Ο Ματς Χούμελς επιστρέφει στη Ντόρτμουντ, από την οποία είχε φύγει για να πάει στη Μπάγερν Μονάχου, στην οποία είχε μεγαλώσει προτού φύγει για τη Ντόρτμουντ και επιστρέψει πάλι εκεί. Μπερδευτήκατε; Το Planet Football του gazzetta.gr προσπαθεί να παραθέσει τα δεδομένα και να αιτιολογήσει τις αποφάσεις του έμπειρου στόπερ.
Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!
Στην πιο επιφανειακή ανάγνωση και περίληψη, ο Ματς Χούμελς επιστρέφει στη Βεστφαλία, αφήνοντας τη Μπάγερν Μονάχου και την ομάδα στην οποία μεγάλωσε, από την οποία είχε φύγει για τη Ντόρτμουντ και είχε επιστρέψει τα τελευταία χρόνια.
Τόσο μπερδεμένο, αλλά σίγουρα στο μυαλό του θα είναι αρκετά πιο απλά τα πράγματα αυτές τις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, ευτυχώς για τον ίδιο έχει δει ελάχιστες αντιδράσεις από τον κόσμο των Βαυαρών και το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά της Μπορούσια, την οποία φυσικά ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει ως… νέα του ομάδα.
Ο Ματς Χούμελς είναι ο τέταρτος κατά σειρά που επιστρέφει στο Signal Iduna Park έχοντας αποχωρήσει για ν’ αναζητήσει νέες εμπειρίες και τίτλους που έβλεπε ότι δεν μπορούσε να κατακτήσει με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Το είχε κάνει νωρίτερα ο Μάριο Γκέτσε που επίσης διένυσε τη διαδρομή Ντόρτμουντ – Μπάγερν – Ντόρτμουντ, ενώ, στη Βεστφαλία επέστρεψαν γιατί… βρήκαν ευκαιρία και φυσικά δεν είχαν αντέξει μακριά της, οι Νούρι Σαχίν και Σίντζι Καγκάβα παλαιότερα (ο Λεβαντόφσκι… δεν έχει υποκύψει ακόμα για να συναντήσει ξανά τον κολλητό του, Μάρκο Ρόις).
Στην περίπτωση του Χούμελς, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τον καθένα γι’ αυτή την απόφαση που πήρε ο Γερμανός στόπερ για να παίξει ξανά στη Βεστφαλία. «Πραγματικά το θέλει αυτό και πιστεύει ότι θα του κάνει καλό. Δεν θα έπαιρνε, άλλωστε, ένα τέτοιο ρίσκο επιστρέφοντας ξανά εκεί, αν δεν ήταν σίγουρος. Ψάχνει ένα restart και θέλει να το κάνει έτσι. Εμένα προσωπικά μου αρέσει αυτό» είπε για τη μεταγραφή ο τεχνικός διευθυντής της Ντόρτμουντ, Μίκαελ Ζορκ. Ο 30χρονος στόπερ, είδε τις μεταγραφές των Λούκας Ερνάντες, Σίλε και Παβάρ και άρχισε να σκέφτεται πως ο σύλλογος ενδεχομένως ν’ ακολουθήσει μια κατεύθυνση την οποία εκείνος δεν θα μπορέσει να διανύσει.
Δηλαδή να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας στην ομάδα, να δοθεί βαρύτητα και πολύ μεγαλύτερη σημασία στους νεότερους ποδοσφαιριστές για να υπάρξει ένα μακρόπνοο πλάνο για το μέλλον και σταδιακά να έχανε το ρόλο και τη θέση του και να είχε πετάξει την ευκαιρία να πάρει μια καλή μεταγραφή όταν αυτή του παρουσιάστηκε, όπως έγινε το φετινό καλοκαίρι.
