Να τελειώσει με τη νομοθέτηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης τους.
Όπως είπε, τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα απασχόλησαν ιδιαιτέρως τους υπουργούς Οικονομικών, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί από το EuroWorking Group και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου τη διαδικασία της κατάθεσης και ψήφισής τους από τη Βουλή.
Παράλληλα, τόνισε πως με τη νομοθέτηση και εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ανοίγει ο δρόμος για σοβαρότερες και μεγαλύτερες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, κατά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποτελούν σημαντικό βήμα για την επίτευξη της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας στις αρχές του νέου έτους.
Σχετικά με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας ο Ολλανδός πολιτικός χαρακτήρισε τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους ως «επιτυχία», καθώς οι τελικές πληρωμές από τον ESM θα ολοκληρωθούν αύριο και οι ανάγκες των τραπεζών, όπως είπε, ήταν «πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι περιμέναμε».
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, θα χρειαστούν λιγότερα από 5,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η οποία, όπως είπε, «θα πρέπει να συζητηθεί εντός του επόμενου διαστήματος».
Υπογράμμισε, δε, ότι στόχος είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και, μαζί με αυτήν, η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ώστε να επιστρέψουν και οι καταθέσεις.
Παράλληλα, είπε ότι το ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν τέθηκε επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup. Έσπευσε ωστόσο να σχολιάσει ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης και η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη λίγο χρόνο, για να την προωθήσει.
Για ενθαρρυντικά μηνύματα από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μίλησε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι είναι θετικό πως δεν θα χρειαστούν όλα τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί για τον σκοπό αυτό.
Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι είναι καλύτερες «από αυτές για τις οποίες φοβόμασταν πριν από μερικούς μήνες». Ωστόσο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, τονίζοντας ότι χρειάζεται «δουλειά, δουλειά, δουλειά», ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα και τη δημοσιονομική ισορροπία.
Ο κ. Μοσκοβισί, άλλωστε, συζήτησε για το θέμα αυτό με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όπως έγραψε στο Twitter ο Γάλλος Επίτροπος, η συζήτηση που είχε με τον κ. Κατρούγκαλο ήταν εποικοδομητική τόσο για το θέμα των συντάξεων όσο και για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι, όσο καθυστερήσει η εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση επόμενων δόσεων από τον ESM.
Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup
Την «ομαλή διαδικασία εφαρμογής του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων» αναμένει το Eurogroup, προκειμένου να υπάρξει η εκταμίευση της νέας υπο-δόσης του ένα δισ. ευρώ, όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση τονίζονται τα ακόλουθα:
«Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τη διαδικασία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος υπό την εποπτεία του ESM, το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.
Το Eurogroup αναμένει οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν με ομαλό τρόπο τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, βάσει του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτούμενων. Με αυτόν τον τρόπο θα «ελευθερωθεί» το ένα δισ. ευρώ από τον ESM.
Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα χρειαστούν περισσότερα από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν, ήδη, εξασφαλιστεί, βάσει του προγράμματος γι’ αυτόν τον σκοπό.
Πρόκειται για κεφάλαια σαφώς λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το ελληνικό πρόγραμμα. Τα χρήματα θα δοθούν από τον ESM στο ΤΧΣ».
Πηγή: protothema.gr