Τη διαδρομή του Αχμαντ Αλμοχαμαντ, που συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μουζάλας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εχθές. Ο κ. Μουζάλας έκανε γνωστό ότι Αλμοχαμάντ είναι το μοναδικό άτομο για το οποίο έχει ζητήθηκε βοήθεια από την γαλλική αστυνομία και δώθηκαν πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές με βάση το διαβατήριο που βρέθηκε.
Γνωστοποίησε πως ο Σύριος μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη μακριά από τις φλόγες του πολέμου, εισηλθε στις 3/10 μαζί με άλλα 198 άτομα σε λέμβο και καταγράφηκε στη Λέρο, “προσποιούμενος” τον πρόσφυγα. Στις 8/10 βρέθηκε στον Πειραιά. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές προτού μεταβεί στη Γαλλία ελέγχθηκε από τις αρχές της Κροατίας τον Οκτώβριο. Είναι γνωστό ότι πέρασε επίσης και από τη Σερβία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί σε άλλες χώρες, παρά μόνο σε τρεις, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα. Μάλιστα ειναι άγνωστο και πως πέρασε μέσα στη Γαλλία και κανείς δεν ξέρει πώς έφτασε μέχρι το Παρίσι. Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός της καταγραφής του στην Κροατία και τη Σερβία. Ο Αλμοχαμάντ είχε μαζί του έγγραφα τα οποία του επέτρεπαν τη διαμονή του μόνο στην Ελλάδα για έξι μήνες. Η αρχές στην Κροατία και τη Σερβία θα έπρεπε να τον είχαν εμποδίσει να παραμείνει εκεί, σύμφωνα με τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή του. Επιπλέον υπογραμμίζεται οτι η έξοδός του από τις χώρες που καταγράφηκε δεν έχει γίνει γνωστό πότε έγινε.
Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως η ταυτοποίηση στην Ελλάδα γίνεται με βάση τους νόμους και τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, ενώ τόνισε πως καμία χώρα στην Ευρωπη δεν πραγματοποιεί την καταγραφή που τηρεί η Ελλάδα. Επισήμανε με έμφαση πως θα ήταν λάθος εξ αιτίας του συγκεκριμένου τρομοκράτη να συνδέθει το προσφυγικό με την τρομοκρατία.
Σημείωσε πως θα ήταν νίκη των τρομοκρατών αν το χτύπημα στο Παρίσι οδηγούσε σε αφαίρεση δικαιωμάτων. Είπε, δε, πως στο προσφυγικό είναι αναγκασμένος κανείς να παίζει μια λεπτη ισορροπία αναμεσα στη ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή: protothema.gr