικό ποδόσφαιρο έχει μία μακρά παράδοση με επιθετικούς που ξαφνικά έκαναν απίθανα πράγματα. Μερικές φορές, όπως στις περιπτώσεις των Φαν Νίστελροϊ, Σουάρες, Χούντελααρ ήταν προάγγελος μεγαλύτερων πραγμάτων. Και μερικές άλλες, όπως στις περιπτώσεις των Γιώργου Σαμαρά, Βίνσεντ Γιάνσεν ή του πιο διάσημου παραδείγματος, του Βραζιλιάνου Αλφόνσο Άλβες, δεν ήταν. Μερικές φορές ο αριθμός των τερμάτων που πετυχαίνει ένας επιθετικός στην Eredivisie είναι αν όχι μία ψευδαίσθηση, τότε σίγουρα ένα τέχνασμα φωτός. Μερικές φορές η επιτυχία τους λέει περισσότερα για τις αδυναμίες του ολλανδικού ποδοσφαίρου, απ’ ό,τι γι’ αυτές».
Η επιθετική τάση των ομάδων στο ολλανδικό πρωτάθλημα βρίσκεται στο επίκεντρο και στη συνέχεια του αφιερώματος.
«Όλες οι ομάδες θέλουν να παίξουν με τον ολλανδικό τρόπο. Ακόμα και μεταξύ των μικρότερων ομάδων, υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να παίξεις καλά. Όλοι θέλουν να κάνουν το ίδιο, ακόμη κι αν δεν έχουν την ποιότητα για να το πράξουν. Είναι ένα πρωτάθλημα με πολλούς νέους και γίνεται όλο νεότερο κάθε χρόνο. Δεν είναι ασυνήθιστο εδώ να έχουμε στόπερ 19 ή 20 ετών. Ένας παίκτης στα 26 του είναι βετεράνος. Και οι νέοι παίκτες κάνουν λάθη. Αν κοιτάξετε στις τελευταίες ομάδες στην Ισπανία ή τη Γερμανία θα δείτε ότι βάζουν περίπου 50 γκολ σε 30 παιχνίδια. Εδώ συχνά φτάνουν τα 60 ή 70».