Βεζένκοφ: “Σπίτι μου η Ελλάδα, στο μυαλό μου η επιστροφή! Χαιρετίσματα σε Μποχωρίδη, Καμπερίδη

Ο Σάσα Βεζένκοφ σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Ο φόργουορντ της Μπαρτσελόνα μιλάει για την 3ετία του στην ομάδα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην χώρα μας.

Stoiximan.gr: Τα Virtual Sports είναι ΕΔΩ με συνεχή δράση & πληθώρα αθλημάτων!

Αναλυτικά όσα είπε στο sport24.gr

-Εχω μπροστά μου ένα παιδί που ακόμα δεν είναι 23 ετών κι όμως έχει ήδη προλάβει να αναδειχτεί MVP του ελληνικού πρωταθλήματος και να συμπληρώσει τρεις σεζόν σ’ ένα κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα. Μήπως “πάσχεις” από … υπερεμπειρία με βάση την ηλικία σου;

“Κάπου διάβασα ότι η εμπειρία είναι μια χτένα που την αποκτάς όταν είσαι πια φαλακρός. Το δικό μου το μαλλί είναι για την ώρα πυκνό, οπότε μάλλον έχω πολλά ακόμα να μάθω. Είναι αλήθεια πάντως ότι έχω ήδη μαζέψει κάμποσες εικόνες στο μπάσκετ, αν και νιώθω οτι  βρίσκομαι στην αρχή του ταξιδιού”.

-Πώς ήταν αλήθεια αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία σε έναν από τους πιο γνωστούς αθλητικούς οργανισμούς στον κόσμο;

“Ηταν γέματη από κάθε άποψη. Από καλές στιγμές, από κακές, από εύκολες και δύσκολες. Είχε όμως η κάθε μέρα της κάτι να προσφέρει. Προσωπικά προσπαθώ να κρατάω όλα τα διδάγματα. Η Μπαρτσελόνα είναι ένα τεράστιο κλαμπ και αυτό το βιώνεις καθημερινά με διάφορους τρόπους”.

-Κατά την παρουσία σου στην Μπαρτσελόνα έχουν περάσει τέσσερις προπονητές στον πάγκο τους και τρεις διαφορετικοί GM. Πόσο δύσκολο είναι να αντέξει ένας νεαρός παίκτης τόσες αλλαγές φιλοσοφίας και να επιβιώσει στην ομάδα;

“Για κάθε παίκτη είναι δύσκολο, ειδικά όταν έχει ζήσει αυτές τις αλλαγές στο σύνολο τους. Εκεί όμως πρέπει να δείξεις ότι είσαι επαγγελματίας κι ότι μπορείς να μείνεις αφοσιωμένος και να κάνεις αυτό που πρέπει ανεξάρτητα του τι συμβαίνει γύρω σου. Σε όλες αυτές τις διαφορετικές περιόδους δεν συνέβησαν μόνο αρνητικά, αλλά και θετικά πράγματα”.

Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΤΣΑΒΙ ΚΙ Ο ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ… ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

-Εσύ πώς εξηγείς όλες αυτές τις αλλαγές; Φαίνεται ότι η Μπαρτσελόνα δυσκολεύεται να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και πώς να πορευθεί.

“Είναι η πίεση των αποτελεσμάτων. Η Μπαρτσελόνα είχε για πολλά χρόνια τον ίδιο προπονητή (Πασκουάλ), είχε μάθει στην υπομονή, όμως πλέον ο οργανισμός νιώθει την πίεση  και  βλέποντας πολλές ομάδες στην Ευρώπη να ισχυροποιούνται, προσπαθεί να βρεί το μοντέλο εκείνο στο οποίο θα χτίσει τις βάσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα και τις διακρίσεις. Έχει αποδειχτεί δύσκολο για την ώρα, όμως κάποια στιγμή αυτό το κλαμπ θα πετύχει”.

-Έγινες μπλαουγκράνα επί ημερών Τσάβι Πασκουάλ. Μίλησε μας λίγο για το πώς σε προσέγγισε η Μπάρτσα.

“Ημουν στη Θεσσαλονίκη και θυμάμαι υπήρχε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα στην Αθήνα. Στο περιθώριο της αναμέτρησης είχαν έρθει να με συναντήσουν οι κύριοι Κρέους και Ραβεντός, τότε επικεφαλής της διοίκησης. Μου εξήγησαν το πλάνο της ομάδας, μου ανέλυσαν τα πάντα και κυρίως το πόσο με θέλουν, πόσο με πιστεύουν κι όταν σε θέλει μια ομάδα σαν την Μπαρτσελόνα πρέπει να σκεφτείς πάρα πολύ καλά για να πεις “όχι”…”.

