Αυτό δεν είναι ποδοσφαιρικό στάδιο. «Είναι κάτι περισσότερο από αυτό», θα ήταν η παράφραση του κλασικού «μότο» που κάνει τους φίλους της Μπαρτσελόνα να νιώθουν ξεχωριστοί όταν τη χρησιμοποιούν!
Για το τι εστί «Καμπ Νόου», αυτό το στάδιο που δεν μπορεί απλά να συνδυαστεί με έναν χώρο όπου παρακολουθείς ποδόσφαιρο, αλλά που χτυπάει η καρδιά τους βλέποντας την αγαπημένη τους ομάδα. Είναι το σπίτι τους. Η επαναστατική τους κυψέλη απέναντι στα χρόνια του δικτατορικού καθεστώτος της Ισπανίας υπό την μπότα του Φράνκο, ένας δικός τους παράδεισος συναισθημάτων και ταυτόχρονα μια κόλαση για τον οποιοδήποτε αντίπαλο.
Το ημερολόγιο δείχνει 24 Σεπτεμβρίου και ο ναός των «μπλαουγκράνα» συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής. Μία μοναδική ευκαιρία για το Sport-Retro.gr, προκειμένου να επιστρέψει στο μακρινό 1957, ώστε να γίνει η ανάλυση της εξέλιξης ενός «στολιδιού» στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Η αρχή μια ένδοξης ιστορίας
Το 1954 η διοίκηση της Μπαρτσελόνα είχε ήδη πάρει την απόφαση να δημιουργήσει ένα νέο γήπεδο, καθώς το χωρητικότητας 60.000 οπαδών «Λες Κορτς» κρίθηκε ότι δεν μπορούσε πια να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του συλλόγου.
Οι Καταλανοί ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο στάδιο, με πολλές περισσότερες θέσεις και έτσι το μεγάλο τους όνειρο πήρε σάρκα και οστά τρία χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα στις 24 Σεπτεμβρίου 1957.
Ύστερα από την ολοκλήρωση των έργων του «Νέου Σταδίου της Μπαρτσελόνα» (όπως αρχικά ονομαζόταν) προκλήθηκε παροξυσμός σε σύσσωμη την καταλανική κοινότητα, με τους αρχιτέκτονες Φράνθεσκ Μίτιανς, Χοσέπ Σουτέρας και Λορένσο Γκαρσία-Μπαρμπόν να δημιουργούν ένα πραγματικό κόσμημα 99.354 θέσεων αντάξιο της αξίας και των προσδοκιών του συλλόγου.
Ο πρώτος αγώνας στο νεότευκτο στάδιο ήταν μια φιλική επικράτηση των γηπεδούχων απέναντι στην πολωνική Λέγκια Βαρσοβίας με 4-2, ενώ το πρώτο γκολ σημειώθηκε στο 11ο λεπτό από τον Εουλόχιο Μαρίνες.
Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του δεν άργησαν να έρθουν οι διακρίσεις για την Μπαρτσελόνα, αφού κατακτήθηκαν 2 πρωταθλήματα τις πρώτες 3 αγωνιστικές περιόδους.
Ξεχωριστή ονομασία, προσθαφαιρέσεις και πινελιές
Με το πέρασμα τον χρόνων οι φίλοι της «Μπάρτσα» άρχιζαν να αποκαλούν το νέο τους στάδιο με μια δική τους ξεχωριστή ονομασία , αυτή του «Καμπ Νόου», το οποίο στα καταλανικά μπορεί να μεταφραστεί είτε ως «Καινούργιο Γήπεδο», είτε ως «Νέο Πεδίο».
Την περίοδο 2000-2001 σε σχετική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 29.102 μέλη της ομάδας, το 68,25% έδωσε την έγκρισή του ώστε το γήπεδο να πάρει με κάθε επισημότητα την ονομασία «Καμπ Νόου», βάζοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους λιθαράκι στο αρχιτεκτονικό αυτό κόσμημα.
Το εμβληματικό κτίριο έχει ανακαινιστεί δυο φορές, το 1994 και το 2008, ενώ το 1982 στο πλαίσιο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεγάλωσε κατά 16.000 καθίσματα και έφτασε τις 115.000 θέσεις.
