Tο μήκος δεν είναι απλά τρέξιμο – σωστό πάτημα – απογείωση – πτήση – προσγείωση, τυφλοσούρτης! Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα από αθλητές επιπέδου Μίλτου Τεντόγλου, όπως το πρώτο (8,35μ., κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο) που επιχείρησε το “διαμάντι” του Γιώργου Πομάσκι, στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κλειστού στίβου, στο Τορούν της Πολωνίας.
Για τέτοιες επιδόσεις πέφτουν στο τραπέζι ή καλύτερα εφάπτονται στις οθόνες της βιομηχανικής ανάλυσης των αγώνων τα μοιρογνωμόνια κι αρχίζουν οι μετρήσεις.
Η γωνία απελευθέρωσης του σώματος κατά τη βλητική -με απλά λόγια η γωνία που σχηματίζει ο αθλητής από το έδαφος κατά την απογείωση του-, παίζει καθοριστικό ρόλο στο βεληνεκές που θα καλύψει, μέχρι να προσγειωθεί στο σκάμμα. Το εμπειρικό μοιρογνωμόνιο τόσο του Τεντόγλου, όσο και του Πομάσκι αναβόσβησε με neon, κατά την απογείωση του 23χρονου αθλητή από τη βαλβίδα.
“Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΩΝΙΑ”
“Κατάλαβα ότι βελτίωσα τη γωνία απογείωσής μου σε αυτό το άλμα. Δεν ξέρω ακόμη πόσο, αλλά έφυγα πιο ψηλά απ’ ό,τι άλλες φορές. Συνήθως, απογειώνομαι στις 20 μοίρες. Τώρα, πήγα πιο ψηλά”, είπε στο SPORT24 ο Τεντόγλου, λίγο μετά τον τελικό. Oι top κλάσης αθλητές του μήκους είθισται να σχηματίζουν γωνία απελευθέρωσης 21 μοιρών, ενώ οι γωνίες των αλμάτων κυμαίνονται από τις 19 έως τις 27 μοίρες. “Ιδανική είναι η γωνία των 24 μοιρών”, επεσήμανε ο πρωταθλητής Ευρώπης που είχε δίπλα του τον επιστήμονα και όχι απλά προπονητή, Γιώργο Πομάσκι. Το ιδανικό βέβαια διαφέρει (έστω και ελάχιστα) από αθλητή σε αθλητή, καθώς αλλάζει η σωματοδομή και ως εκ τούτου και το κέντρο βάρους, που επηρεάζει τόσο την εναέρια φάση (πτήση), αλλά και το βαθμό της οπισθέλκυσης του σώματος, κατά την προσγείωση. Διαφέρει επίσης και από άλμα σε άλμα, λόγω των συνθηκών.
Στην προκειμένη περίπτωση -επειδή η διοργάνωση είναι κλειστού στίβου- η επίδοση πραγματοποιήθηκε με αμελητέα αντίσταση αέρα. Εν συντομία, το άλμα σε μήκος είναι αποτέλεσμα των κινήσεων της απογείωσης, της πτήσης και της προσγείωσης σε συνάρτηση με τη γωνία απελευθέρωσης και την ταχύτητα του αθλητή. Σε αντίθεση με το μήκος το άλμα εις ύψος απαιτεί μεγαλύτερη γωνία απελευθέρωσης, διότι στόχος του αθλητή δεν είναι η μέγιστη οριζόντια μετατόπιση, αλλά η υψηλότερη.
ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Οι μεγάλες βελτιώσεις -σε όλους τους τομείς- στην περίπτωση του Τεντόγλου, εντοπίζονται στις διοργανώσεις. Είναι αθλητής αγώνων. Εκπλήσσεται και ο ίδιος με όσα πετυχαίνει σε αυτούς, καθώς εμφανίζεται καλύτερος απ’ ό,τι στις προπονήσεις. “Το παθαίνω πολλές φορές αυτό, όπως και τώρα που το άλμα μού βγήκε πιο ψηλά. Ήταν καλύτερο”, παραδέχθηκε.