-Τον Τσάβι Πασκουάλ τον γνώρισες πιο μετά;

“Τον γνώρισα όταν ήρθα στην Βαρκελώνη για τα εργομετρικά και τις εξετάσεις. Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για την μελλοντική συνεργασία. Πέρασα μαζί του την πρώτη χρονιά στο κορυφαίο επίπεδο, προσπάθησα πολύ, μου έδωσε ευκαιρίες και πιστεύω ότι έμαθα πολλά από αυτόν. Είχαμε μια αρκετά καλή χρονιά με πολλές νίκες, η οποία χαρακτηρίστηκε τελικά αποτυχημένη, αλλά σε σχέση με όσα ξέραμε μέχρι τότε, όχι με όσα ακολούθησαν…”.

-Η μοίρα βέβαια δεν ξέρεις πώς τα φέρνει κι ενω ο Πασκουάλ σε έφερε απο την Ελλάδα στην Βαρκελώνη, ο ίδιος έκανε την αντίθετη διαδρομή. Εσύ πώς θα τον περιέγραφες με δυο λόγια; Τι είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει;

“Φυσικά δεν μπορώ να τον κρίνω ως κόουτς, είναι γνωστή η αξία του, όλοι γνωρίζουν για τα πολλά του συστήματα, για το πόσο πολύ αναλύει το κάθε παιχνίδι και τον κάθε αντίπαλο. Από κει και πέρα νομίζω ήταν σε γενικές γραμμές δίκαιος μαζί μου. Ως προπονητής ξέρει πολύ καλά τους παίκτες του, ξέρει τι ζητάει και τι μπορούν να του δώσουν και προσπαθεί να πάρει το 100% από αυτούς. Το σημαντικό είναι ότι προσπαθεί να προσαρμόσει το πλάνο του ανάλογα με τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των παικτών που έχει στη διάθεσή του.

-Δηλαδή θα λέγαμε ότι είναι ένας προπονητής που βασίζεται περισσότερο στην τεχνογνωσία του πάνω στο μπάσκετ ή στο ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας;

“Σε όλα. Τον ενδιαφέρει πολύ το πνευματικό κομμάτι, να ετοιμάσει τους παίκτες του για το κάθε ματς, να μελετήσει τον αντίπαλο, να βρει τις αδυναμίες του. Εξελίσσει το μπάσκετ και το μπάσκετ τον εξελίσσει. Είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας”. 

-Από τον Τσάβι Πασκουάλ στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Μίλησε μας και για αυτή τη συνεργασία σε μια πολύ δύσκολη σεζόν, στην οποία πάντως καθιερώθηκες, βγήκες μπροστά κι έδειξες εξαιρετικά στοιχεία.

“Ο κόουτς Μπαρτζώκας ήρθε στη χρονιά της μετάβασης. Βρήκε πολλούς παίκτες στην ομάδα, προσπάθησε παρόλα αυτά να αφήσει το στίγμα του και να περάσει τη φιλοσοφία του. Ξεκινήσαμε με μια μεγάλη νίκη επί της Ρεάλ, αλλά δυστυχώς η ομάδα χτυπήθηκε από πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς. Δεν μπορούσαμε ούτε προπόνηση να κάνουμε. Προσπαθούσαμε να μην τον βλέπουμε σαν δικαιολογία, αλλά πραγματικά κοιτούσες τους απόντες και ήταν συνέχεια 7-8 παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου. Από την πλευρά μου προσπάθησα να δικαιώσω τον προπονητή μου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε”.

-Γιατί πιστεύεις ότι δεν δόθηκε στον Γιώργο Μπαρτζώκα μια δεύτερη ευκαιρία; Ηταν τα αποτελέσματα, ήταν ίσως ο εκρηκτικός χαρακτήρας του; Τι πιστεύεις;

“Καταρχήν να πω ότι όχι απλά δεν του δόθηκε δεύτερη ευκαιρία, αλλά πιστεύω ότι δεν του δόθηκε καν η πρώτη! Οταν ήρθε στην ομάδα βρήκε πάρα πολλά συμβόλαια σε ισχύ και ήταν πρακτικά αδύνατον να κάνει αυτό που είχε στο μυαλό του. Τον χαρακτήρα του τον ήξεραν όλοι, δεν πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο. Το ότι ζει πιο εντονα το παιχνίδι δεν σημαίνει ότι έχει κακό χαρακτήρα. Πέντε λεπτά μετά είναι ο πιο ήρεμος άνθρωπος στον κόσμο”.

