Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ξεκάθαρα τοποθετήθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της FIFA και των ομοσπονδιών και κατά της ίδρυσης μιας κλειστής ποδοσφαιρικής ”Ευρωλίγκας”.
Στις 21 Ιανουαρίου, η FIFA με κοινή ανακοίνωση όλων των ηπειρωτικών ομοσπονδιών κύρηξε πόλεμο στους ευρωπαϊκούς συλλόγους που επιθυμούν την δημιουργία μιας ιδιωτικής διοργάνωσης στα πρότυπα της μπασκετικής Ευρωλίγκας.
Η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και τρία χρόνια… Τα μεγάλα clubs της Ευρώπης θέλουν να κάνουν το δικό τους ιδιωτικό “Champions League”, αφήνοντας εκτός την UEFA.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, το σχέδιο πλέον είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία με το όνομα της λίγκας να είναι “Super League”.
Όμως, πλέον, η τοποθέτηση της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είναι επίσημη, είναι προϊόν διαβούλευσης με τις ομοσπονδίες μέλη της και δε χωρά καμία αμφισβήτηση στις προθέσεις να υλοποιήσει τις απειλές της. Να αποκλείσει, δηλαδή, τους αθλητές αυτών των κλαμπ από τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με αυτή την κίνηση η FIFA σαμποτάρει τις δικές της διοργανώσεις και αφήνει ανεπηρέαστα τα ίδια τα κλαμπ που δεν νοιάζονται για τις εθνικές. Ωστόσο η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνει ο επαγγελματικός αθλητισμός στην Ευρώπη και η πολιτική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Δεν υπάρχει περιθώριο για τους λίγους να χαλάσουν τον παγκόσμιο και διαφορετικό χαρακτήρα που έχει το ποδόσφαιρο”, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς (φωτ.), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. “Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι συμβατός με την ιδέα ενός ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που θα είναι προνόμιο των πλουσίων και των δυνατών”.
Το μήνυμα είναι σαφές: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσεται με την ανακοίνωση των παγκόσμιων ποδοσφαιρικών θεσμικών φορέων, παρά το γεγονός ότι αυτή μιλούσε για τιμωρίες και αποκλεισμούς των παικτών και των συλλόγων που θα πάρουν μέρος στην ευρωπαϊκή Super League.
“Πρέπει να προστατέψουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού, που βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ των club και των εθνικών πρωταθλημάτων και έχει στόχο να διασφαλίσει την ανάπτυξη των σπορ με ένα τρόπο ανοιχτό για όλους και όχι μεροληπτικά ή με διαχωρισμούς και διακρίσεις κάθε είδους” ολοκλήρωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η επίτροπος για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ από την Βουλγαρία. “Το ευρωπαϊκό μοντέλο του αθλητισμού είναι σημαντικό για μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης” έγραψε στο twitter η Βουλγάρα επίτροπος, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν, ενώ ακολούθησε η συνάντηση της με τον γενικό γραμματέα της FIBA Ανδρέα Ζαγκλή.
“Ο ρόλος του μπάσκετ στο ευρωπαϊκό μοντέλο των σπορ είναι πολύ σημαντικός στην ευρωπαϊκή κληρονομιά, προωθώντας την αυτονομία, την ειλικρίνεια και την αλληλεγγύη”, ανέφερε η Γκάμπριελ σχετικά.
Ο ευθυγραμισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολιτικό επίπεδο είναι σαφής και ενισχύει το υπάρχον μοντέλο επαγγελματικού αθλητισμού. Η Ένωση τίθεται ευθέως αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κλειστών λιγκών σύμφωνα με το αμερικάνικο πρότυπο, οι οποίες θα είναι ιδιωτικές χωρίς απαραίτητα να έχουν σύνδεση με τις διεθνείς ομοσπονδίες.
Τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα, όμως, με την Ευρωλίγκα να είναι μια πραγματικότητα 20 χρόνων στην Ευρώπη; Η καταγγελία της ULEB την οποία κατέθεσε στην ΕΕ ο πρόεδρος της Τόμας Βαν ντε Σπίγκελ κατά της Ευρωλίγκας στις 30 Σεπτεμβρίου και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να δείξουν για άλλη μια φορά διάθεση προστασίας των εθνικών ομάδων, λιγκών και ομοσπονδιών.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωλίγκα συνεχίζει να βρίσκεται σε απόσταση με την FIBA και παρά τα όσα κατά καιρούς φημολογούνται οι πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν το απολύτως κλειστό μοντέλο λίγκας, το οποίο παραμένει εδώ και χρόνια σχέδιο επί χάρτου για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.
“Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το υπάρχον μοντέλο του ποδοσφαίρου και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα η επαγγελματική ποδοσφαιρική βιομηχανία. Όλες οι ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες και οι επαγγελματικές λίγκες στην Ευρώπη ακολουθούν το καταστατικό της FIFA και αυτό θα καθορίσει τις δράσεις μας για να σταματήσουμε αυτή την πρωτοβουλία”, ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Λιγκών, Λαρς Κρίστερ Όλσον και την ίδια λογική έχει και η ULEB.
Παράλληλα, όμως, υπάρχει ήδη νομική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του αποκλεισμού από τις εθνικές τους ομάδες και τις διεθνείς διοργανώσεις ομοσπονδιών των αθλητών που συμμετέχουν σε ιδιωτικές διοργανώσεις. Η απόφαση αφορά μεν την παγοδρομία, αλλά αποτελεί σημαντικό νομικό προηγούμενο, το οποίο θα παίξει ρόλο και στον υπόλοιπο αθλητισμό.
Η ερμηνεία που δίνεται από την πλευρά της Ευρωλίγκας είναι ότι αυτή η απόφαση ουσιαστικά αποτελεί δικαίωση των ιδιωτικών λιγκών στην Ευρώπη – και ενδεχομένως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων να προχωρήσουν το σχέδιο της δικής τους ιδιωτικής διοργάνωσης – ενώ από την πλευρά της η FIBA θεωρεί ότι αυτή η απόφαση ουσιαστικά τάσσεται κατά οποιουδήποτε αποκλεισμού, άρα και των κλειστών λιγκών.
Η υπόθεση του ποδοσφαίρου, λοιπόν, και οι εξελίξεις που πυροδοτεί είναι πολύ πιθανό να φέρει στο τραπέζι, πιο σοβαρά από ποτέ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την διαμάχη Ευρωλίγκας και FIBA. Και μάλιστα σε μία εποχή, που η κλειστή Ευρωλίγκα δεν μοιάζει πολύ μακρινό σενάριο και οι αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες, της λίγκες και φυσικά τη FIBA αναμένεται να είναι πολύ έντονες, ειδικά μετά και τη στάση που φαίνεται ότι τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.