Ο Στάθης Τσομίδης είναι ο πρώτος δικηγόρος της Θεσσαλονίκης που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Παράταξης Δικηγόρων Θεσσαλονίκης”.
O Τσομίδης ήταν για μεγάλο διάστημα εκπρόσωπος του Άρη σε σημαντικές υποθέσεις, έχοντας συνεισφέρει αρκετά σε θέματα πρώτης γραμμής που απασχόλησαν τον σύλλογο.
Οι εκλογές στο ΔΣΘ αναμένεται να διεξαχθούν την τελευταία Κυριακή του ερχόμενου Νοέμβρη, ενώ η θητεία της νέας διοίκησης ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα είναι τετραετής, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων.
Ο κ. Τσομίδης στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους εξήγησε τους λόγους, που τον οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΣΘ, ενώ επισήμανε πως το ψηφοδέλτιο της παράταξης θα έχει πολλές εκπλήξεις. Τα ονόματα των δικηγόρων που συμμετέχουν αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
«Τα τελευταία οκτώ χρόνια η ελληνική κοινωνία διέρχεται μια κοινωνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται ως “κρίση”. Κρίση, που ενώ η πλειοψηφία την βιώνει ως οικονομική, κατά την γνώμη μου είναι κυρίως αξιών και επανακαθορισμού προτεραιοτήτων. Η Δικαιοσύνη, βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας, όχι μόνον επηρεάστηκε από την κρίση, αλλά και επλήγη, σε σημείο, πολλοί να αναρωτιούνται αν έχουμε Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Και ,βέβαια, Δικαιοσύνη έχουμε. Όμως οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, δικαστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, υπάλληλοι των δικαστηρίων, υποθηκοφύλακες, όλοι δηλαδή οι παράγοντες της Δίκης,επηρεάστηκαν αρνητικά. Ο στόχος των “μνημονίων” και όλων των διεθνών συμβάσεων που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις με τους δανειστές, δεν ήταν ο χώρος της δικαιοσύνης. Ήταν ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου, και η απάληψη των στρεβλώσεων, και βέβαια, ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Τσομίδης.
«Δικηγόροι χρησιμοποιούν το σπίτι ως επαγγελματική στέγη λόγω της κρίσης»
Με μελανά γράμματα περιέγραψε στη συνέχεια την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο χώρο των δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη, λόγω της κρίσης.
«Στο χώρο του ΔΣΘ, η κατάσταση, όπως της βιώνουμε, είναι από αποκαρδιωτική έως τραγική. Αρκεί να σας αναφέρω ότι με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΔΣΘ, το 2016, για πρώτη φορά από το 1986, οι συνάδελφοι που αποχώρησαν είναι περισσότεροι από τους νεοεισερχόμενους. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν μας, ότι, βάσει των εκδοθέντων τριπλοτύπων παραστάσεων αμοιβής μας, το 30% των εν ενεργεία συναδέλφων δεν έχουν ούτε μία παράσταση κατ έτος, σε ακροατήρια, ενώ το 55% χρησιμοποιεί την οικία του ως επαγγελματική στέγη, η εικόνα γίνεται μαύρη. Δεν θέλω να συνεχίσω την επιγραφή της εικόνας, μόνον θέλω να επισημάνω την τεράστια οικονομική επιβάρυνση των συναδέλφων, σε σημείο, να θεωρείται ότι όποιος διατηρεί δικηγορικό γραφείο, να είναι ο μικρός ήρωας της καθημερινότητας. Αυτή η πραγματικότητα ήταν και είναι γνωστή στους υπάρχοντες συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου μας. Όμως , είναι πλέον βέβαιο ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν, ίσως, να λύσουν τα προβλήματα», τόνισε.
«Γιατί βγαίνουμε μπροστά»
Ο κ. Τσομίδης εξήγησε γιατί διεκδικεί την προεδρία του ΔΣΘ.
