Η Αγγλία κατά πιθανότητα θα διαθέτει το πιο πλούσιο πρωτάθλημα παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κέρδη που ξεπερνούν κάθε πιθανό και απίθανο όριο.
Το μέγεθος των πωλήσεων των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αγγίζουν τα 3,1 δις. ευρώ κάθε χρόνο και 9,4 δις. ευρώ σε τρία χρόνια.
Τα αστρονομικά αυτά ποσά, υπολογίζονται ότι είναι τα διπλά από αυτά του δεύτερου πιο πλούσιου πρωταθλήματος που είναι η Bundesliga.
Τα τελικά κέρδη ύψους σχεδόν 4 δις. ευρώ που είχε το αγγλικό πρωτάθλημα την σεζόν 2015-2016 εκτιμάται ότι έχουν εκτοξευθεί στα 5 δις. ευρώ την χρονιά που πέρασε.
Το μέγεθος αυτής της τρομακτικής αύξησης των εσόδων, συνεπώς και η οικονομική υπερίσχυση έναντι των άλλων πρωταθλημάτων, αντανακλάται στην μεταγραφική δραστηριότητα των ομάδων, καθώς στην Αγγλία, πραγματοποιούνται μερικές από τις πιο δαπανηρές μεταγραφές.
Αναλυτικότερα όσον αφορά τις ομάδες, η πρωταθλήτρια Τσέλσι εισέπραξε σχεδόν 170 εκατ. ευρώ από την τηλεόραση της Premier League και τους σπόνσορες. Τότεναμ, Σίτι, Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, όλες μαζί έλαβαν συνολικά περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ ενώ, παρόλο που τερμάτισε τελευταία, η Σάντερλαντ αποκόμισε παραπάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Αυτές οι εισπράξεις αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα ρεκόρ, το οποίο δεν μπορεί να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους!
Το κενό μεταξύ των συλλόγων και συνεπώς της Premier League με τους υπόλοιπους της Ευρώπης, θα μπορούσε να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο, αν δεν είχε συμβεί το «brexit», που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας της λίρας σε σχέση με το ευρώ.
Πέρα από τους συλλόγους, δαπανιούνται εξωφρενικά ποσά και στις εγκαταστάσεις στην Αγγλία, σε πρότζεκτ, καθώς και σε προγράμματα που επιμελούνται οι ίδιες οι ομάδες.