Η ECA δημοσίευσε τον «οδηγό» με τις κομβικές λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δίνει το στίγμα της συνέχειας. Ο οδηγός περιλαμβάνει τις οδηγίες της Ομοσπονδίας προς τα μέλη του για το πως θα διαχειριστούν την κρίση, τους μηχανισμούς που συστήνονται και τις δράσεις που αναλαμβάνονται.
Τα κύρια σημεία είναι ότι η ECA υποδεικνύει ότι η σεζόν πρέπει να τελειώσει και αυτό αποτελεί την κοινή προτεραιότητα, το Financial Fair Play θα χαλαρώσει αλλά οι έλεγχοι δεν θα εξαλειφθούν τελείως, ενώ η θερινή μεταγραφική περίοδος θα επεκταθεί.
Ωστόσο, ο οδηγός επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πολλά «γκρίζα» σημεία που εξαρτώνται από τις αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων, τη διάρκεια του «lockdown» και από άλλες προϋποθέσεις. Διαβάστε τον οδηγό:
Πως η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) θα υποστηρίξει τα μέλη της και θα προστατεύσει τα συμφέροντα τους στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού;
Η Ομοσπονδία συνομιλεί με τα μέλη της σε τακτική βάση, για να ενημερώνεται για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ακούγοντας σας και μιλώντας σας, συγκεντρώνουμε πληροφορίες οι οποίες είναι πολύτιμες για τη δουλειά που κάνουμε για τους μετόχους, ώστε να δώσουμε μία συνολική απάντηση στην κρίση.
Η Ομοσπονδία έχει εκπροσώπους σε όλα τα συλλογικά όργανα και ομάδες εργασίας που δουλεύουν ακατάπαυστα. Αυτό ισχύει για τα δύο γκρουπ της UEFA, Working Grour 1 (WG1) και Working Group 2 (WG2), τα οποία έχουν συσταθεί για να προτείνουν μέτρα που θα μειώσουν τις συνέπειες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την ύφεση λόγω του κορωνοϊού.
Με τι ασχολούνται οι ομάδες εργασίας της UEFA και ποιοι τις απαρτίζουν;
To WG1 ασχολείται ειδικά με τις συλλογικές διοργανώσεις και το καλεντάρι των χωρών και επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και τις οικονομικές επιπτώσεις, ενώ το WG2 καταπιάνεται με την αδειοδότηση των ομάδων και την πολιτική του Financial Fair Play, τις μεταγραφές των παικτών και τις εργασιακές σχέσεις. Οι ομάδες εργασίες συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και πιο συχνά όταν απατείται.
Στο WG1 η Ομοσπονδία εκπροσωπείται από τον Μισέλ Σεντενάρο, ανεξάρτητο μέλος του Συμβουλίου, τον CEO Τσαρλς Μάρσαλ και τον Χοσέ Λουίς Αντράντε, γενικό σύμβουλο. Εκτός από την Ομοσπονδία, εκπροσωπούνται οι ευρωπαϊκές Λίγκες.
Στο WG2, η Ομοσπονδία εκπροσωπείται από τον Χοσέ Λουίς Αντράντε και τον Στέφανο Μπερτόλα, πρόεδρο της υπηρεσίας αδειοδότησης. Επίσης, εκπροσωπούνται οι ευρωπαϊκές Λίγκες και το πανευρωπαϊκό συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών.
Πως η Ομοσπονδία εμπλέκεται στις συζητήσεις που διεξάγονται στη FIFA;
H Ομοσπονδία εκπροσωπείται από τον Χοσέ Λουίς Αντράντε (γενικό σύμβουλο), τον Έντουιν Φαν ντε Σαρ (Άγιαξ) και τον Μίκαελ Γκέρλινγκ (Μπάγερν Μονάχου) σε μία ομάδα εργασίας της FIFA, η οποία επικεντρώνεται στο σύστημα των μεταγραφών και αναζητά λύσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση που δέχονται οι σύλλογοι λόγω της κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει τα συμβόλαια των παικτών που λήγουν πριν την ουσιαστική λήξη των διοργανώσεων, τους μισθούς των παικτών και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τα συμβόλαια, υπό το πρίσμα της κρίσης και τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδους. Εκτός από την Ομοσπονδία, εκπροσωπείται η FIFPRO (παίκτες) και τα φόρουμ των Λιγκών.
Ποια είναι η κατάσταση με την UEFA και τις διοργανώσεις της αυτή τη στιγμή;
Το WG1 της UEFA εργάζεται για να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών που αναβλήθηκαν στις συλλογικές και στις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτή τη στιγμή, εξετάζει μία ευρεία γκάμα σεναρίων, με προτεραιότητα στη διεξαγωγή μέχρι το τέλος της σεζόν των αγώνων του Champions League και του Europa League. Σχεδιάζει ένα αναθεωρημένο καλεντάρι που θα επεκτείνει τη σεζόν το καλοκαίρι. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην UEFA, αλλά αυτή τη στιγμή, στις αρχές του Απριλίου, είναι αδύνατον να μιλήσουμε με σιγουριά για τις διοργανώσεις.