-Εκείνο που δεν περιμέναμε, πάντως, ήταν η φετινή εξέλιξη, με τον Σίτο Αλόνσο να έρχεται, αλλά να μην ολοκληρώνει καν μια σεζόν παρά τις εξαγγελίες, τον σχεδιασμό και το σημαντικό μπάτζετ που ξοδεύτηκε. Τι μπορεί να πήγε τόσο στραβά;

“Ο καθένας κρίνεται για τα αποτελέσματά του εν τέλει. Η ομάδα είχε χάσει από νωρίς τους στόχους της στην Ευρωλίγκα και είχε κάνει κάποιες βαριές ήττες στο πρωτάθλημα. Το ότι μαζευτήκαμε 15 παίκτες που ολοι νιώθαμε βασικοί ίσως ήταν ένα θέμα. Κάποιοι θα έμεναν εκτός, κάποιοι θα έπαιζαν λιγότερο από όσο ήθελαν. Ισως απλά δεν έβγαιναν τα μαθηματικά…”.

-Κι ο ερχομός του Πέσιτς έφερε μαζί κι ένα αναπάντεχο κύπελλο.

“Ο κόουτς Πέσιτς ήρθε έξι μέρες πριν το Copa del Rey. Δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό. Δούλεψε στο πνευματικό κομμάτι, πήρε κάποιες αποφάσεις για το ροτέισον, μίλησε με κάποιους παίκτες-κλειδιά και τους έκανε να νιώσουν σημαντικοί και κερδίσαμε το τρόπαιο με πολύ καλές εμφανίσεις.”

“ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΠΟΤΕ ΚΑΤΩ”

-Ας έρθουμε σε σένα. Φέτος ο χρόνος σου μειώθηκε χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής εξήγηση. Υπήρξαν άλλωστε αρκετά άρθρα στη Βαρκελώνη που εξέφραζαν απορίες για τον παραγκωνισμό σου. Εσύ πως το βίωσες όλο αυτό;

“Καταρχήν να πω ότι μια χρονιά στην οποία δεν έπαιξα τόσο πολύ δεν τη θεωρώ εντελώς χαμένη. Πνευματικά με έκανε πολύ δυνατό, αφού δεν είχα περάσει στο παρελθόν τόσο μεγάλη αποχή που έφτασε και μέχρι τους δύο μήνες σερί. Να σου πω τη αλήθεια δεν το κατάλαβα ποτέ, αλλά και ούτε έψαξα να βρω το λόγο. Συνέχισα να δουλεύω και δεν το έβαλα κάτω”.

-Πρέπει να είναι δύσκολο, όμως. Το να μην παίζεις και να μην ξέρεις και το γιατί.

 “Σίγουρα, είναι. Το ρητό λέει “επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλεται να σηκωθείς”. Το θέμα είναι πόσες φορές είσαι ικανός να το κάνεις.  Εγώ πρέπει να ψάξω τα θετικά της χρονιάς, βρίσκομαι άκομα στην αρχή της καριέρας μου και δεν πρέπει να αφήσω τη φετινή σεζόν να μου χαλάσει την ψυχολογία. Οταν είσαι 20, 22, 23 τίποτα δεν χάνεται. Από κει και πέρα, έχω μάθει πολλά, έχω βρει τα λάθη μου, δεν γίνεται να πιστεύω ότι με αδίκησαν όλοι. Δεν έχω σταματήσει στιγμή να δουλεύω και να προσπαθώ κάθε μέρα να βελτιώνομαι. Πλέον έτοιμαζομαι για την επόμενη σεζόν που θα είναι πάρα πολύ σημαντική για μένα…”.

-Μου δίνεις την καλύτερη πάσα για να σε ρωτήσω. Εχεις αρχίσει να σκέφτεσαι το μέλλον σου, με δεδομένο ότι δεν θα αγωνιστείς ξανά φέτος; Καταρχήν τι ισχύει με το συμβόλαιό σου;

“Το τριετές συμβόλαιο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και υπάρχει οψιόν της Μπαρτσελόνα για +1. Είναι κατανοητό ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχίσει η ομάδα στα πλέι όφ και να διεκδικήσει τον τίτλο. Οταν ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις θα κάτσουμε να μιλήσουμε, να δουμε τι σκέφτονται εκείνοι που έχουν τον πρώτο λόγο, να πω κι εγώ τις δικές μου σκέψεις. Έχουμε καλές σχέσεις και νομίζω πώς ό,τι κι αν γίνει, θα γίνει σε καλό κλίμα”.

