ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία, δεχθήκαμε νέα μέτρα – Επιστρέφουν οι θεσμοί

«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά από το Eurogroup καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές συμφώνησαν: Η Αθήνα δέχθηκε την προνομοθέτηση νέων μέτρων για το 2019 και σε αντάλλαγμα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Ετσι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να προνομοθετήσει μέτρα, παρά την έντονη διαφωνία της εξ αρχής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για το ύψος των μέτρων αυτών. Το Μαξίμου παραδέχθηκε ότι θα νομοθετήσει άμεσα μέτρα προκαταβολικά για το 2019, όμως επιμένει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τον «απαράβατο όρο ούτε ένα ευρώ λιτότητα» και πως απλώς θα αλλάξει το μίγμα πολιτικής.

Παρά ταύτα, από τις διευκρινίσεις που έδωσε αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όπου ξεκαθάρισε ότι δεν επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία και πως έρχεται νέο πακέτο μέτρων σε φορολογικό, εργασιακό και αφορολόγητο, φαίνεται ότι η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα:

Δέχθηκε να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα για το 2019, χωρίς να γνωρίζει το ύψος των μέτρων αυτών. Δεν γνωρίζει ακόμη το ύψος και το χρονικό εύρος που θα πρέπει να διατηρήσει τα πλεονάσματα, ούτε καν αν τελικά το ΔΝΤ συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία στο μίνι-Eurogroup

Στο μίνι Eurogroup που διεξήχθη πριν την κανονική συνεδρίαση, ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη και στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ). Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε απρόσμενα νωρίς, καθώς διήρκεσε περίπου 2 ώρες.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες. Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει κανένα νέο μέτρο λιτότητας».

Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στο Eurogroup.

Η κανονική συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος και κράτησε μόνο δύο ώρες.\

Μαξίμου: Συμφωνήσαμε να αλλάξουμε το μίγμα, ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Μαξίμου. Σε non paper παραδέχθηκε ότι «επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών».

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»».

Οπως διευκρινίζει το Μαξίμου «η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση».

Οπως εξηγεί η κυβέρνηση επίσης:

«Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη στις 18:30 στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να εξηγήσει τι περιλαμβάνει η συμφωνία και να ζητήσει να υποστηριχθεί επικοινωνιακά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία

Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία έγινε όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup. Μάλιστα αποσαφήνισε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά επιπλέον μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, στο φορολογικό και στους κανόνες στην αγορά εργασίας. Οπως υποστήριξε «θα απομακρυνθούμε από την λιτότητα, δίνοντας έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις»

Ο επικεφαλής του οργάνου, σε συνέντευξη Τύπου δίνοντας μια πρόγευση για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε πως «δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα» για την Ελλάδα.

Εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα οι θεσμοί στην Αθήνα και διευκρίνισε ότι «θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία. Τότε θα έχουμε και τελική πολιτική συζήτηση στα τελευταία στάδια του προγράμματος και πώς να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Οι Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπου τα βασικά εκκρεμή ζητήματα περιλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη (το 2018 και έπειτα) δημοσιονομική στρατηγική και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup καλωσόρισε την επίτευξη κοινής αντίληψης ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς, που επιτρέπει να επιστρέψει η αποστολή της αξιολόγησης στην Αθήνα και να συνεχιστεί η δουλειά προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και κατά συνέπεια στη λήψη οικονομικής στήριξης».

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ

Μία επιφυλακτική ανακοίνωση ήταν η πρώτη αντίδραση του ΔΝΤ, έπειτα από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Ταμείο χαιρέτισε μεν την πρόοδο των ελληνικών αρχών, χάρη στην οποία αποφασίστηκε η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες της Αθήνας. Παράλληλα τόνισε ότι χρειάζεται πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΝΤ:

«Χαιρετίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών για την επίτευξη των απαιτήσεων των Θεσμών σε ζητήματα-κλειδιά. Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να στείλουμε πίσω την αποστολή. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα. Και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».

Ικανοποίηση Μοσκοβισί

Ικανοποιημένος με την πρόοδο της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας.

Επιπροσθέτως χαιρέτησε τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχει ένα πλαίσιο συζήτησης και μια ομάδα εργασίας που έχει φέρει τα αποτελέσματά της», τόνισε αρχικά ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε:

Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της.

«Όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο πια. Η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016», επεσήμανε μεταξύ άλλων επίτροπος Οικονομικών

«Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να δουλεύουν», κατέληξε.

Πηγή:  iefimerida.gr

To Top