Δεν τον κατηγορεί κανείς γι’ αυτό, από τη στιγμή που είδε και τον επαγγελματικό του εαυτό και θεώρησε σωστό να φύγει τώρα από τη Μπάγερν με ψηλά το κεφάλι και στο πικ της παρουσίας του παρά να αρχίσει να βλέπει περισσότερο τον πάγκο όσο θα περνούσε ο καιρός εφόσον θα δικαιωνόταν και το κλαμπ θα πορευόταν με νέα αγωνιστική φιλοσοφία…
Ο μισθός που θα λαμβάνει στη Ντόρτμουντ θα είναι μικρότερος από αυτόν που είχε στη Μπάγερν Μονάχου και ο οποίος φυσικά θα συνεχιζόταν δίχως κάποια διαφοροποίηση. Στους Βαυαρούς έμπαιναν 13 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στον τραπεζικό του λογαριασμό και τώρα στη Βεστφαλία αυτό το ποσό θα πέσει στα 10 εκατ.ευρώ. Και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου που δεν μπορούσε η Ντόρτμουντ να του κάνει ίδια προσφορά με αυτή που είχε υπογράψει στη Μπάγερν. Το έβαλε σε δεύτερη μοίρα αυτό το κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο το μήνα έναντι του οποίου έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία με την ομάδα του Λουσιέν Φαβρ.
Πίσω στο 2016, ο Ματς Χούμελς είχε αποφασίσει να φύγει από το Signal Iduna Park με τη Μπάγερν να τον καλεί να γίνει κομμάτι της. Η πρόκληση ήταν … κάπως μεγαλύτερη από αυτή που αντιμετώπιζε και την οποία προσπαθούσε να φέρει εις πέρας στη Μπορούσια. Λένε ότι ο αποκλεισμός από τη Λίβερπουλ στο Europa League εκείνη την αγωνιστική περίοδο, με ένα από τα μεγάλα έπη που έχουν γραφτεί στο «Άνφιλντ», είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία του στην τότε ομάδα του Κλοπ και επέλεξε να αλλάξει παραστάσεις, πηγαίνοντας στην ομάδα που κυριαρχούσε στο γερμανικό πρωτάθλημα. Στο πίσω μέρος του μυαλού του προφανώς υπήρχε και το κάτι παραπάνω στο Champions League, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες του σε αυτό το κομμάτι.
Οι οπαδοί της Ντόρμουντ, τότε, είχαν αντιδράσει, παρουσιάζοντας και πανό στο οποίο αναγραφόταν «ο αρχηγός πήδηξε πρώτος απο το καράβι για να σωθεί». Η Μπάγερν τον έκανε δικό της για 35 εκατομμύρια ευρώ και τρία χρόνια αργότερα του επέτρεψε να φύγει, με ποσό που μαζί με τα μπόνους και τους όρους που συμπεριλήφθηκαν στο σύνολό τους στη συμφωνία, να φτάνει στα 28 εκατομμύρια. Ο Χούμελς κάνει το… δεύτερο μεγάλο come-back της καριέρας του. Το πρώτο ήταν το 2009 όταν έπειτα από 1,5 χρόνο στους Βεστφαλούς είχε γυρίσει στο σπίτι του, στο Μόναχο, εκεί όπου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.
Φέτος, πραγματοποιεί τη δεύτερη ηχηρή επιστροφή του, αλλά… σε άλλη ομάδα. Σε αυτή που τον έκανε το 2008, σε ηλικία 19 ετών ν’ αφήσει τη Βαυαρία και που τον έκανε να παραμείνει από το καλοκαίρι του 2009 έως και το 2016, σε δύσκολα αλλά και γεμάτα ρομαντισμό, χρόνια στο Signal Iduna Park.
Φεύγοντας από το Ντόρτμουντ, έπαιξε για πρώτη φορά ως… ψημένος και μπαρουτοκαπνισμένος πλέον, αμυντικός, με τη φανέλα της Μπάγερν, απέναντι στην πρώην ομάδα του! Το ημερολόγιο έγραφε 14 Αυγούστου του 2016 και αντιμετώπισε τους Βεστφαλούς ως… παιδί του Μονάχου πλέον, στο Super Cup Γερμανίας στο Westfalenstadion.
Φέτος… θα το ξανακάνει! Με άλλη φανέλα, στο ίδιο παιχνίδι, στο ίδιο γήπεδο! Στις 3 του προσεχή Αυγούστου και πριν από την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, ο Ματς Χούμελς θα πρέπει να υπερασπιστεί τα μετόπισθεν της ομάδας του Φαβρ κόντρα στον σύλλογο στον οποίο βρισκόταν μέχρι και το πρωί της 19ης Ιουνίου, πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη νέα επιστροφή.
