Την πολιτική ευθύνη για τη ρύθμιση που έδινε το δικαίωμα σε οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώσουν ακόμη και μη ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές με τον διακανονισμό 100 δόσεων έλαβε εμμέσως, μέσω συνεργατών του, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
«Είναι γνωστό ότι η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιούνται στον υπουργό Οικονομικών», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας τη ρύθμιση που τροποποιήθηκε χθες μετά από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Οι ίδιοι συνεργάτες ανέφεραν πως η μη υπαγωγή αγέννητων οφειλών σε ένα σχήμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και ότι απαιτείται οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης να είναι ισορροπημένες, ώστε αφενός να δίνουν ανάσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες και αφετέρου να μη διακυβεύουν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας.
Στη βάση αυτή οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών ξεκαθάριζαν πως με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή διατηρείται ανέπαφο το ρυθμιστικό πλαίσιο αποπληρωμής οφειλών των 100 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014.
«Δε θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να ευνοηθούν από την βέλτιστη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεων, κατηγορία φορολογουμένων, πέραν εκείνων που πραγματικά θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η τελευταία αναπροσαρμογή έχει στόχο να μη δημιουργήσει μία νέα γενιά οφειλετών», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ το 96% των οφειλών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, περίπου το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% έχει ΕΝΦΙΑ από 1.000 ως 1.500 ευρώ. Με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τις 10-20 δόσεις. Για αυτό και δόθηκε η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
πηγή: news.gr