Χώρα παραδομένη στους χούλιγκαν: 200 επιθέσεις τον χρόνο, 1 στους 100 συλληφθέντες πάει φυλακή

Παραδομένη στους χούλιγκαν είναι η χώρα όπως προκύπτει από έρευνες και στοιχεία.

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη σόκαρε την Ελλάδα, έφερε μεγάλη λύπη σε όλους μας και, ταυτόχρονα, ανέδειξε για ακόμα μία φορά το ζήτημα των χούλιγκαν και της δράσης τους, που τώρα ξεπέρασε το όριο των απλών επεισοδίων φτάνοντας μέχρι τον θάνατο ενός νεαρού παιδιού. Τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος από την πολιτεία, σε όλα τα επίπεδα, είναι… τρομακτικά και δείχνουν ότι κάτι πάει πολύ στραβά και πως η Ελλάδα είναι εντελώς παραδομένη στους χούλιγκαν!

Όπως προκύπτει από τις έρευνες και σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο αστυνομικός ρεπόρτερ Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εφημερίδα «Τα Νέα», η κατάσταση είναι δραματική και μοιάζει με… χάος. Το πλέον χαρακτηριστικό κομμάτι του «παζλ» αφορά το ποσοστό των ανθρώπων που οδηγούνται στην φυλακή μετά από σύλληψη για περιστατικό χουλιγκανισμού: Μόλις ένας στους 100! Οι υπόλοιποι 99 δεν τιμωρούνται ουσιαστικά ποτέ για τις αιματηρές συμπλοκές, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, λόγω των επιεικών ποινών και της κωλυσιεργίας του δικαστικού συστήματος.

Σύμφωνα με το κείμενο, η δολοφονία του 19χρονου Άλκη αποτελεί την κορύφωση των αιματηρών συμβάντων με τα «ραντεβού θανάτου» και το κυνήγι αντιπάλων από έναν «στρατό» περίπου 5.000 χούλιγκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι το 20%-30% από αυτούς είναι αλλοδαποί, το 20% αφορά ανήλικα άτομα και περίπου το 25% έχει εμπλοκή σε ποινικό επίπεδο με ληστείες, κλοπές ή διακίνηση ναρκωτικών. Μόλις πέρσι, μέσα στο 2021 δηλαδή, καταγράφηκαν 118 επεισόδια (72 εντός ή πέριξ των γηπέδων, 46 σε γειτονιές) και έγιναν 63 συλλήψεις. Οι παραπάνω αριθμοί είναι μάλιστα σχεδόν διπλάσιοι από την προηγούμενη διετία, ειδικά αν βάλουμε στην εξίσωση και τις 63 ταυτοποιήσεις υπόπτων σε δεύτερο χρόνο. Επιπρόσθετα, σε βάθος πενταετίας, ο μέσος όρος των επιθέσεων «ακουμπά» τις 200 σε ετήσια βάση!

Κάπου εδώ, όμως, «κρύβεται» το μεγάλο πρόβλημα: Παρά τις συλλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο και τις 100 δικογραφίες που «ανοίγουν» ετησίως για τέτοια περιαστατικά, η δράση των χούλιγκαν δεν σταματά αλλά, αντίθετα, επανέρχεται και ισχυροποιείται λίγα χρόνια μετά. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον 23χρονο φερόμενο ως δολοφόνο του Άλκη, που είχε κατηγορηθεί και το 2019 για παρόμοια επίθεση.

«Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν καταδίκες για φυλακίσεις μειρκών μηνών, οπότε δεν προχωράει ουδείς εγκλεισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα σε καμία φάση της δικαστικής διαδικασίας», αναφέρει στα «Νέα» ο δικηγόρος Θεόφιλος Πατέλης για το ζήτημα, λέγοντας στη συνέχεια:

«Εκείνο που φαίνεται ότι υπολογίζουν ιδιαίτερα οι καταδικασθέντες οπαδοί είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως το “παρών” σε αστυνομικά τμήματα την ώρα των αθλητικών αναμετρήσεων. Παρόλα αυτά, σε ένα ποσοστό 10% παραβιάζουν ακόμα και αυτές τις δικαστικές εντολές με αποτέλεσμα να ακολουθούν νέες δίκες και ποινές που παρατείνουν τον χρόνο που μένουν μακριά από τα γήπεδα».

Με λίγα λόγια: Ένας αέναος, φαύλος κύκλος, ατιμωρησία και μία χώρα, η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να ελέγξει αυτά τα εγκληματικά στοιχεία, αλλά έχει παραδοθεί πλήρως στις… ορέξεις τους και την δράση τους, που, δυστυχώς, έφεραν και την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη.

To Top