“Nikos Gallis, a scoring machine”. Αυτός είναι ο τίτλος του αφιερώματος που έκανε η Ευρωλίγκα στον μεγάλο Νίκο Γκάλη, δια χειρός Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς, ενός εκ των κορυφαίων δημοσιογράφων στο χώρο του μπάσκετ τα τελευταία 25 χρόνια! Ο Στάνκοβιτς καταγράφει πολλές λεπτομέρειες για την καριέρα του Γκάλη και με τον Άρη και με τον Παναθηναϊκό και με την Εθνική ομάδα.
Ο Στάνκοβιτς γράφει στον πρόλογό του πως “στην ιστορία της Ευρωλίγκα (και του κυπέλλου Πρωταθλητριών) υπήρξαν πολύ μεγάλοι παίκτες, που παρά τις λαμπρές τους καριέρες, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τον τίτλο της διοργάνωσης. Ήδη έχω γράψει για τους Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς και Κρέσιμιρ Τσόσιτς. Ένας από αυτούς είναι ο θρυλικός Νίκος Γκάλης, μια από τις μεγαλύτερες φιγούρες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ την δεκαετία του ’80.
Αν θα πρεπε να ορίσω τι ήταν ο Γκάλης με λίγες λέξεις, θα ήταν πολύ εύκολο: Μια μηχανή που σκοράρει. Έχω δει πολλούς μεγάλους σκόρερ και είναι δύσκολο να επιλέξω τον “Καλύτερο”. Θα επέλεγα σίγουρα τους Ραντιβόι Κόρατς, Νίκολα Πλέτσας, Ντράζεν Πέτροβιτς, Όσκαρ Σμιτ, Ντράζεν Νταλιμπάγκιτς, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, Μανουέλ Ράγκα, Μπομπ Μορς, Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο και φυσικά τον Νίκο Γκάλη. Σε σύγκριση με τους προαναφερθέντες ο Γκάλης είχε ένα μειονέκτημα. Το ύψος του. Ήταν μόλις 1,83μ., ύψος που θεωρείται μικρό ακόμα και για πλέι μέικερ, όμως ο Γκάλης υπήρξε στην καριέρα του ένας ασταμάτητος σούτινγκ γκαρντ!
Ήταν απίστευτα εύκολο γι’ αυτόν να σκοράρει και μπορούσε να το κάνει με τον πιο απίθανο τρόπο. Μπορούσε να σουτάρει από μέση απόσταση, από το τρίποντο, να διεισδύσει, να τρέξει στον αιφνιδιασμό, να πηδήξει πιο ψηλά και από ψηλότερους αντιπάλους του… Ήταν σχεδόν πάντα κοντύτερος από τους αντιπάλους του, όμως πάντα πιο δυνατός και καλύτερα προετοιμασμένος. Μπορούσε να παίξει χωρίς πρόβλημα 40 λεπτά…”
Αναφέρεται στο αφιέρωμα όλη η ιστορία του ερχομού του στην Ελλάδα από το Σίτον Χολ και πως επέλεξε τον Άρη, για το ντεμπούτο του στις 2 Δεκεμβρίου 1979 με την κίτρινη φανέλα, για τα κατορθώματά του με την Εθνική ομάδα, τους 40 πόντους του στον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987 κόντρα στους Σοβιετικούς.
Ο Γκάλης παραμένει ακόμα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Ευρωμπάσκετ με 1.032 πόντους! Στις διοργανώσεις της FIBA οι 23 ασίστ κόντρα στη Ουουσικαουπούνκι το 1990 παραμένουν ακόμα ακατάρριπτο ρεκόρ!
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρει ο Στάνκοβιτς είναι πως “η ελληνική ομοσπονδία είδε τους εγεγραμμένους μπασκετμπολίστες να αυξάνονται από 92.731 το 1987 σε 163.000 το 1991” και αυτό λόγω κυρίως της παρουσίας του Γκάλη!
Ο Γκάλης σύμφωνα με το αφιέρωμα της Ευρωλίγκας έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης που εισέπραξε συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων! “Πριν το 1987 έπαιζε για 150.000 δολάρια. Μετά βελτίωσε το κασέ του στα 700.000 δολάρια και έγινε αργότερα ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης με συμβόλαιο 1.000.000 δολαρίων.
Θεωρείται στην Ελλάδα ως ο παίκτης που πληρώθηκε τα περισσότερα χρήματα, αλλά όλοι παραδέχονται πως τα κέρδισε και με το παραπάνω. Το αποδεικνύει αυτό το γεγονός ότι σε περισσότερες από 12 χρονιές έχασε μόλις έξι αγώνες, έπαιξε στο 97% αυτών (99 συνεχόμενους). Κέρδισε οχτώ πρωταθλήματα Ελλάδας και επτά κύπελλα Ελλάδας”, ανέφερε ο έγκριτος δημοσιογράφος.
Το αφιέρωμα καταλήγει με το τι κάνει σήμερα ο Γκάλης: “Το 2007 μπήκε στο Χολ οφ Φέιμ της FIBA. Στο Χολ οφ Φέιμ του Σπρίνγκφιλντ θα μπει κάποια στιγμή γιατί το αξίζει! Ο Γκάλης δεν μιλούσε πολύ και προσπαθούσε να αποφεύγει τους δημοσιογράφους. Ήταν σκληρός διαπραγματευτής, αλλά και μια μηχανή που σκόραρε στο παρκέ. Έμεινε στην Θεσσαλονίκη “του” και λέει ότι αγαπάει τον ελληνικό τρόπο ζωής.
Αφού σταμάτησε το καμπ του πριν λίγα χρόνια, ο Γκάλης δεν έχει καμία σχέση με το μπάσκετ πλέον. Δεν πηγαίνει καν στα παιχνίδια του Άρη. Ζει μια ήσυχη ζωή, αλλά για αυτούς που ήταν τυχεροί και τον είδαν να αγωνίζεται, μπορούν να λένε στους νεότερους πως “μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας σούπερ σκόρερ που τον έλεγαν Νίκο Γκάλη”.
Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!