Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση του περιεχομένου του νέου σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό πριν καν αυτό δοθεί στους φορείς και βγει σε διαβούλευση.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, βλέποντας ότι από τον νόμο 2725 του 1999, που θεωρείται η βάση του αθλητικού νόμου στη χώρα μας, έως σήμερα έχουν υπάρξει 14 αθλητικά νομοσχέδια και τροπολογίες, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο κωδικοποιημένο και κυρίως εύχρηστο αθλητικό νόμο.
Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που έγινε στις 9 Μαρτίου από το ΙΔΕΑΔ, στο οποίο υπάρχουν μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.Αμέσως μετά την εκδήλωση, το σχέδιο νόμου διέρρευσε σε κόμματα και ομοσπονδίες. Χωρίς να έχει προλάβει να αξιολογηθεί πολιτικά από τον υφυπουργό Αθλητισμού και χωρίς να έχει σταλεί επισήμως στους αρμόδιους φορείς ώστε να αρχίσει η διαδικασία της διαβούλευσης, άρχισαν αντιδράσεις.
Ο κ. Ιωαννίδης με ανακοίνωσή του κράτησε αποστάσεις απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε δεν θα είναι το τελικό κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής και θα υπάρξει χρόνος και διάθεση για αλλαγές.Κάποια από τα βασικότερα σημεία που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου είναι τα εξής:
α) Καταργείται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ολες οι αρμοδιότητές της παραμένουν και περνούν στον υφυπουργό Αθλητισμού και στους υπαλλήλους της ΓΓΑ, που κατ’ εντολήν θα διενεργούν τους ελέγχους. Πάντως, ο κ. Ιωαννίδης είναι αντίθετος με την κατάργηση της ΕΕΑ.
β) Οι εκλογές των ομοσπονδιών (και της ΕΠΟ) θα γίνονται με μία ψήφο ανά δέκα σωματεία, όπως επιχειρήθηκε να περάσει και το 2006. Αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ΕΠΟ. Ο κ. Ιωαννίδης δεν πρόκειται να έρθει σε ρήξη με την ομοσπονδία για το θέμα.
γ) Τίθενται κριτήρια για την άνοδο μιας ομάδας από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα στην επαγγελματική κατηγορία.Πλέον, το κριτήριο δεν θα είναι μόνο βαθμολογικό, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση, ο μέσος όρος των εισιτηρίων της τελευταίας τριετίας, ο πληθυσμός της πόλης όπου είναι η έδρα της ομάδας, οι γηπεδικές εγκαταστάσεις κ.ά.
δ) Επεκτείνεται το «αυτοδιοίκητο» σε όλες τις ομοσπονδίες, όμως όποια ομοσπονδία δεν εφαρμόζει τον νόμο θα στερείται της «αθλητικής αναγνώρισης» και συνεπώς της κρατικής επιχορήγησης.
ε) Διατηρείται το ιδιώνυμο αδίκημα για περιστατικά βίας και ποινές φυλάκισης για μέλη Δ.Σ. ΑΑΕ, όπως προβλέπονταν στον «νόμο Γερουλάνου».
Πηγή / αναδημοσίευση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