Ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Γιάννης Μώραλης τόνισε πως το πρωτάθλημα χρειάζεται μεγάλες ομάδες. Ακόμη αναφέρθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, τονίζοντας πως παρενέβη ο Λάμπρος Σκόρδας.
Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Μώραλης στον “Αρένα”:
Για το διοικητικό συμβούλιο του Σούπερ Λιγκ και την παρέμβαση του Λάμπρου Σκόρδα: “Συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν ήταν τόσο δημοσίου ενδιαφέροντος. Ένα ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του κ.Σκόρδα οποίος είπε την άποψη του και υπήρξε και η αντίθετη άποψη από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ.Σκόρδας υποστήριξε αυτά που έχει υποστηρίξει και δημοσίως. Η απάντηση της ΕΠΟ ήταν διπλή. Πως το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει σε αυτό το θέμα όπου πήρε απόφαση η επιτροπή ιδιότητας μεταγραφών. Επιπλέον, αντέκρουσε στον κ. Σκόρδα πως κακώς έγινε εξώδικο στην διοίκηση του διοικητικού συμβουλίου. Η δεύτερη απάντηση είναι πως τα δεδομένα ήταν διαφορετικά τον Αύγουστο και διαφορετικά τώρα. Εκεί είναι και που διαφώνησε ο κ. Σκόρδας οποίος θεωρεί πως υπάρχουν ακριβώς τα ίδια δεδομένα”.
Για το γεγονός πως το δημόσιο στάθηκε απέναντι στον Άρη: “Δεν μπορώ να μπω στα θέματα των ΦΑΕ. Αυτό που θέλω εγώ είναι να πω είναι πως είναι επιθυμητό κάθε ομάδα να μπορεί να έχει ενημερότητες και δελτία. Ο Άρης έχει κάνει κάποιες μεταγραφές και είναι επιθυμητό εφόσον κανονιστικά προκύπτει και όσο αναφορά το δημόσιο και το ποδόσφαιρο να εκδοθούν δελτία ώστε να ώστε να εξαντλήσει τις πιθανότητες να παραμείνει στην κατηγορία μια μεγάλη, ιστορική και εμπορική ομάδα που την χρειάζεται το Ελληνικό ποδόσφαιρο και η Σούπερ Λιγκ”.
Για το αν το πρωτάθλημα διοργανώνεται επί ίσους όροις: “Ο Άρης έχει προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και υπάρχει και μια ανοχή για την οποία έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Εγώ θα πω αυτό που έλεγα και για την ΑΕΚ πέρυσι. Ομάδες ιστορικές, μεγάλες με πολύ κόσμο και εισιτήρια τις χρειάζεται το ποδόσφαιρο μας το επαγγελματικό και ο συνεταιρισμός. Φυσικά και το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται επί ίσους όρους. Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει πως είμαι υπέρ των ομάδων που έχουν προβλήματα. Πολλές ομάδες δείξανε μεγάλη ομοψυχία ώστε να καταφέρουν να συμμετέχουν ομάδες με προβλήματα και εκκρεμότητες. Αυτό πιστεύω το αναγνωρίζουνε ομάδες όπως ο Άρης που έχουν πολλά προβλήματα.
Η προσπάθεια που κάνει η Σούπερ Λιγκ δεν είναι να ξεπεράσει ο Άρης, ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ η ο Ολυμπιακός τις όποιες υποχρεώσεις έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν είναι ούτε εφικτό ούτε δόκιμο. Οι προσπάθειες που γίνονται είναι να ξεκινούν αυτές οι ομάδες να παίζουν στην μεγάλη κατηγορία ώστε με τα έσοδα που είναι σαφώς μεγαλύτερα από ότι στις παρακάτω κατηγορίες να μπορούν να εξυγιαίνονται σε ένα βάθος ετών. Ο ΠΑΟΚ που είχε προβλήματα μέχρι το 2012 μπήκε σε έναν καλύτερο δρόμο. Ο ΟΦΗ είναι σε έναν πολύ καλύτερο δρόμο. Αλληλεγγύη υπάρχει αλλά μέχρι ένα μέτρο. Πρέπει οι ομάδες να βρούνε κάποιους επενδυτές γιατί δεν μπορούν να εξυγιανθούν μονάχα με τα έσοδα της Σούπερ Λιγκ”.
Για την διάταξη τα δυσφημιστικά σχόλια: “Η Σούπερ Λιγκ πέρασε μια διάταξη στην οποία συμφώνησαν 15 ομάδες από τις 18. Τελικά υπήρξε μια συζήτηση και μια σωστή κατ εμέ στάση και των δύο πλευρών ώστε να μην οξυνθεί το κλίμα και να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω ώστε να μπούμε σε έναν μεγαλύτερο και βαθύτερο διάλογο. Μόνο με διάλογο και συζήτηση και με υπομονή μπορούμε να ξεπερνάμε τα προβλήματα μας. Από εκεί και πέρα είναι λογικό να υπάρχουν μειοψηφίες. Δε μπορούνε να συμφωνούμε όλοι με όλα.
Στην επόμενη συνέλευση θα μπει το θέμα της νέας διάταξης και πως αυτή θα διαμορφωθεί από έναν διάλογο που ξεκινάει αυτές τις μέρες. Πολύ δυνατές οξύνσεις δεν υπήρξαν. Το θέμα ήταν να βάλουμε ένα όριο στην δυσφήμηση. Δεν υπήρχε κανέναν θέμα να βάλουμε όριο στην κριτική.