«Έχω την άποψη από το 1997-2000, όταν και ήμουν και τότε υποψήφιος σύμβουλος, με το ψηφοδέλτιο των Συναδέλφων κυρίων Ιγνατιάδη και Βεργούλη, είναι ότι το σύστημα , κάθε Πρωτοδικείο και ένας Δικηγορικός Σύλλογος, αποδυναμώνει την δύναμή μας. Επίσης, η άτυπη Ολομέλεια των Προέδρων, είναι ένα όργανο που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα, στην τελευταία αποτυχημένη περυσινή κινητοποίησή μας, αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να βρει τον συντονισμό που απαιτείται. Έτσι, θεωρώ ότι , και αυτό είναι θέση μας, πρέπει να οργανωθεί ένας Πανελλήνιος Δικηγορικός Σύλλογος με άμεση και καθολική ψηφοφορία να εκλέγονται τα μέλη του, και παράλληλα οι κατά τόπους ΔΣ να αποτελούν τα κατά νομούς συντονιστικά, εκλεγμένα όργανα. Αυτές οι σκέψεις, μας οδήγησαν στο να ιδρύσουμε την “Ανεξάρτητη Παράταξη Δικηγόρων Θεσσαλονίκης”, χωρίς ρεβανσισμούς, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν Δικηγόρο, από την προσπάθειά μας, πλην όσων δεν ασπάζονται τις δημοκρατικές αρχές του πολιτεύματος μας, και όσους είναι νοσταλγοί φασιστικών και απάνθρωπων ιδεολογιών, τους καλούμε σε αυτή την προσπάθεια μας», ανέφερε ο κ. Τσομίδης.
Σε πιο προσωπικό επίπεδο ο κ. Τσομίδης αποκάλυψε ότι «αυτή η πρωτοβουλία μας, είναι ένα χρέος στην μνήμη του πατέρα μου και μια υποχρέωση στο μέλλον του γιου μου. Έγινα δικηγόρος, όχι γιατί ήταν δικηγόρος ο πατέρας μου. Έγινα δικηγόρος, επειδή διάβαση στην Εφημερίδα των Συνταξιούχων Δικηγόρων την τελευταία αγόρευση του δικηγόρου Λάρισας, που είπε, “Σε μια Δημοκρατία ο δικηγόρος είναι το πρόσωπο που σέβονται και φοβούνται οι κρατικοί λειτουργοί όταν ασκεί τα καθήκοντά του και υπερασπίζεται τον αδύναμο, τον κατηγορούμενο, τον διοοικούμενο.”
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η «Ανεξάρτητη Παράταξη Δικηγόρων Θεσσαλονίκης» δεν θα ρυπάνει τον χώρο ούτε του Δικαστικού Μεγάρου, ούτε πουθενά αλλού με αφίσες. «Δεν θα βγάλουμε αφίσες, τα χρήματα που θα ξοδεύαμε, συμβολικά θα κατατεθούν στο Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας των Νέων Συναδέλφων και στο συσσίτιο της μη κυβερνητικής οργάνωσης», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Θα επισκεφθούμε όλους τους φορείς της πόλης μας και τα πολιτικά κόμματα για να αναπτύξουμε, με την κοινωνία, της οποίας μέρος αποτελούμε και εμείς, έναν απαραίτητο διάλογο. Επίσης, θα επισκεφτούμε και θα επιδιώξουμε την δημόσια αντιπαράθεση με όλους τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων που εμπλέκονται στην απονομή της δικαιοσύνης, από τον υπουργό μέχρι και τον τελευταίο».
Ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Τσομίδης, παρουσίασε και 36 θέσεις για τις εκλογές του ΔΣΘ. Μεταξύ αυτών είναι οι εξής:
-Διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές των οικονομικών του ΔΣΘ.
-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Συλλόγου.
– Κατάργηση ή ελαχιστοποίηση της ετήσιας εισφοράς , τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη.
-Κατάργηση των εξόδων παραστάσεως των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πηγή: press724.gr