Θύμα του κορωνοϊού έπεσαν οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης με συνέπεια πολίτες και επιχειρήσεις να ταλαιπωρούνται ακόμη μια φορά εν μέσω καραντίνας στις συναλλαγές τους. Παρά τις εξαγγελίες για την ψηφιοποίηση της εφορίας, αποδεικνύεται στην πράξη ότι η τεχνική υποδομή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν σε έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που ζούμε.
Πιο συγκεκριμένα, πληρωμές οφειλών προς την εφορία είτε μέσω τραπεζών είτε ηλεκτρονικά μέσω taxisnet που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη από τον Μάρτιο δεν φαίνονται στο σύστημα. Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που εντάχθηκαν σε ρύθμιση ΦΠΑ στις 31.3.2020 και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση αλλά η πληρωμή δεν φαίνεται πουθενά στο σύστημα. Ως εκ τούτου η ρύθμιση δεν παρουσιάζεται επικαιροποιημένη λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της δεύτερης δόσης.
Επίσης, σε άλλη περίπτωση, ιδιοκτήτης που θέλει να προχωρήσει στην πώληση ακινήτου και έχει οφειλή ΕΝΦΙΑ, πλήρωσε στην τράπεζα τον φόρο, προκειμένου να μπορέσει να λάβει φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο, το σύστημα πάλι δεν ενημερώνεται για την πληρωμή με συνέπεια ο ιδιοκτήτης να μην μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα και να κάνει την πώληση.
Σε επικοινωνία, δε, με την εφορία για το πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα η απάντηση στον ιδιοκτήτη ήταν ότι θα πρέπει να πληρώσει και πάλι για να εκδώσει τραπεζική επιταγή και με αυτήν να πάει στο ταμείο της εφορίας, προκειμένου να εκδοθεί η φορολογική ενημερότητα.
Προβλήματα αντιμετώπισαν και πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις που λόγω ΚΑΔ θα έπρεπε να λάβουν παράταση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 31 Αυγούστου αλλά το σύστημα τους πετάει εκτός.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι σοβαρές δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης οφείλονται στις εργασίες που γίνονται προκειμένου να καταβληθεί η έκπτωση του 25% σε όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα φόρους και δόσεις μετά την επαλήθευση της καταβολής του 75% από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Ακόμη και αν είναι έτσι, όταν απαιτούνται 23 ημέρες για να ολοκληρωθεί μία τέτοια διαδικασία δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια της τεχνικής υποδομής και το ψηφιακό μέλλον της εφορίας.
Πηγή: voria.gr