Ο νομικός σύμβουλος του Άρη Χρήστος Γρόλλιος από την πλευρά των κιτρινόμαυρων νομικών, εξήγησε την ορθότητα του αιτήματος των κίτρινων και στάθηκε ιδιαίτερα στο κομβικό σημείο για το από πότε ισχύει η τροποποίηση του ΚΑΠ για τη μη συμπλήρωση κενών σε κατηγορίες.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του a-sports.gr που ήταν παρών στη διαδικασία:
«Αναγκαζόμαστε να εξηγούμε το αυτονόητο. Η αλλαγή των κανονισμών και εν προκειμένω του άρθρου 4 παρ. 2 ισχύει από τη μεθεπόμενη σεζόν. Η άμεση εφαρμογή της τροποποίησης από την Φούτμπολ Λιγκ γίνεται για πρόσκαιρα συμφέροντα των υπαρχόντων ομάδων και είναι προσχηματική. Πρέπει να δούμε το δίκαιο και να μην μείνουμε σε τυπικές λεπτομέρειες και μόνο. Η προκήρυξη του 2014-15 προέβλεπε οι ομάδες το 2015-16 να είναι είκοσι (20). Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ στις 10 Ιουνίου του 2015 επαναβεβαίωσε ότι το πρωτάθλημα 2015-16 θα γίνει με είκοσι ομάδες. Η εφαρμογή του τροποποιημένου του άρθρου 4 παρ. 2 για την μη κάλυψη των κενών τίθεται σε ισχύ από το τέλος της περιόδου 2015-16 και αφορά την επόμενη», είπε ο Γρόλλιος.
Παράλληλα, είπε ότι «το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Β’ Εθνικής στην απόφαση για τον αριθμό των ομάδων τον Αύγουστο χρησιμοποίησε διαζευκτικά ότι το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 17 ή 18 ομάδες. Και αυτό αν και μόνο Νίκη Βόλου και ΟΦΗ δήλωσαν μη συμμετοχή. Άρα, με αυτό το διαζευκτικό οδηγούμαστε στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι αποφασίζει για μείωση των ομάδων κάτι το οποίο απαγορεύεται στο άρθρο 27 παρ. 6, όπου δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε αυξομείωση».
Από εκεί και πέρα ο Γρόλλιος, έδωσε μία νέα διάσταση και ένα νέο στοιχείο: «Αν δεν υπάρχει δικαίωση για τον Άρη και τους υπόλοιπους δευτεραθλητές της περσινής τρίτης κατηγορίας, με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν ταυτόχρονα οι ομάδες της Γ’ Εθνικής. Αυτό είναι κάτι που δεν προβλέπεται και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει με την απόφασή σας να ακυρώσετε επί της ουσίας την απόφαση της Ένωσης Β’ Εθνικής. Δεν μπορεί δηλαδή για τον Άρη να έχει άμεση εφαρμογή η τροποποίηση της μη συμπλήρωσης των κενών, αλλά ταυτόχρονα να πραγματοποιείται προσθαφαίρεση σε Β’ και Γ’ Εθνική που απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Και αυτό γιατί η παραμονή των τεσσάρων δευτεραθλητών της Γ’ Εθνικής στην ίδια κατηγορία σε συνδυασμό με την είσοδο Νίκης Βόλου και ΟΦΗ αυξάνει αυτόματα τις ομάδες της τρίτης κατηγορίας».
Επίσης, αναφέρθηκαν και κατατέθηκαν η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ, της οποίας το διαβιβαστικό υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Γκιρτζίκης και στην οποία ρητά αναγράφεται ότι η μη κάλυψη των κενών στις κατηγορίες θα πρέπει να εφαρμοστεί από τη σεζόν 2016-17 και ότι την περίοδο 2015-16 η Β’ Εθνική θα πρέπει να έχει είκοσι ομάδες.
Ο έτερος δικηγόρος του Άρη, Σπύρος Χριστοφορίδης, με τη σειρά του είπε «ο ΚΑΠ είναι ένας νόμος πλαίσιο» για να προσθέσει «η απόφαση της Φούτμπολ Λιγκ για πρωτάθλημα με 18 ομάδες είναι μία απόφαση συμφερόντων, που δεν έχει καμία αιτιολογία. Θα πρέπει η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ να λογιστεί ως ερμηνευτική εγκύκλιος».
Από την πλευρά του Παναργειακού, ο Λάκης Σημαιοφορίδης, τόνισε ότι «οι προκηρύξεις δεν είναι αυτόνομες, αλλά έχουν μία συνδεσιμότητα μεταξύ τους» και κατέθεσε πρακτικό από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής (δηλαδή του διοικητικού συμβουλίου) της ΕΠΟ στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία αναφέρεται ρητώς ότι οι Μαζαράκης, Μποροβήλος και Καλογιάννης συμφώνησαν ότι τη σεζόν 2015-16 η Σούπερ Λίγκα θα διεξαχθεί με 16 ομάδες και η Β’ Εθνική με 20 και το 2016-17 με 16 και 18 ομάδες αντίστοιχα.
Όσο για την Κηφισιά, ο Αργύρης Λίβας, χαρακτήρισε την απόφαση της Β’ Εθνικής για πρωτάθλημα με 18 ομάδες μία απόφαση παραγόντων, που ουσιαστικά δεν θέλουν μία ανταγωνιστική ομάδα αντίπαλό τους, όπως είναι ο Άρης.
Από την πλευρά της Ένωσης Β’ Εθνικής, παρέστη ως αντίδικος η δικηγόρος Κατερίνα Αργυρίου, η οποία ζήτησε να απορριφθεί η προσφυγή του Άρη καθώς δεν υπάρχει δικαιοδοσία και ότι η υπόθεση έχει κριθεί οριστικά στην Επιτροπή Εφέσεων και μάλιστα δύο φορές. Λέγοντας χαρακτηριστικά «το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τρίτος βαθμός και εδώ ο Άρης ήρθε σαν να προσφεύγει σε τεταρτοβάθμο όργανο».