-Αν αφήσουμε στην άκρη, συμβόλαια, οψιον, προτάσεις κλπ. Για σένα ποια είναι η προτεραιότητα για τη νέα σεζόν; Για παράδειγμα να παίξεις περισσότερο;

“Αρχικά να πούμε ότι στο κορυφαίο επίπεδο τον χρόνο στο παρκέ πρέπει να τον κερδίσεις. Αυτό που εγώ θέλω είναι να αποδείξω ότι αξίζω να βρίσκομαι στο παρκέ κι ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν φέτος για μένα, δεν πάρθηκαν 100% με μπασκετικά κριτήρια. Εγώ θέλω να μπορώ να βοηθάω την ομάδα μου, όποια κι αν είναι”…

“ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ”

-Έχεις στην κατοχή σου ένα πολύτιμο έγγραφο που λέγεται ελληνικό διαβατήριο. Αυτό προφανώς σε κάνει ιδιαίτερα δελεαστική περίπτωση για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Βρίσκεται καθόλου στο μυαλό σου η πιθανότητα επιστροφής στην Ελλάδα;

“Εννοείται υπάρχει. Το να αγωνίζεσαι ως γηγενής σε μια ομάδα, να αποτελείς μέρος του κορμού της κι όχι απλώς ένα πιο αναλώσιμο γρανάζι της, είναι σημαντικό και πιστεύω ζητούμενο για κάθε παίκτη. Επαναλαμβάνω, ότι πρέπει πρώτα να μιλήσω με την Μπαρτσελόνα στο τέλος της σεζόν, αλλά στο μυαλό μου όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”.

-Είναι κι ένα περιβάλλον που έχεις αγαπήσει άλλωστε. Το νιώθεις σπίτι σου έτσι δεν είναι;

“Προφανώς και μιλάμε για ένα αγαπημένο περιβάλλον, όπου έχω κάνει αληθινές φιλίες κι έχω κρατήσει πολλές επαφές. Το να μιλάς καθημερινά την γλώσσα σου να βρίσκεσαι με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους, να νιώθεις ότι είσαι σπίτι σου, είναι κάτι που κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη, και η προοπτική να ξαναπαίξω εκεί, εφόσον φυσικά υπάρξει ενδιαφέρον, δεν θα με άφηνε καθόλου ασυγκίνητο”.

-Αν ας πούμε σου έλεγα να στείλεις χαιρετίσματα σε κάποιους ανθρώπους από το χώρο του μπάσκετ, ποιοι θα ήταν;

“Χμμ, δύσκολο. Λοιπόν, χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν και με τυχαία σειρά, θα έστελνα χαιρετίσματα στον Γιώργο Φιάτη, στον Ιωάννη Παπαπέτρου, στο Σάββα Καμπερίδη, στο Βασίλη Σίμτσακ, στο Λευτέρη Μποχωρίδη και στον Σήφη Καλλέργη”.

ΦΑΒΟΡΙ Ο ΠΑΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΧΗ

-Μιας και “πιάσαμε” Ελλάδα, τους τελικούς πώς τους βλέπεις; Είναι τόσο πιο φαβορί ο Παναθηναϊκός ή δίνεις βάσιμες ελπίδες και στον Ολυμπιακό;

“Κοίτα, ο Ολυμπιακός έχασε δύο στόχους ως φαβορί και τώρα πάει στον τρίτο ως αουτσάιντερ. Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα, έχει 31-0, έχει έναν Καλάθη σε τρομερή κατάσταση και ο Ολυμπιακός χρειάζεται να κάνει κάποιου είδους υπέρβαση. Να κάνει αυτό που δεν περιμένει κανένας. Μόνο που Ολυμπιακός μας έχε συνηθίσει να κάνει αυτό που δεν περιμένει κανένας… Οπότε θα είναι συναρπαστικοί τελικοί, θα γίνει μάχη. Ακούω πολλούς να λένε για σκούπα του ΠΑΟ, αλλά πιστεύω ´οτι θα είναι αμφίρροπη και θεαματικη σειρά”.

-Η ζωή στη Βαρκελώνη πώς είναι;

“Πολύ όμορφη πόλη, εχει όλες τις επιλογές για όλες τις ώρες, συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Η ζωή είναι ήρεμη και όταν υπάρχει χρόνος θα βγω για ένα φαγητό στο αγαπημένο μου εστιατόριο, για ένα ποτό, κλασικά πράγματα. Ευτυχώς με τον καιρό δικτυώθηκα κι έκανα φιλίες γιατί στην αρχή ήταν δύσκολα”.

