Από την ημέρα που κυκλοφόρησε το Pokemon GO κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια φανατικούς θαμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο και να γίνει ο νέος «εθισμός» των νέων οι οποίοι κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους σαν ζόμπι για να βρουν τα πόκεμον.
Καβγάδες, τραυματισμοί, χωρισμοί και ένα φονικό, περιλαμβάνονται στο «μενού» του Pokemon GO το οποίο, ωστόσο, δεν ξεκίνησε με αυτές τις -ομολογουμένως- αρνητικές προοπτικές.
Τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του Pokemon GO πολλά ήταν τα θετικά σχόλια που διαβάσαμε και ακούσαμε για το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας. Η βασική επιχειρηματολογία των θαυμαστών του είναι ότι δίνει μια «ώθηση» στους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους και να περιπατήσουν, αφού η… περιπλάνηση είναι ο μόνος τρόπος για να βρουν πόκεμον.
Ωστόσο, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μάθαμε ότι το Pokemon GO μπορεί να έχει και αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές και στην καθημερινότητά μας. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί τα δεδομένα που σχετίζονται με την τοποθεσία του παίκτη για να χαρτογραφήσει ουσιαστικά το μέρος στο οποίο ζει και να του δείξει τα μέρη στα οποία μπορεί να βρει μερικά από τα πιο γνωστά πόκεμον.
Ωστόσο, μερικές από τις τοποθεσίες στις οποίες φτάνουν οι παίκτες του Pokemon GO για να πιάσουν τα μικροσκοπικά πλασματάκια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… τουλάχιστον παράξενες και ίσως επικίνδυνες -σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι νάρκες στη Βοσνία
Στη Βοσνία οι αρχές προειδοποιούν τους παίκτες για τους κινδύνους που κρύβει η περιπλάνηση σε επικίνδυνες περιοχές όπου υπάρχουν νάρκες από τον πόλεμο καθώς υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που έφτασαν στα μέρη αυτά μόνο για να παίξουν.
«Λάβαμε πληροφορίες ότι παίκτες του Pokemon Go μπαίνουν σε περιοχές με νάρκες και σε άλλα επικίνδυνα μέρη στα οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση από το 1990», ανέφερε στο facebook η ΜΚΟ «Posavina bez mina».
Τα μέρη τα ιερά στο Κουβέιτ…
Την ίδια ώρα, οι αρχές στο Κουβέιτ εξέδωσαν μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούν τους πολίτες της χώρας να μην βγάζουν φωτογραφίες με πόκεμον μέσα ή έξω από «ζωτικής σημασίας» κυβερνητικές ή στρατιωτικές τοποθεσίες.
Παράλληλα, τους απαγόρευσαν να κυνηγούν πόκεμον σε τζαμιά, εμπορικά κέντρα ή σε… πετρελαϊκές εγκαταστάσεις!
Το δωμάτιο έκτακτης ανάγκης
Τα πόκεμον έχουν «τρελάνει» και ένα νοσοκομείο στη Βρετανία το οποίο… «μετατράπηκε» από την εφαρμογή σε «Pokemon Gym», δηλαδή «γυμναστήριο» για τα πόκεμον.
Σύμφωνα με την Telegraph, η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και το νοσοκομείο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα.
«Άτομα που δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο νοσοκομείο Royal Stoke δεν πρέπει να επιχειρούν να μπαίνουν στους χώρους του για να παίξουν το παιχνίδι», αναφέρει.
Το μακάβριο πόκεμον
Δυστυχώς για μια μητέρα από τον Καναδά, το μέρος στο οποίο έχασε τη ζωή του ο μόλις δύο ετών γιος της έγινε σημείο συγκέντρωσης… πόκεμον. Βλέποντας κάθε μέρα εκατοντάδες νεαρούς με τα κινητά τους στα χέρια γύρω από την αναμνηστική πλακέτα για το παιδί της, η γυναίκα αποφάσισε να μιλήσει στα καναδικά ΜΜΕ για το δράμα που ζει εξαιτίας των πόκεμον.
Το στρατόπεδο των Ναζί
Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, τα πόκεμον έφτασαν μέχρι και το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου το οποίο και απαγόρευσε πλέον στους επισκέπτες του να χρησιμοποιούν τα smartphones τους για να παίξουν Pokemon GO, κρίνοντας πως κάτι τέτοιο δείχνει «ασέβεια για τη μνήμη των θυμάτων».
Το μουσείο του ολοκαυτώματος
Ανάλογη έκκληση απηύθυναν και οι αρχές στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ
Πόκεμον στις αυλές των σπιτιών και εξαγριωμένοι κάτοικοι
Pokemon GΟ και σε κυβερνητικά κτίρια
Ναι! Τα πόκεμον συγκεντρώνονται και στα κυβερνητικά κτίρια. Για παράδειγμα, την ημέρα που ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέδωσε την πρωθυπουργία της Βρετανίας, χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν την Downing Street για να τον αποχαιρετήσουν.
Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, για την κοσμοσυρροή δεν ευθύνονταν μόνο ο Κάμερον και το Brexit, αλλά και τα δεκάδες πόκεμον που εθεάθησαν έξω από την κατοικία του!