Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις έκανε από τηλεοπτική εκπομπή ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής. Στο πλαίσιο της συζήτησης που αφορά στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και εν μέσω αντιπαραθέσεων για τα διαιτητικά λάθη του Σαββατοκύριακου (με θύμα τον Άρη μεταξύ άλλων… τέθηκε και πάλι με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, η αλλαγή στον τρόπο επιλογής των διαιτητών.
Ο Μπιτσαξής μιλώντας στην εκπομπή η «Δίκη στον ΣΚΑΪ» έκανε σαφές πως για λόγους έξωθεν καλής μαρτυρίας και παρά τα όσα ισχύουν στις περισσότερες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, οι διαιτητές είναι προτιμότερο να αναδεικνύονται μέσω κλήρωσης και όχι ορισμού.
Μπροστά στον «τοίχο» του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, κάτι σαν κράτος εν κράτει, μέσα το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο και εν μέσω της σκληρής διαμάχης των παραγόντων με την πολιτεία, αναδεικνύονται ολοένα μεγαλύτερες διαφορές στην εύρυθμη λειτουργία του.
Η διαιτησία τείνει να γίνει… «εξτραβαγκάντσα» της ελληνικής κοινωνίας μέσω του κοινωνικού φαινομένου που λέγεται ποδόσφαιρο. Περιτυλιγμένη από θεσμούς και όργανα, μπορεί να κινείται ανεξέλεγκτα μέσα σε ένα συγκεκριμένο κύκλο επιρροής. Κάτι σαν την αριστοκρατία πριν την Γαλλική επανάσταση. Κρίσεις και επιλογές γίνονται από ημέτερους, οι υπόλοιποι δεν έχουν απλά πρόσβαση, δεν έχουν απλά λόγο!
Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας δίνει την αίσθηση ενός κλειστού κλαμπ. Πρόσωπα που ανακυκλώνονται, ηγεσίες που διοικούν όταν έχουν ισχυρή σφαίρα επιρροής στον περίγυρο.
Όλοι, μα όλοι επιθυμούν την κάθαρση. Το ζήτημα είναι πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας αυτή την έννοια. Η πρόταση του Μπιτσαξή γίνεται με γνώμονα να αρθούν –όσο μπορεί να γίνει αυτό- οι επιφυλάξεις και η καχυποψία που διέπει την διαιτησία. Προκειμένου να πάψουν οι «κορώνες» ίσως είναι μια άμεση απάντηση σε όσους θέλουν να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά. Θέλουν;
Η διαιτησία είναι κομμάτι της ΕΠΟ η οποία επικαλείται το αυτοδιοίκητο, κλείνοντας κάθε δίοδο, έστω για προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους με το χώρο και κυρίως την πολιτεία.
Εφόσον δεν υπάρχει ο μηχανισμός ελέγχου και όσο δεν μπορεί η διαιτησία να γίνει ανεξάρτητη, οφείλει η ομοσπονδία να κρατήσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα προσχήματα. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, κανείς δεν το αγγίζει. Η πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να διαφέρει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της…