Πώς προσπάθησαν να σατιρίσουν (ή και να γελοιοποιήσουν) μεγάλους ηγέτες διάφοροι εκκεντρικοί καλλιτέχνες. Απεικόνισαν ακόμα και τη δολοφονία του Πάπα
{Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»}
Ο Ντεγκά έλεγε κάποτε ότι τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι είχαν στο μυαλό τους διάφοροι καλλιτέχνες, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τους ηγέτες του κόσμου, σύγχρονους και παλαιότερους, αλλά ο τρόπος που τους παρουσίασαν είναι εντελώς προσωπικός, συχνά επαναστατικός και ενίοτε… εμπρηστικός!
Οπως για παράδειγμα ο Γκιλ Βινσέντε, του οποίου τα σχέδια έγιναν το θέμα σκληρής αντιπαράθεσης, όταν εκτέθηκαν στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο. Ο λόγος προφανής, αφού ο ζωγράφος οραματίστηκε τον εαυτό του σε θέση ισχύος να δολοφονεί εν ψυχρώ πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου. Ετσι, βλέπουμε τον Τζορτζ Μπους -γονατιστό στο πάτωμα με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα- να σημαδεύεται από το πιστόλι του καλλιτέχνη στον κρόταφο.
Η βασίλισσα Ελισάβετ κοιτάζει μπροστά χωρίς να γνωρίζει ότι ο Βινσέντε τη σημαδεύει πισώπλατα, ενώ ο Πάπας αντιμετωπίζει τον δολοφόνο του με τα χέρια ανοιχτά, σχεδόν παρακλητικά. Η έκθεση, που παρουσίασε σχέδια με κάρβουνο, είχε τη γενική ονομασία «Εχθροί» και περιελάμβανε κι άλλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ.
Ολοι οι ηγέτες ανεξαιρέτως «δολοφονούνται» με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο από τον Βινσέντε.
Οι αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη έκθεση ήταν ιδιαίτερα έντονες, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι τα έργα του καλλιτέχνη ενθαρρύνουν το έγκλημα και γι’ αυτό θα έπρεπε να μην εκτίθενται. Ο Βινσέντε, όμως, όπως και οι υπεύθυνοι της Μπιενάλε, υπερασπίστηκαν τα επίμαχα έργα τονίζοντας ότι πάνω απ’ όλα ένας καλλιτέχνης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα.
Σε μια άλλη καλλιτεχνική προσπάθεια, ο εικονογράφος Αμιτ Σιμόνι από το Ισραήλ φαντάστηκε ηγέτες του παρελθόντος ως… hipsters. Η τέχνη, εξάλλου, πάρα πολλές φορές εμπνέεται από τη μόδα της εποχής. Στη σειρά με τις εικονογραφήσεις, που έχει τίτλο «hipstory», ο Σιμόνι «φέρνει» στο σήμερα προσωπικότητες από το παρελθόν, όπως ο Λίνκολν, ο Κένεντι και ο Τσε Γκεβάρα. Η εικόνα τους όμως είναι εντελώς διαφορετική, με τη Θάτσερ να φορά στηθόδεσμο λεοπάρ (!) και έξωμο μπλουζάκι και τον Κένεντι να εμφανίζεται με «κοκοράκι» στο μαλλί, λεπτό μουστακάκι και ύφος ψευτόμαγκα. Ο Μαχάτμα Γκάντι μοιάζει με ηλικιωμένο τουρίστα που φορά γυαλιά ηλίου, χαβανέζικο μπλουζάκι και μπουφάν με κουκούλα, ενώ ο Μάο θυμίζει σταρ του skate board, με το καπελάκι του φορεμένο ανάποδα. Ο Σιμόνι, όπως δηλώνει ο ίδιος, εμπνέεται από τις διαφορές των προσωπικοτήτων του παρελθόντος που ξεχώριζαν για τα πιστεύω τους και τα ιδανικά τους σε σχέση με τη σημερινή, άκρως εγωκεντρική εποχή. Θεωρεί μάλιστα ότι στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι αυτοί που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας σίγουρα δεν θα περνούσαν απαρατήρητοι, αν τους έβλεπε κανείς στον δρόμο, και κάπως έτσι προσπαθεί να τους απεικονίσει. Με όπλο την τέχνη του, ο Σιμόνι θέλησε να «καταστρέψει» τη γνώριμη εικόνα τους και να αναδείξει τη μοναδικότητα τους μέσα από μια πιο σύγχρονη εικόνα.
Drag Queens
Από την άλλη, ο καλλιτέχνης και κοινωνικοπολιτικός ακτιβιστής από τη Μέση Ανατολή, γνωστός με το ψευδώνυμο (για ευνόητους λόγους) Saint Hoax, που ασχολείται με την ψηφιακή τέχνη, φαντάστηκε τους ηγέτες ως… drag queens! Οπως δήλωσε ο ίδιος, η ιδέα τού ήρθε τον Μάιο του 2013, έπειτα από ένα drag show που παρακολούθησε. Ετσι, βλέπουμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ή όπως τον αποκαλεί ο καλλιτέχνης Vlady Pushin, με στρας, λαμέ και έντονες μακριές βλεφαρίδες, να χαιρετά ως ο μεγάλος αρχηγός της χώρας του, ενώ από το κόνσεπτ αυτό δεν γλίτωσαν ούτε ο Μπιν Λάντεν και ο Σαντάμ Χουσεΐν.