Το γεγονός, όμως, αυτό κράτησε για 16 χρόνια, καθώς εξαιτίας των κανονισμών της FIFA επιβλήθηκε μείωση το 1998 στις 98.000 θέσεις (σ.σ. μετατρέπονται σε 96.636 στους αγώνες της UEFA), γεγονός που μέχρι και σήμερα το καθιστά ως το μεγαλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Οι χώροι του είναι άπλετοι αφού εμπεριέχει μουσείο 1.420 εκθεμάτων, το οποίο και επισκέπτονται πάνω από 1.000.000 άνθρωποι το χρόνο, μίνι-στάδιο 20.000 θέσεων, το «Παλάου Μπλαουγκράνα», μπασκετικό γήπεδο του συλλόγου με χωρητικότητα 8.000 και αίθουσα Τύπου, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 120 δημοσιογράφους.
Επιπλέον στα αποδυτήρια του διαθέτει σπα, χώρο συσκέψεων, φαρμακείο και δωμάτιο αποθεραπείας, ενώ τέλος από το 1958 έχει και το δικό του εκκλησάκι, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πάπα Ιωάννη.
Γήπεδο… επανάσταση!
Η Μπαρτσελόνα θεωρείται από τους υποστηρικτές της κάτι παραπάνω από μια ομάδα («mes que un club») και αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με την Ιστορία της Καταλονίας. Ο λαός της καταπιέστηκε όσο λίγοι ανά τα χρόνια, όμως δεν λύγισε, δεν έπαψε ποτέ να μάχεται και να υποστηρίζει περήφανα ότι επιθυμεί την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
Το «Καμπ Νόου», πέρα από ποδοσφαιρικός «παράδεισος», αποτελούσε και προπύργιο της επαναστατικής δράσης των Καταλανών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς της χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που τεκμηριώνει τα παραπάνω είναι ότι, ουσιαστικά, αποτελούσε τον μοναδικό χώρο στον οποίο οι πολίτες της Καταλονίας μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα τη γλώσσα τους χωρίς το φόβο σύλληψης από την Guardian Civil (σ.σ. το ένοπλο τμήμα της ισπανικής αστυνομίας που ήταν υπεύθυνο για τη διατήρηση της τάξης και καταδίωκε τους επαναστάτες με μανία).
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, από την περίοδο και έπειτα που η ομάδα αγωνιζόταν στο νέο της γήπεδο, έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα Ισπανίας και 12 Σούπερ Καπ. Σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετρά 5 Champions League, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 5 Σούπερ Καπ και 3 Κύπελλα Διεθνών Εκθέσεων, τον πρόγονο του σημερινού Europa league.
Όλα αυτά τα στατιστικά επιβεβαιώνουν στο μέγιστο πως η Μπαρτσελόνα θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες και αναγνωρισμένες ομάδες στον κόσμο, με το επιβλητικό της στάδιο να παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες αυτές τις επιτυχίες. Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά και εξαιτίας των υπολοίπων σύγχρονων προδιαγραφών του, συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία 5 αστέρων (elite) της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Η επιστροφή του «Ιούδα»
Για την κόλαση και την εκκωφαντική ατμόσφαιρα του «Καμπ Νόου» μπορούν να μιλήσουν πολλοί, όμως ο Λουίς Φίγκο ξέρει ίσως κάτι… παραπάνω. Ο Πορτογάλος ήταν το ίνδαλμα κάθε οπαδού της «Μπάρτσα» από το 1995 που βρισκόταν στο σύλλογο, όμως κανείς δεν φανταζόταν πως τον Νοέμβριο του 2000 θα επέστρεφε ως «Ιούδας», φορώντας της φανέλα της μισητής αντιπάλου Ρεάλ Μαδρίτης.
Εκείνη την ημέρα το «Καμπ Νόου» μετατράπηκε στον προσωπικό του εφιάλτη και εκείνος φανερά επηρεασμένος από την ατμόσφαιρα (μεταξύ άλλων του πέταξαν ένα μπουκάλι ουίσκι) δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους «μερένχες», οι οποίοι γνώρισαν την ήττα με 2-0.
