Την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία, για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σε μία ακόμα εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας της Ελλάδας για τις κινήσεις της αυστριακής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, η ελληνίδα πρέσβυς κλήθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις που έχουν ως στόχο τη διαφύλαξη των φιλικών σχέσεων «μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».
Αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση της Βιέννης, η οποία ουσιαστικά οδηγεί στο να παγιδεύονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος μέσω όλο και αυστηρότερων ελέγχων κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «μονομερείς πρωτοβουλίες» και «παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της Ε.Ε.» μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
«Είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα» επισημαίνει το ΥΠΕΞ, σε μία ξεκάθαρη αναφορά στην απόφαση της Βιέννης να φιλοξενήσει χθες διάσκεψη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ερήμην της Ελλάδας, για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Η ενόχληση της ελληνικής πλευράς είναι ακόμα μεγαλύτερη με δεδομένο ότι η αυστριακή πρωτοβουλία ήλθε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής όπου Γερμανία και Γαλλία στήριξαν τη θέση της Ελλάδας για διατήρηση του status quo στα σύνορα τουλάχιστον έως την έκτακτη σύνοδο των ηγετών για το προσφυγικό, που προγραμματίστηκε για τις 6 Μαρτίου, με συμμετοχή και της Τουρκίας.
«Οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών [δεν] μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας», σχολιάζει σκωπτικά στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, τη στιγμή που ο υπουργός Νίκος Κοτζίας έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι η Αθήνα βλέπει την απόφαση της Αυστρίας να διοργανώσει τη διάσκεψη ως «μη φιλική» ενέργεια, η οποία ουσιαστικά δρομολογεί αποφάσεις που αφορούν τα ελληνικά σύνορα ερήμην της χώρας μας.
Το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τέλος στην ανακοίνωσή του την πάγια θέση της Αθήνας ότι οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης είναι συλλογικές και αφορούν όλη την Ε.Ε. και δεν είναι δυνατό να τις επωμίζεται μία μόνο χώρα. «Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών».
Οι Βρυξέλλες δυσαρεστημένες με τη Βιέννη
Η Σύνοδος της προηγούμενης εβδομάδας έληξε χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με την Αυστρία όμως να έχει προκαλέσει την ενόχληση τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιτίας της πρόσφατης απόφασής της να θέσει αυστηρό πλαφόν στις εισροές προσφύγων, δεχόμενη μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο ανά ημέρα.
Μετά το πέρας της Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέβη στη σπάνια κίνηση να αφήσει δημόσια αιχμές εναντίον ενός εκ των 27 ομολόγων της, λέγοντας ότι έχει «εκπλαγεί» από την απόφαση του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν να επιβάλει τέτοιο πλαφόν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Βερολίνο επικρατεί οργή με την απόφαση της Αυστρίας να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν έχει κρίνει την επιβολή του πλαφόν παράνομη με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και έχει καλέσει τη Βιέννη να το αποσύρει, αν και ο κ. Φάιμαν αρνείται πεισματικά να κάνει κάτι τέτοιο.
Από την Παρασκευή, οι αυστριακές Αρχές δέχονται μόνο 80 αιτήσεις για άσυλο ανά ημέρα και επιτρέπουν σε ακόμα 3.200 πρόσφυγες να εισέλθουν σε αυστριακό έδαφος με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Πηγή: skai.gr