Ποιο είναι το κύριο σενάριο για τα προκριματικά των διοργανώσεων της UEFA, τη σεζόν 2020-2021;
Η πρόθεση της UEFA είναι να διεξαχθούν κανονικά οι προκριματικοί γύροι, έστω και με καθυστέρηση. Παρόλα αυτά, τελούν υπό εξέταση και άλλα σενάρια.
Θεωρείται πιθανό να μην τελειώσουν οι εγχώριες διοργανώσεις τη φετινή σεζόν;
Έχουμε πλήρη γνώση για τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει όλα τα μέλη μας, κυρίως εξαιτίας της διακοπής της ροής χρημάτων από την οποία εξαρτώνται τα μέλη μας για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στους παίκτες, στο προσωπικό και σε άλλα λειτουργικά κόστη. Η διαχείριση της κατάστασης αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα μας. Μαζί με τα μέτρα που επεξεργαζόμαστε για να λύσουμε τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας τρων ομάδων, είναι αναγκαίο να προβούμε στις αναγκαίες προπαρασκευές για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιχνίδια θα αρχίσουν ξανά το συντομότερο δυνατό, πάντα σε συμμόρφωση με τους περιορισμούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Διανύουμε μία ταχέως εξελισσόμενη συγκυρία, εναρμονιζόμαστε με τις συνθήκες και ακολουθούμε τις κατευθύνσεις που δίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ομάδες, οι λίγκες των χωρών, η Ομοσπονδία μας, οι ομάδες εργασίας και η UEFA έχουν συμφωνήσει ότι η ολοκλήρωση των διοργανώσεων είναι η ύψιστη προτεραιότητα και αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο οικονομικό σύστημα. Αυτή η θέση υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ECA στις 30 Μαρτίου. Παρότι αποδεχόμαστε πλήρως ότι κάθε ομάδα ξεχωριστά και η διοργάνωση κάθε χώρας έχουν τις ιδιαιτερότητες τους, επικρατεί η πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση του ΔΣ είναι κοινώς αποδεκτή μεταξύ των ομάδων.
Πως διαχειρίζεται η Ομοσπονδία τα θέματα γύρω από τις αμοιβές των παικτών και τα συμβόλαια τους;
Θέματα που προέκυψαν στις σχέσεις μεταξύ παικτών και ομάδων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού και της διακοπής των διοργανώσεων, συζητιούνται από την ομάδα εργασίας της FIFA που προαναφέρθηκε. Υπάρχουν ζητήματα που ανακύπτουν και σε τοπικό επίπεδο, εξαιτίας της εργατικής νομοθεσίας ορισμένων χωρών ή σε περιπτώσεις ομάδας και παίκτη από την ίδια χώρα. Η ομάδα εργασίας της FIFA μελετά την υπόθεση και την αναλύει με τα δικαιοδοτικά όργανα της για να βρουν τη βέλτιστη λύση.
Ποιες είναι οι τελευταίες συζητήσεις για τη θερινή μεταγραφική περίοδο του 2020;
Πραγματοποιούνται συζητήσεις στη FIFA τόσο για τη διάρκεια της, όσο και για την ημερομηνία έναρξη της. Εξετάζεται η δυνατότητα να επεκταθεί η διάρκεια της και να παρασχεθεί στις κατά τόπους ομοσπονδίας μία ευελιξία για την αρχή και το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.
Θα υπάρξουν αλλαγές στους κανονισμούς του Financial Fair Play;
Αυτά τα ζητήματα εξετάζονται στο WG2 της UEFA. Υπάρχει μία γενικότερη συναίνεση ότι θα τηρηθεί ευελιξία γύρω από την εφαρμογή του Financial Fair Play. Ήδη, η UEFA ενημέρωσε τις επιτροπές αδειοδοτήσεων των τοπικών ομοσπονδιών ότι η ημερομηνία που οι ομάδες πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανεξόφλητες ή αδιακανόνιστες οφειλές, μεταφέρεται από την 31η Μαρτίου, στην 30η Απριλίου. Η UEFA επιβεβαίωσε ότι δεν θα αποβάλλει από τις διοργανώσεις της όσες ομάδες δεν μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητα τους, αλλά αναζητά εναλλακτικές που θα αποτρέψουν τις ομάδες από το να παρεκκλίνουν από αυτή τη γραμμή. Ακόμα, η UEFA μετέφερε την προθεσμία για τις αποφάσεις για την αδειοδότηση των ομάδων, στις 30 Ιουνίου.
Μπορούν οι ομάδες να αντλήσουν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Εθνικές Κυβερνήσεις;
Τα μέλη μας ενθαρρύνονται να συνομιλούν με τις τοπικές αρχές για να διαπιστώνουν ποια προγράμματα υποστήριξης είναι διαθέσιμο. Υπάρχουν πόροι που διατίθενται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και άλλα που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Πηγή: to10.gr