-Είσαι πάντως και παιδί της οικογένειας. Οι γονείς σου σε επισκέπτονται συχνά, έτσι δεν είναι;

“Ναι, ερχονται όποτε μπορούν. Η οικογένεια είναι το παν σε αυτή τη ζωή. Είναι οι άνθρωποι που θα σου σταθούν και στα εύκολα και στα δύσκολα. Θα σε κριτικάρουν και θα σε βοηθήσουν, θα είναι πάντα εκεί για σένα”.

-Ο πατέρας σου άλλωστε είναι άνθρωπος του μπάσκετ, του αθλητισμού και οπωσδήποτε σε συμβουλεύει. Ποια πιστεύεις ότι είναι η σωστή, στήριξη ενός γονιού στο παιδί που κάνει αθλητισμό. Τι θα συμβούλευες έναν πατέρα που έχει το παιδί του σε μια ομάδα, και κάνει όνειρα μαζί του;

“Ο γονιός πρέπει να είναι πάντα δίπλα, να στηρίζει και αλλά μην υπερβαίνει τον ρόλο του. Οι προπονητές και οι γυμναστές είναι εκείνοι που θα εκπαιδεύσουν το παιδί, θα το βοηθήσουν, θα αποφασίσουν αν και πότε θα παίξει. Δεν μπορεί να επεμβαίνει σε τετοια θέματα η οικογένεια. Ο πατέρας μου για μένα ήταν πάντα ο πιο σκληρός κριτής, αλλά και στις δύσκολες στιγμές ο πρώτος άνθρωπος που ήταν πάντα εκεί. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες πρέπει οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να χαίρονται τον αθλητισμό, να μην κοιτάζουν επιδόσεις”.

-Πρέπει να ανήκεις σε μια πολύ σπάνια ομάδα ανθρώπων της ηλικίας σου,-και ειδικά αθλητων- που δεν έχουν λογαριασμό στα social media. Πώς το έχεις καταφέρει;

“Κοίτα, ο καθένας το βλεπει διαφορέτικά, ούτε θα το παίξω alternative και υπεράνω επειδή εγώ δεν έχω κάποιον λογαριασμό. Ο κυρίαρχος λόγος είναι ότι δεν με ιντριγκάρει να κάθομαι και να παρακαλουθώ τις ζωές των άλλων, ούτε φυσικά να δείχνω τη δική μου. Σίγουρα είναι ελκυστικό, αφού μπορείς να περάσεις το χρόνο σου να μιλήσεις σε όποιον θέλεις, για παράδειγμα στον Βασίλη Σπανούλη που είναι ένας ζωντανός θρύλος. Οποιος πιτσιρικάς θέλει μπορεί να του αφήσει κάποιο μηνυμα και εκείνος να το δει. Για την ώρα δεν με έχουν κερδίσει τα social, αλλά ποτέ μη λες ποτέ”…

Ο ΛΕΜΠΡΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΖΟΡΝΤΑΝ

-Τελικούς ΝΒΑ τι βλέπεις;

“Δεν είμαι φαν του Λεμπρόν, δεν θα πω ψέματα, απλά με αυτά που κάνει φέτος, όλοι εχουμε εκπλαγεί κι έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό. Κουβαλάει μόνος του μια ομάδα, έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και πλέον του μένει το υψηλότερο. Ενας με 4-5 all star παίκτες, που ξέρει τους ρόλους της, ξέρει να κερδίζει, αν και δεν παίζει το καλύτερό του μπάσκετ τούτη την εποχή. Πρέπει να βρεί συμμάχους ο Λεμπρον για να έχει ελπίδες”.

-Ο Λεμπρόν αμφισβητεί τον Τζόρνταν για τον άτυπο τίτλο του “GOAT”; Μπαίνεις εσύ σε αυτή την συζήτηση;

“Δεν μπαίνω, όχι. Μιλάμε για δύο διαφορετικές εποχές και για δύο παίκτες που ο καθένας έχει τα δικά του στοιχεία. Ο MJ ήταν αυτό που λέμε “pure basketball”. Ο Λεμπρόν, είναι μια μηχανή που ναι μεν ξέρει τόνους μπάσκετ, αλλά βασίζεται κυρίως στη δύναμη και τα φυσικά του προσόντα και παίζει σε ένα τέμπο πολύ πιο υψηλό από τότε. Αισθητικά προτιμώ το μπάσκετ του Τζόρνταν, του Κόμπι, του Κάρι, του Ντουράντ. Αυτό το μπάσκετ μου αρέσει να βλέπω”.

To Top