Καλές αναμνήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πουν ότι έχουν ούτε οι ελληνικές ομάδες από τις επισκέψεις τους. Συγκεκριμένα, έχουν δεχτεί 18 γκολ σε 4 αγώνες, με την ΑΕΚ στο Κύπελλο UEFA να ηττάται 5-0 το 2001 και τον Παναθηναϊκό με το ίδιο σκορ το 2005 για τους ομίλους του Champions League, το 2002 με 3-1 (δεν κατάφερε να περάσει στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης), ενώ και το 2010 το «τριφύλλι» είχε εκ νέου ηττηθεί με 5-1.
Φέτος, ακόμα ένας σύλλογος της χώρας θα πατήσει το χορτάρι του «Ναού», ευελπιστώντας να κάνει μια καλή εμφάνιση και αυτή είναι ο Ολυμπιακός, στο πλαίσιο των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη.
Τα σπουδαία ματς και η επικείμενη αλλαγή
Στα 60 χρόνια λειτουργίας του, το επιβλητικό αυτό γήπεδο εκτός από αγώνες της Μπαρτσελόνα έχε φιλοξενήσει και άλλες εξαιρετικά σημαντικές και κρίσιμες αναμετρήσεις.
Τις χρονιές 1972 και 1982 στο «Καμπ Νόου» έγιναν οι τελικοί του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αρχής γενομένης από το Ρέιντζερς-Ντιναμό Μόσχας. Το συγκεκριμένο ματς δεν έληξε ποτέ, αφού με το σκορ στο 3-2 οι οπαδοί των Σκωτσέζων μπήκαν μαζικά στο γήπεδο στο 87′.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η απονομή δεν έγινε εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά στα αποδυτήρια. Αργότερα η UEFA τιμώρησε με έναν χρόνο αποκλεισμό τη Ρέιντζερς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο της επιτράπηκε να πάρει μέρος στο πρώτο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ εναντίον του Άγιαξ.
Ο τελικός του 1982 ήταν σαφώς πιο ειρηνικός. Κάτω από τη συγκλονιστική ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει 80.000 οπαδοί τους, οι «μπλαουγκράνα» νίκησαν την Σταντάρ Λιέγης με 2-1.
Επίσης, το 1989 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Μίλαν «σκόρπισε» με 4-0 την Στεάουα Βουκουρεστίου, ενώ 10 χρόνια αργότερα σε έναν από τους καλύτερους αγώνες στην Ιστορία του θεσμού, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με μια επική ανατροπή στις καθυστερήσεις επικράτησε 2-1 της Μπάγερν Μονάχου.
Επιπλέον, στο στάδιο έχουν διεξαχθεί και αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως για παράδειγμα η πρεμιέρα του 1982, με το Βέλγιο να επικρατεί 1-0 της Αργεντινής, σε ένα αγώνα που παρακολούθησαν 100.000 θεατές.
Τον αγωνιστικό χώρο του «Καμπ Νόου» έχουν «οργώσει» τεράστια αστέρια του ποδοσφαίρου όπως ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Λάζλο Κουμπάλα, ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο, ο Ροναλντίνιο, ο Ρόναλντ Κούμαν, ο Χρίστο Στόιτσκοφ, ο Σάμουελ Ετό, ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, ο Τιερί Ανρί, ο Άλαν Σίμονσεν…
Εσχάτως, βέβαια, και οι Κάρλες Πουγιόλ, Λιονέλ Μέσι, Τσάβι, Αντρές Ινιέστα, Νεϊμάρ, Λουίς Σουάρες, αλλά και δεκάδες άλλοι, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως αντίπαλοι.
Παρά το γεγονός ότι η ομορφιά και η αξία του γηπέδου έχει περάσει αναλλοίωτη στον χωροχρόνο, οι ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα παρουσίασαν την άνοιξη του 2016 τα πλάνα τους για ένα ολικό φρεσκάρισμα του σταδίου, με αποτέλεσμα το 2022 οι φίλοι του συλλόγου να αντικρίσουν το «Νέο Καμπ Νόου», ένα έργο το οποίο εφόσον αρχίσει και ολοκληρωθεί αναμένεται να κοστίσει περίπου 600.000.000 ευρώ.
Το «Καμπ Νόου» γιορτάζει 60 χρόνια από την ίδρυσή του και η ευχή όλων των υγιώς σκεπτόμενων ποδοσφαιρόφιλων είναι όχι μόνο να τα χιλιάσει, αλλά και να συνεχίσει να χαρίζει απλόχερα τη μαγεία σπουδαίων αναμετρήσεων.