Ο Αγγέλου αποκαλύπτει τον καινούριο Άρη: “Ρόστερ 17 παικτών, οχτώ έμπειροι και μοναδικός ξένος ο Χαντ!”

Το στίγμα για τον Άρη που θέλει να φτιάξει την επόμενη χρονιά έδωσε ο Βαγγέλης Αγγέλου, αποκαλύπτοντας πως η ομάδα θα έχει ρόστερ 17 παικτών, εκ των οποίων οι οχτώ θα είναι έμπειροι, οι υπόλοιποι θα είναι απο 18-23 ετών και μοναδικός ξένος θα είναι ο Τζέρεμι Χαντ!

Η συνέντευξη του Βαγγέλη Αγγέλου στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθλητικά Νέα”:

Για το στοιχείο που μέτρησε στο να παραμείνει: «Το στοιχείο ότι η οικογένεια του Άρη ήθελε να πορευτούμε μαζί. Ήταν αυτή η χρονιά, που άφησε μια ωραία γεύση, και ο κοινός προβληματισμός, που μας ένωσε σ’ αυτή την προσπάθεια».

Για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε: «Το αποτέλεσμα αυτής της χρονιάς είχε και θετικό και αρνητικό πρόσημο. Το θετικό ήταν ότι η ομάδα μπορεί να δέχτηκε αμφισβήτηση, αλλά κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο. Από την άλλη, από τις ομάδες που τερμάτισαν πάνω από εμάς, Ρέθυμνο, ΠΑΟΚ και Πανιώνιο, ηττηθήκαμε καθαρά. Μπασκετικός Άρης σημαίνει πίεση, ευθύνη, δουλειά, να στέκεται όρθιος δίπλα στους παίκτες και μπροστά στα προβλήματα. Όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσουμε για την καινούρια προσπάθεια.

Για το αν το Ρέθυμνο και ο ΠΑΟΚ, ειδικότερα, ήταν τελικά καλύτεροι από τον Άρη: «Δημιουργήθηκαν απ’ την αρχή βάσει συγκεκριμένης φιλοσοφίας, σε αντίθεση με εμάς. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα, αλλά τελείωσε αρνητικά, ενώ το Ρέθυμνο έκανε μια εξαιρετική χρονιά από την αρχή ως το τέλος. Εμείς, από την πλευρά μας, καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα πολύ καλό σημείο έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα τραυματισμών μέχρι τέλους”.

Για τις δυσκολίες στη στελέχωση του ρόστερ: «Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε σε ποιο περιβάλλον πρέπει να κινηθούμε, τόσο καλύτερα για μας. Ο Άρης έχει συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία δε χρειάζεται να τα δαιμονοποιούμε ή να τα επικαλούμαστε σαν άλλοθι. Δεχόμαστε την πρόκληση να πρέπει να στελεχώσουμε την ομάδα από τη δεξαμενή των Ελλήνων παικτών».

Για τα προβλήματα που είχε επισημάνει στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, πριν υπογράψει με τον Άρη: «Έπρεπε να σημάνω ένα «συναγερμό». Αφορούσε τους παίκτες, το προσωπικό, ανθρώπους που παρείχαν υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, γνωρίζαμε εξ αρχής ότι μόνο αν ενεργοποιηθεί ο κόσμος θα προχωρούσαμε. Ο στόχος που είχαμε θέσει με τους παίκτες, λοιπόν, ήταν να φέρνουμε κάθε φορά «έναν επιπλέον φίλαθλο» στο γήπεδο και να πείσουμε τους πάντες με τη δημόσια εικόνα μας ότι είμαστε ενωμένοι και ότι θα κυνηγάμε κάθε μπάλα”.

Για τις προσπάθειες της διοίκησης να βάλει σε μια τάξη το οικονομικό: «Κάποια στιγμή η διοίκηση μαζί με τους νομικούς πήρε την ευθύνη και το ρίσκο να ξεκινήσει να λύνει βήμα-βήμα το πρόβλημα. Εμείς, σαν αγωνιστικό τμήμα, είμαστε ο «καθρέφτης» της προσπάθειας και προσπαθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη.