«Αναμφίβολα πάμε να χτυπήσουμε ξανά το πρωτάθλημα, όπως το κάναμε και τη φετινή σεζόν. Είμαστε αισιόδοξοι και ενθουσιασμένοι για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά» ήταν το σχόλιο του εκτελεστικού διευθυντή της Ντόρτμουντ, Χανς – Γιοακίμ Βάτσκε στην Ruhr Nachrichten μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής. Στην άμυνα της ομάδας, οι Ακάντζι και Ντιαλό αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα και αγωνιστικής φύσης αλλά και σε ό,τι αφορούσε τη φυσική τους κατάσταση και την ετοιμότητά τους για τις αναμετρήσεις του συλλόγου.
Σε αυτό πλέον θα υπάρχει ο Χούμελς να οργανώνει, να βάζει σε… τάξη, να προσφέρει και να καθοδηγεί με την εμπειρία του. Για να μειωθούν αυτά τα 44 γκολ παθητικό που σημείωσε η Ντόρτμουντ σε 34 ματς τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, έχοντας μαζέψει 12 φορές περισσότερες τη μπάλα από τα δίχτυα σε σύγκριση με τη Μπάγερν που έκανε τη μεγάλη ανατροπή στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Bundesliga και κατέκτησε ακόμα ένα πρωτάθλημα.
Ο Ματς Χούμελς, μεγάλωσε στο Μόναχο. Στη Μπάγερν. Εκεί έμαθε το ποδόσφαιρο. Έφυγε για λίγο κι όταν ξαναγύρισε, εν τέλει πωλήθηκε στη Ντόρτμουντ. Εκεί… αγάπησε. Εκεί αγαπήθηκε. Εκεί δέθηκε. Και πως να μη δεθείς με το Signal Iduna Park, τους οπαδούς στο Yellow Wall και τις πανέμορφες ποδοσφαιρικές αξίες πρεσβεύει το κλαμπ από τη Βεστφαλία; Ναι μεν έφυγε άκομψα σε κακό σημείο, όμως, οι φιλοδοξίες του μπήκαν μπροστά και τον έκαναν να ψάξει διέξοδο. Και είχε την πρόταση που ήθελε για να πετύχει αυτά που σκεφτόταν. Τώρα, επιστρέφει εκεί που τον ήθελαν, που τον ζήτησαν στο κατάλληλο χρονικό σημείο και αντιλήφθηκε πως η ευκαιρία δεν έπρεπε να πάει χαμένη. Γιατί αν την άφηνε, τα δεδομένα είναι τέτοια που η πλάστιγγα γέρνει στο ότι θα μετάνιωνε στο άμεσο μέλλον για το ρόλο που θα ήθελε και δεν θα μπορούσε να έχει πια στη Μπάγερν.
Μπρος, πίσω και… ξανά πίσω. Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Μπάγερν, Ντόρτμουντ. «Από ‘δω η γυναίκα μου και από ‘κει το αίσθημά μου». Από τη μια η ομάδα των παιδικών του χρόνων που τον έβαλε στο δρόμο και από την άλλη η ομάδα που του έδειξε το μονοπάτι για να το βαδίσουν μαζί και να ωριμάσει. Ξανά πίσω γιατί… ήθελε να γυρίσει στα παλιά, στην παλιά του γειτονιά, να πιάσει κορυφές, αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί όταν το Signal Iduna Park σε καλεί ξανά; Εκεί αγάπησε κι αγαπήθηκε και έκανε φίλους από αυτούς που λένε ότι είναι η οικογένεια που διαλέγεις ο ίδιος. Κι αν ορισμένοι τον… περιμένουν στη γωνία, στα 30 του χρόνια, είναι στο καλύτερο state of mind από ποτέ για να αποδείξει ξανά πράγματα και να κερδίσει το χειροκρότημα. Και ξέρει πως δεν θα το ακούσει δίχως κόπο…