Η ψυχολογία του δεν επηρεάζεται εύκολα. “Είναι killer, κρύο αίμα. Πολύ καλός αγωνιστής. Εκτελεί με ακρίβεια”, τόνισε καμαρώνοντας ο Πομάσκι στο SPORT24 και πρόσθεσε: “Όλοι οι προπονητές θέλουμε τέτοιους αθλητές. Κάνουν εύκολη τη δουλειά μας. Το στρες το είχα εγώ και μού το έδιωξε ο Μίλτος, με το πρώτο άλμα. Λειτούργησε σαν το όργανο ρομποτικής χειρουργικής da Vinci!”. Τόσο ακριβείας, αλλά και ψυχρός εμφανίστηκε στο Τορούν. “Ήταν λεπτή χειρουργική αυτό που έκανε. Τα κατάφερε με δύο άλματα. Ένα στον προκριματικό και ένα στον τελικό. Τον τελευταίο μήνα κάναμε πολλές αλλαγές στην προπόνηση, ήταν μειωμένη πριν από τους αγώνες. Και στον τελικό αφήσαμε άλματα. Έχει για χρόνια φλεγμονή στο γόνατο που τον πονάει. Ευχαριστώ πολύ τον πρώτο του προπονητή Βαγγέλη Παπανίκο που τον ανακάλυψε και τον ανέδειξε!”.
Ο Τεντόγλου μετά τον αγώνα τόνισε στην ΕΡΤ ότι πήγαινε για ένα άλμα, στον τελικό. “Ναι! Μου βγήκε -βέβαια- περισσότερη αυτοπεποίθηση. Εννοούσα με αυτό ότι ήθελα να τελειώσω στα πρώτα άλματα και η επίδοση ήρθε στο πρώτο. Ακόμη καλύτερα. Μπαίνω και το εκτελώ”. Ωστόσο, δεν ευχαριστήθηκε όσο θα ήθελε τον αγώνα, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Επειδή, επιχείρησε μόνο δύο άλματα, το πρώτο κι άλλο ένα άκυρο. Γι’ αυτό χαρακτήρισε “αγγαρεία” τον τελικό. Ωστόσο, ο σπουδαία εμφάνισή του τού δίνει ενέργεια για το Τόκιο. “Εννοείται ότι θα με βοηθήσει. Είναι καλό σημάδι”.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΛΙΝΚΑ ΚΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι, θα φύγει από την Πολωνία με το χρυσό μετάλλιο, την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο, επιπλέον φτερά στα πόδια -που θα τον βοηθήσουν να βγάλει τις προπονήσεις πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες- και ένα μπουκάλι. Γεμάτο ή άδειο… Ποιος ξέρει πώς θα γιορτάσει το χρυσό μετάλλιο στην Πολωνία; “Έβαλα ένα στοίχημα πριν από τον τελικό με μια κοπέλα από την Ουγγαρία. Μου είπε ”αν πάρεις το χρυσό μετάλλιο θα σου δώσω ένα μπουκάλι με το παραδοσιακό μας ποτό’. Πώς έχουμε εμείς το τσίπουρο; Κάπως, έτσι. Παλίνκα λέγεται το ποτό. Το κέρδισα”. Ο ίδιος, πάντως, δεν έβαλε αντίστοιχο στοίχημα μαζί της. “Ναι! Μάλλον έπρεπε να βάλω κι εγώ”. Μίλτος με κέφια είναι αυτός. Δικαίως και μπράβο του!
Το παιδί από τα Γρεβενά σε μια άλλη εποχή, ίσως να πετύχαινε ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις. Πριν από περίπου 20 χρόνια, ειδικά τη δεκαετία του ’90 -που λειτουργούσαν οι ξενώνες στο ΟΑΚΑ και τα τρία γήπεδα προπονήσεων-, το Ολυμπιακό Κέντρο της Αθήνας ήταν πόλος έλξης αθλητών πολλών ξένων χωρών. Έσφυζε από ζωή. Οι Έλληνες προπονούνταν δίπλα σε σπουδαίους αντιπάλους τους απ’ όλο τον κόσμο. Ο συναγωνισμός και οι ανταλλαγές ασκήσεων βελτίωνε και τους μεν και τους δε. Ήταν πρόκληση να επιχειρεί κάποιος εντυπωσιακά άλματα δίπλα σου. Σε ωθούσε σε μεγαλύτερες επιδόσεις.
Από τα 27 εν ενεργεία πανελλήνια ρεκόρ ανοιχτού στίβου στους άνδρες τα 17 σημειώθηκαν μέχρι και το 2002 και από τα 27 αντίστοιχα ρεκόρ των γυναικών τα 16 μέχρι και το 2004! Είναι δύσκολο να βελτιωθούν τα περισσότερα πανελλήνια ρεκόρ, αλλά το γεγονός ότι ο χρόνος “πάγωσε” για κάποια σχετίζεται και με τις συνθήκες προετοιμασίας των Ελλήνων.
Ο Τεντόγλου πρέπει να βρεθεί στο εξωτερικό για μια εποικοδομητική προετοιμασία. Και όχι μόνο ο Τεντόγλου.
Πηγή: sport24.gr