Για την απαγόρευση στις μεταγραφές: «Ο περιορισμός από τη FIBA δίνει την ευκαιρία στον Άρη να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους παίκτες να αναδειχθούν, ώστε να δούμε κι εμείς σε ποιους θα στηριχθούμε. Πλην του Χαντ, δε θα υπάρχει άλλος ξένος στη φετινή ομάδα»!

Για τα κριτήρια επιλογής των Αθηναίου και Γκίκα: «Είναι νεαροί, φιλόδοξοι και συνδυάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Ανασταλτική, δημιουργική ικανότητα και σκορ. Ο Άρης θα αλλάξει τον κορμό του σε σχέση με πέρυσι, για συγκεκριμένους λόγους. Αθηναίου και Γκίκας, μαζί με τον Μούρτο, θα κρατήσουν την περιφερειακή κατεύθυνση της ομάδας. Ο Μποχωρίδης είναι πιο πλήρης, έχει εκτελεστική ικανότητα και ένστικτο. Είναι πρώτα εκτελεστής και εν συνεχεία δημιουργός. Στους δύο νεοαποκτηθέντες ισχύει το αντίθετο».

Για τους παίκτες στους οποίους θα βασιστεί ο Άρης της επόμενης σεζόν: «Υπολογίζονται όλοι από τον περσινό κορμό. Εμείς θέλουμε ένα ρόστερ 17 παικτών, με οκτώ έμπειρους και οκτώ νέους. Θα θέλαμε να δώσουμε και την ευκαιρία σε 3-4 παίκτες από μικρότερες ομάδες, όμως αυτό το πλάνο δεν ευδοκιμεί και θα το εγκαταλείψουμε. Οι οκτώ νεαροί αφορούν παίκτες ηλικίας 18-23, ενώ οι υπόλοιποι από 24 και άνω.

Για τον Βεζένκοφ: «Δεν πιστεύω ότι μπορώ εγώ να παίξω καταλυτικό ρόλο στην απόφαση που θα πάρει για το μέλλον του. Βασικό συστατικό είναι η ελευθερία. Αυτό είπα και στον ίδιο αλλά και στην οικογένειά του: «Ό,τι αποφασίσεις, εγώ θα το σεβαστώ». Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό της ομάδας, δε θα είναι «σημαντική» η απώλεια. Ο Άρης δεν εξαρτάται από μονάδες. Προσπαθεί να δημιουργήσει σύνολο».

Για τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τον Αγγέλου σαν παίκτη: «Υπήρξα περισσότερο συμπαίκτης, παρά παίκτης, κι αυτό ήταν από τα λάθη της καριέρας μου. Από την εμπειρία μου έχω κατασταλάξει στο ότι το ένστικτο ενός παίκτη υπερέχει των εντολών του προπονητή σε ένα ποσοστό 60%! Αυτή είναι και η συμβουλή μου στους παίκτες, να ακολουθούν το ένστικτό τους! Από εκεί και πέρα, ο προπονητής δίνει τις κατευθύνσεις σε ποσοστό 40%»!

Για την εικόνα που παρουσίαζε ο Άρης στη σεζόν που ολοκληρώθηκε: «Είχαμε από τρία έως πέντε λάθη περισσότερα από τις ασίστ σε κάθε ματς, κάτι που διορθώσαμε στο τέλος. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε επιστημονικά τους παίκτες, με όλους τους συνεργάτες, καθώς είχαν τρομάξει μετά τις συνεχείς αποτυχίες στην αρχή. Προσπαθήσαμε να ελέγξουμε το στρες, κάτι που καταφέραμε ως ένα βαθμό. Στο μπάσκετ υπάρχουν αξιώματα και κάποιοι βασικοί αριθμοί. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν έχουν τρεις ασίστ περισσότερες απ’ ό,τι λάθη».

