Τρίτη κάρτα και «φαρμακερή» (video)

Ήταν στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, το πιο θεαματικό στην ιστορία του αθλήματος με τον Πελέ να οδηγεί την Βραζιλία στον δρόμο της επιτυχίας, όταν και θεσπίστηκε η χρήση των κίτρινων και κόκκινων καρτών στους αγώνες.

Ο κανονισμός των καρτών γεννήθηκε ως ιδέα το 1966 και ήταν έμπνευση του Βρετανού διαιτητή Κένεθ Τζορτζ Άστον μπροστά σ’ ένα πορτοκαλί φανάρι της Χάι Στριτ στο Κένσινγκτον.  Οι πρώτες σκέψεις του γεννήθηκαν μετά από ένα επεισοδιακό παιχνίδι στο Μουντιάλ του 1962 ανάμεσα στη Χιλή και την Ιταλία, ενώ την τελική απόφαση την πήρε το 1966 έπειτα από ένα παιχνίδι της Αγγλίας με την Αργεντινή.

Στο -όχι και τόσο μακρινό- Μουντιάλ του 2006 στην Γερμανία, σημειώθηκε το πρωτοφανές περιστατικό όπου ποδοσφαιριστής αντίκρυσε ούτε μια, ούτε δυο.. αλλά τρεις κίτρινες κάρτες μέχρι να αποβληθεί!

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουνίου του 2006 και η Κροατία αντιμετώπιζε την Αυστραλία στο γήπεδο της Στουτγάρδης για την τελευταία αγωνιστική του ομίλου, δίνοντας μάλιστα και οι δυο ομάδες μάχη πρόκρισης. Οι Κροάτες ήθελαν μόνο την νίκη ενώ οι Αυστραλοί περνούσαν και με ισοπαλία στην επόμενη φάση. Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον διαιτητή του αγώνα, τον κορυφαίο Άγγλο, Γκρέιαμ Πολ ο οποίος κουβαλούσε στην πλάτη του ήδη μια αμφιλεγόμενη διαιτησία στο Μουντιάλ της Κορέας το 2002, όταν μαζί με τον Δανό βοηθό του Γενς Λάρσεν στον αγώνα Ιταλίας και Κροατίας ακύρωσαν δυο κανονικά γκολ της «Σκουάντρα Ατζούρα» καταδικάζοντας την σε ήττα 2-1.

Πέτρα του σκανδάλου ήταν ο αμυντικός Τζόσιπ Σίμουνιτς. Στο 61ο λεπτό  με το σκορ να είναι 2-1 υπέρ των Κροατών, ο Σίμουνιτς αντίκρυσε την 1η κίτρινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα στα όρια της μικρής περιοχής. Μισή ώρα μετά στο 90ο λεπτό έρχεται η 2ηκίτρινη και ο ποδοσφαιριστής ξεκινά να περπατά προς τα αποδυτήρια όταν σύντομα συνειδητοποίησε πως δεν είχε δει την κόκκινη κάρτα. Ο Κροάτης δίχως να ξέρουμε πως, κατάφερε να κρύψει το σοκ του και παρέμεινε εντός γηπέδου παρά το ότι ήξερε πως είχε γίνει λάθος. Από την άλλη γιατί να φανερώσει και την αλήθεια; Άλλοι ήταν οι αρμόδιοι..

Η 3η κίτρινη κάρτα, και τελικά κόκκινη, ήρθε στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων μετά από λεκτική επίθεση του Κροάτη στον Άγγλο διαιτητή. Μια αποβολή που σε εκείνο το σημείο δεν σήμαινε και πολλά καθώς η Αυστραλία είχε το σκορ υπέρ της (2-2) με την ισοπαλία που χρειαζόταν. Ο Γκρέιαμ Πολ σφύριξε την λήξη του αγώνα και η διαιτητική γκάφα του Μουντιάλ είχε πλέον επισφραγιστεί!

Ο διαιτητής και οι βοηθοί του στο τέλος του παιχνιδιού παρακολούθησαν τον αγώνα στα αποδυτήρια και τότε κατάλαβαν το μεγάλο τους λάθος. Δεν πέρασε πολύ ώρα και ο Γκρέιαμ Πολ ανέλαβε την ευθύνη εξηγώντας πως κατά λάθος είχε σημειώσει το νούμερο 3 των Αυστραλών, Κρεγκ Μουρ αντί του Σίμουνιτς.

«Ήταν ένα λάθος των κανονισμών. Προφανώς και δεν υπήρχε κάποια σχετική οδηγία από τη FIFA, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ούτε προφανώς αυτό συνέβη επειδή ήθελα να διαιτητεύσω διαφορετικά σε σχέση με τον τρόπο που το κάνω στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι νόμοι του παιχνιδιού είναι συγκεκριμένοι.» είχε δηλώσει ο Πολ.

Η FIFA εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία παραδέχτηκε το λάθος του Άγγλου διαιτητή, επιρρίπτοντας ευθύνες και στους βοηθούς του. Επόμενη κίνηση της ήταν ο αποκλεισμός τους από τη συνέχεια της διοργάνωσης. «Το όνειρο μου έλαβε τέλος» είχε δηλώσει ο Γκρέιαμ Πολ που ονειρευόταν χρόνια να διαιτητεύσει στον τελικό του Μουντιάλ. Παράλληλα ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τις διεθνείς διοργανώσεις. Όταν έπειτα επέστρεψε την επόμενη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ οι οπαδοί των ομάδων τον υποδέχτηκαν γεμάτοι όρεξη για καζούρα και χαρτόνια που είχαν γραμμένο με κίτρινο χρώμα τον αριθμό 3… Ένα χρόνο λοιπόν, μετά την γκάφα ολκής που είχε κάνει ο Πολ αποσύρθηκε εντελώς από την ενεργό δράση σε ηλικία μόλις 43 ετών!

Παρότι περιμένουμε από έναν διαιτητή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μπορεί να μετράει μέχρι το 3, πρέπει να θυμόμαστε πως και ο Γκρέιαμ Πολ είναι ένας απλός άνθρωπος και όπως λέει και ο λαός… άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε. Απλώς το συγκεκριμένο λάθος θα τον στοιχειώνει για όλη του τη ζωή, παρόλο που εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους καλύτερους Άγγλους διαιτητές των τελευταίων 25 ετών. Για την αισιόδοξη πλευρά της υπόθεσης ο Πολ θα έχει να διηγείται μια πολύ αστεία ιστορία στα εγγόνια του και να θυμάται τα χρόνια του ως διαιτητή στο κορυφαίο πρωτάθλημα και διοργανώσεις.

 

πηγή: england365.gr

To Top