Η διάταξη αυτή αφορούσε το επιχείρημα να συνδέσουμε δύο διαφορετικές εταιρείες. Λέγανε πως δεν μπορεί να τιμωρείται ο Παναθηναϊκός για κάτι που λέει ο ΣΚΑΙ. Είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα. Από την άλλη αυτό που λέω εγώ είναι ότι δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε ούτε να κοροϊδευόμαστε τον κόσμο. Θα μπορούσε να πει ο κ. Μαρινάκης να μην βγάζω ανακοινώσει με τον Ολυμπιακό αλλά με την Κάπιταλ. Αντίστοιχα να έκαναν κάτι και οι άλλες ομάδες. Όταν υπάρχουν τραβηγμένες και πονηρές συμπεριφορές ψάχνεις και εσύ τραβηγμένες και πονηρές διατάξεις . Η διάταξη η οποία πήγαμε να περάσουμε προστατεύει τον ΟΠΑΠ, την ΝΟVA και τον συνεταιρισμό. Όσο υπάρχει η διάταξη αυτή μπορεί κάποιος να ζητήσει τις δηλώσεις κάποιου που έχει κάνει κάποιες δηλώσεις. Αυτή η διάταξη τώρα έχει παγώσει και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι. Καλό είναι όλοι να κατεβάσουν τον τόνο στις δηλώσεις γιατί δίνουν αφορμές στο κόσμο να κάνουν τα χειρότερα και να υπάρξει κριτική ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε”.
Για το αν υπήρξαν εντάσεις με την παρέμβαση του Λάμπρου Σκόρδα στο διοικητικό συμβούλιο: “Όταν μια ομάδα υπερασπίζεται την βιωσιμότητα της το μέλλον της και την ιστορία της είναι προφανές πως ο άνθρωπος που την εκπροσωπεί ο κ. Σκόρδας είναι λογικό να ανέβουν οι τόνοι. Από την άλλη είναι λογικό να ανέβουν οι τόνοι όταν μια ομοσπονδία δέχεται ένα εξώδικο χωρίς να συμμετείχε στην απόφαση. Από εκεί δεν ξεπεράστηκαν τα όρια και δεν ακούστηκαν προσβλητικά σχόλια”.
Για το αν αναφέρθηκε το θέμα του υποβιβασμού: “Έθεσα εγώ πως τα άτομα τα οποία προτείνονται από την Σούπερ Λιγκ και την Φούτμπολ Λιγκ θα πρέπει να είναι κάποιοι άνθρωποι που θα τηρούν κάποιες προδιαγραφές. Διάβασα κάποιες δηλώσεις του κ. Σφυρή. Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο άνθρωπος που θα συμμετέχει ως δικαστής να εκφράζει δημόσια άποψη πριν από το δικαστήριο. Σε οποιοδήποτε δικαστήριο του κόσμου άνθρωπος που συμμετέχει ως δικαστής δεν μπορεί να εκφράζει δημοσίως την άποψη του για το αποτέλεσμα της δίκης. Έκανε μια κρίση για μια υπόθεση που θα δικάσει κάτι που είναι αντιδεοντολογικό. Η απάντηση που πήρα είναι πως μπορεί να ζητήσει αίτημα εξαίρεσης. Θα δούμε στο μέλλον τι θα κάνουμ. Την θέση μου την έχω εκφράσει πολλάκις. Συμφωνώ φυσικά με την απόφαση του συνεταιρισμού”.
Για το πώς πήρε αδειοδότηση η Καλλονή: “Τα κριτήρια αδειοδότησης δεν τα εξετάζει η Σούπερ Λιγκ. Η ομοσπονδία που έδινε τον Απρίλιο τις αδειοδοτήσεις έκρινε πως η Καλλονή πληρούσε τα κριτήρια. Για την Καλλονή αυτό που μπορώ να πω ανεπισήμως είναι πως όταν τον Απρίλιο γίνονται αδειοδοτήσεις εκφέρανε πως το γήπεδο έχει γίνει. Αυτό πιστεύω. Για αυτό θέσαμε και έναν άλλο όρο. Όχι μόνο να υπάρχει γήπεδο στην ομάδα αλλά και να υπάρχει στον νομό της”.
Για το γεγονός πως πάντα ιστορικά προβιβάζονταν και υποβιβάζονταν τρεις ομάδες: “Όσον αφορά την ιστορικότητα, συνήθως στη χώρας μας ανέβαιναν για κάθε έξι ομάδες μια. Πέρυσι αυτό καταργήθηκε καθώς ανέβηκαν τέσσερις”.
Για το πόσες ομάδες θα προβιβαστούν και θα υποβιβαστούν: ”Στην υπόθεση του Ηρακλή δεν ήμουν στην Λίγκα. Εγώ στα δύο χρόνια που είμαι αλλάξαμε τα κριτήρια για να προοδεύσουν οι μεγάλες ομάδες και το ποδόσφαιρο μας. Νομίζω πως σωστά κάναμε. Από εκεί και πέρα μόλις βγει το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ είναι το ανώτερο άλλα λογικά μέσα στην άλλη βδομάδα θα έχουμε μια απόφαση. Υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση που κάναμε όπως και όλη η ιστορία της διαμάχης στο υπόμνημα μας”.