Για τους στόχους της επόμενης περιόδου: «Στον Αρειανό δε μπορείς να πεις τίποτα. Πρέπει να του δείξεις πρώτα. Ενδόμυχα, δε μπορείς να έχεις «ταβάνι», πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχτείς την πρόκληση της ομάδας και του παρκέ».

Για τη βραδιά προς τιμήν του Γκάλη: «Λειτούργησε ως αφετηρία για τους παίκτες. Ένιωσαν πραγματικά τι φανέλα φορούν, ήταν η απόδειξη όλων όσων λέγαμε και πως ο Αρειανός σέβεται τις αξίες. Αυτόματα εκείνη η βραδιά έδωσε κίνητρο στα παιδιά να αποτελέσουν κομμάτι και να γίνουν συμμέτοχοι μια ηθικής μετοχής».

Για τις ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με την πρώτη του παρουσία στον πάγκο του Άρη, ως βοηθός του Μίνιτς: «Οι ομοιότητες είναι η «σπίθα» της ομάδας, ο σύλλογος, η κουλτούρα του. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τότε μπορούσαμε να επιλέξουμε και από τη δεξαμενή των ξένων καλαθοσφαιριστών. Πάντως τώρα η πρόκληση είναι μεγαλύτερη και πιο ελκυστική».

Για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος της ομάδας: «Είχα την τύχη και τη χαρά τις τελευταίες μέρες να ακούσω πολλούς ανθρώπους που με παρότρυναν να προχωρήσω, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Έχω σε μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό τον βετεράνο, κ. Πλιάκη. Επίσης, χθες γνώρισα τον κ. Παπαϊωάννου και μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω το πνεύμα της ομάδας. Σήμερα είχα ραντεβού με τον κ. Γκιουλέκα, τον αδερφό του υφυπουργού. Γενικότερα, ο Άρης έχει πολύ μεγάλες και ανεξάρτητες μονάδες, με ηθική. Μπορεί να είναι λίγο κουρασμένοι, αλλά η πίσω γραμμή της ομάδας είναι πολύ δυνατή και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να την ενεργοποιήσουμε μέσα από την αγωνιστική μας εικόνα».

Το μήνυμά του για τον κόσμο: «Θα προσπαθήσουμε να τον ενεργοποιήσουμε και να αποτελέσει τον επενδυτή της ομάδας. Ο κόσμος θα πρέπει να εθιστεί με την προσπάθειά μας. Η αναλογία νικών-ηττών τη δεκαετία που μεσουρανούσε ο Άρης ήταν ασύλληπτη. Η ομάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση, όχι σε κατήφορο».

Για την εποχή που αντιμετώπιζε τον Γκάλη: «Έχω πει ξανά ότι ήμουν ένα από τα θύματά του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Την περίοδο που έπρεπε να τον αντιμετωπίσω, κατάλαβα τι δε θα μπορούσα να κάνω στη ζωή μου»!

Για την προσπάθεια σύγκρισης εκείνης της εποχής με τη σημερινή και την άποψη ότι ο Γκάλης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα τώρα, που «παίζεται άμυνα»: «Θα αδικήσει κάποιος εκείνη την εποχή και την προσπάθεια όχι μόνο του Γκάλη, αλλά και όλων όσοι αγωνίζονταν τότε. Το ταλέντο του Γκάλη και του Γιαννάκη ήταν απίστευτο. Εκείνη η ομάδα ήταν από τις καλύτερες της ελληνικής μπασκετικής ιστορίας. Κρίμα που δεν υπήρχε ο νόμος Μπόσμαν τότε. Θα μπορούσε ο Άρης να έχει πλαισιωθεί με κάποιους παίκτες δίπλα τους, όχι απαραίτητα του ίδιου μεγέθους, οι οποίοι όμως θα βοηθούσαν στη μετατροπή της ομάδας σε ένα θρύλο παγκοσμίου επιπέδου».

To Top