Παρόλο που η αληθινή ταυτότητα του καλλιτέχνη δεν είναι γνωστή, όπως δήλωσε ο ίδιος σε τηλεφωνική συνέντευξη στη Huffington Post, έχει δεχτεί τουλάχιστον 70 απειλές κατά της ζωής του, ενώ ένα έργο του, που βρισκόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, καταστράφηκε από φανατικούς ισλαμιστές που θεωρούν τον Saint Hoax βέβηλο. Ο ίδιος καλλιτέχνης, μάλιστα, δημιούργησε μια σειρά από αφίσες, την οποία ονομάζει «Polliwood», όπου διάσημοι ηγέτες γίνονται πρωταγωνιστές γνωστών ταινιών. Κάπως έτσι, η Χίλαρι Κλίντον πρωταγωνιστεί στο «Kill Bill», ο Μπαράκ Ομπάμα στο «Μαύρος Κύκνος», ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο «Πρόγευμα στην Ουκρανία» (κατά το «Breakfast at Tiffany’s») και ο πρίγκιπας Κάρολος στο «Ο Τσάρλι και η βασιλική οικογένεια» (από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας»).
Ακόμη πιο πρόσφατα, η Cristina Guggeri «τάραξε τα νερά» με τη νέα της προσπάθεια, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ απεικονίζει τους μεγάλους ηγέτες του πλανήτη σε στιγμές πολύ προσωπικές, εκεί όπου και ο βασιλιάς πάει… μόνος του. Αυτός εξάλλου είναι και ο τίτλος του έργου της: «il Dovere Quotidiano». Η Ιταλίδα ζωγράφος και ψηφιακή καλλιτέχνις έχει κάνει δεκάδες εκθέσεις στην Ιταλία και στο Παρίσι, ενώ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ευρωπαϊκούς εκδοτικούς οίκους.
Για το συγκεκριμένο σχέδιο η ευφάνταστη καλλιτέχνις συνεργάστηκε με την εταιρία areashoot.net και δημιούργησε με τη βοήθεια του Photoshop μια σειρά από ξεκαρδιστικές εικόνες των ισχυρών του κόσμου στην κυριολεξία με τα παντελόνια κάτω! Αρκετοί κριτικοί τέχνης θεώρησαν ότι το έργο δείχνει ασέβεια προς τους ηγέτες, ενώ άλλοι το χαρακτήρισαν άκομψο και κακόγουστο. Κάποιοι άλλοι φαίνεται ότι διαφωνούν με τους συναδέλφους τους, αφού περιέγραψαν το έργο της Guggeri «καταπληκτικό», «μοναδικό» και «συγκλονιστικό».
Πάντως, όσο αμφιλεγόμενο κι αν είναι το έργο της, η Ιταλίδα καλλιτέχνις πέτυχε τον σκοπό της, αφού κατάφερε να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, υπενθυμίζοντας ότι η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Πάπας, ο Ομπάμα, ο Πούτιν, η Μέρκελ, ο Μπερλουσκόνι, ο Ντράγκι, ο Δαλάι Λάμα και ο Νετανιάχου είναι άνθρωποι σαν κι εμάς.
Και χαρτί τουαλέτας!
Εκτός από την τέχνη, οι ηγέτες του κόσμου έχουν μπει πλέον και στο στόχαστρο των εμπόρων παντός είδους. Φυσικά, εδώ και χρόνια προσωπικότητες όπως ο Τσε Γκεβάρα ή ο Μάο είχαν γίνει μπλουζάκια, καπελάκια, κούπες, τσάντες, σουβέρ, όπως οι ροκ σταρ. Σήμερα όμως ο ψηφοφόρος θαυμαστής του προέδρου Ομπάμα, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιεί… χαρτί υγείας που έχει το χαμογελαστό πρόσωπο του ηγέτη τυπωμένο πάνω του, ενώ μπορεί και να καθίσει σε λεκάνη «προεδρική».
Ο Τζορτζ Μπους φαίνεται ότι είχε ακόμα χειρότερη τύχη, αφού «μεταμορφώθηκε» σε… πιγκάλ (το γνωστό και ως βουρτσάκι τουαλέτας), όπως και η Χίλαρι Κλίντον, που πάντως γνωρίζει μεγαλύτερη επιτυχία ως… καρυοθραύστης!
Ολα αυτά αλλά και άλλα αντίστοιχα προϊόντα ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής μπορεί να τα προμηθευτεί αντί…. πινακίου φακής στο τεράστιο παγκόσμιο κατάστημα που «τροφοδοτεί» κάθε τρελή επιθυμία και ονομάζεται… διαδίκτυο.
Πηγή: dimokratianews.gr