Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θέματα – αγκάθια στις θέσεις των δυο χωρών, όπως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και το μεταναστευτικό.
Ξεκίνησε ήρεμα, αλλά πήρε… φωτιά η συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της συνάντησης στην Άγκυρα. Οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ήρθαν σε δημόσια αντιπαράθεση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Ν.Δένδια στην Άγκυρα.
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου», είπε ο κ.Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο». Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών «νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα», είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο Τσαβούσογλου έγινε πιο επιθετικός και σταμάτησε τα… γλυκόλογα, λέγοντας ότι «ήταν προκλητικές οι δηλώσεις του κ. Δένδια για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Αιγαίο».
Μάλιστα, προχώρησε μιλώντας για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και γενικά έκανε επίθεση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εκείνοι αναγνωρίζουν τους Ρωμιούς Έλληνες στη χώρα του. Για το προσφυγικό ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έστειλε πίσω 80.000 μετανάστες.
Βεβαίως, όλα αυτά δεν τα άφησε αναπάντητα ο Νίκος Δένδιας, που είπε: «Το ότι ήρθα με καλές προθέσεις, δεν σημαίνει ότι δεν θα θίξω θέματα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».
Όσο για την αποστρατικοποίηση των νησιών που θέλουν οι Τούρκοι, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, έκανε το εξής ρητορικό ερώτημα: «Γιατί έχουμε στρατό στα νησιά; Επειδή απειλούνται φυσικά. Και κοστίζει πολλά χρήματα, αλλά πρέπει να είναι εκεί».
Παράλληλα, ο Δένδιας τόνισε μεν ότι η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί όμως και η γειτονική χώρα να ακολουθήσει το διεθνές δίκαιο.
Η ένταση ήταν τεταμένη παρότι αρχικά και οι δύο είχαν θυμίσει ότι γνωρίζονται από παλιά και πως διατηρούν… φιλία. Στο τέλος έγιναν παραινέσεις και από τους δύο να μην συνεχίσουν σε αυτό το κλίμα γιατί στο τέλος δεν θα γινόταν το δείπνο, που έχει προγραμματιστεί.
Πηγή: News.gr