Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι δεδομένο, αφού παρότι η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε την υπογραφή δεκαετών συμβάσεων με έντεκα ομάδες (ανάμεσά τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) η FIBA προχωρά κανονικά στην υλοποίηση του δικού της σχεδίου για δύο διοργανώσεις, το Champions League του μπάσκετ και το δικό της Eurocup.
Πλέον το πλάνο των διοργανώσεων, η μορφή, η σύνθεσή τους αλλά και το καλεντάρι έχει καταρτιστεί. Η Ελλάδα θα εκπροσωπείται στο Champions League του μπάσκετ από δύο ομάδες με απευθείας παρουσία στους ομίλους και άλλη μία που θα συμμετέχει από τα προκριματικά. Προφανώς θα «εισιτήρια» θα δίνονται βάσει της κατάταξης του πρωταθλήματος.
Από τρεις ομάδες απευθείας στους ομίλους θα έχουν Ιταλία, Γαλλία και Αδριατική Λίγκα (μία ομάδα από Κροατία, μία από Σερβία και μία από Σλοβενία ή Μαυροβούνιο), δύο πέραν της Ελλάδας θα έχουν Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία, ενώ από μία θα έχουν Βέλγιο, Τσεχία, Ισραήλ, Λιθουανία και Πολωνία.
Σε αυτές θα προστεθούν άλλες οκτώ από προκριματικά, όπου η Ελλάδα θα έχει μία εκπρόσωπο, όπως και οι Γερμανία, Γαλλία, Κροατία Σερβία, Σλοβενία ή Μαυροβούνιο (μέσω της Αδριατικής Λίγκας οι τέσσερις προηγούμενες), Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Βέλγιο, Ισραήλ, Λιθουανία, Πολωνία, Βοσνία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Λετονία, Σκόπια, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ουκρανία.
Στα προκριματικά τα παιχνίδια θα είναι διπλά, στην έδρα κάθε ομάδας, με το goal average να κρίνει την πρόκριση. Η φάση των ομίλων θα είναι σαν το… Top 16 της Ευρωλίγκας, αλλά με τέσσερις ομίλους των οκτώ ομάδων και συνολικά 14 αγωνιστικές. Οι τέσσερις πρώτοι περνούν στα προημιτελικά, ενώ ο πέμπτος και ο έκτος «μετακομίζουν» στο Eurocup. Στους «16» και τα προημιτελικά θα γίνονται διπλά ματς, στην έδρα κάθε ομάδας, με το goal average να κρίνει την πρόκριση για το Final Four, που θα γίνεται τον Απρίλιο (28-30 η πρόβλεψη για τη σεζόν 2016/17).
Στο Eurocup θα συμμετέχουν 24 ομάδες, οι 18 απευθείας και άλλες 6 μέσω προκριματικών. Η Ελλάδα θα έχει μόνο μία εκπρόσωπο, όπως και οι Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία. Στα προκριματικά θα συμμετέχει η Κύπρος. Οι 24 ομάδες θα χωριστούν σε 8 ομίλους των 6 ομάδων και οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ θα προκρίνονται στα play offs.
Ίσως η πιο σημαντική παράμετρος στις αποφάσεις της FIBA αφορά στο καλεντάρι, που θα εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη σεζόν, 2017/18, καθώς καθιερώνονται προκριματικά μεσούσης της περιόδου για τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων κι εν προκειμένω του Μουντομπάσκετ του 2019. Τα διαστήματα 20-28/11, 19-27/2 (στη διάρκεια της σεζόν) και 26/6-3/7 (αμέσως μετά το τέλος τους) θα γίνουν προκριματικά, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει από την Ευρωλίγκα και εκεί θα υπάρχει ένα σημείο ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αντίστοιχα «παράθυρα» προκριματικών προβλέπονται και για το 2018/19 (10-18/9, 26/11-4/12 και 18-26/2).
Η FIBA προβλέπει στο πλάνο της συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων κάθε χώρας και βάσει αυτών οι αθλητές θα έχουν μίνιμουμ ενάμιση μήνα ξεκούρασης στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου (με πιθανές τροποποιήσεις καθώς ομάδες εργασίας το επεξεργάζονται διαρκώς) θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως ήδη Γαλλία και Ιταλία έχουν ενημερώσει πως οι ομάδες τους (εξαιρουμένης της Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο που έχει υπογράψει με την Ευρωλίγκα) θα παίζουν αποκλειστικά στις διοργανώσεις της FIBA, ενώ αρκετές ακόμη ομοσπονδίες και λίγκες αναμένεται να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι.
Πηγή: sport-fm.gr