Δεκαπέντε περιοχές και παραλίες της Χαλκιδικής βγαίνουν στο… σφυρί το επόμενο διάστημα από το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες να εκφράζουν τις ενστάσεις τους στο ξεπούλημα των εκτάσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, οι εκτάσεις της Χαλκιδικής που μπαίνουν σε τροχιά πώλησης αφορούν παραλίες σε Κασσάνδρα, Σιθωνία, καθώς και κάποιες στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής. Ανάμεσά τους είναι η Βουρβουρού, το Κριαρίτσι, το Καλαμίτσι, η Χρυσή Αμμουδιά και πολλές άλλες.
«Όχι» στο ξεπούλημα, «ναι» στην αξιοποίηση λένε οι τοπικές αρχές
Όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές, η ενημέρωση που έχουν είναι με… το σταγονόμετρο και περιορίζεται αποκλειστικά στις περιοχές που τίθενται προς πώληση, χωρίς να τους έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες, όπως το χρονοδιάγραμμα ή τα ενδεχόμενα ποσά. Παράλληλα, η άποψη που επικρατεί είναι να γίνουν βήματα για τη σωστή αξιοποίηση των παραλιών και να μην προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
«Είμαστε ενήμεροι, όσο μας το επιτρέπουν. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και να ερωτώνται σε τέτοια θέματα», τονίζει στο thestival.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να προλαμβάνονται αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και από τους δήμους της Χαλκιδικής. Σχετικά με την πώληση των παραλιών, ο ίδιος λέει: «Πρέπει να το δούμε με την έννοια της αξιοποίησης των παραλιών για να επιφέρουν έσοδα στην εθνική οικονομία. Μία αξιοποίηση που να μην προσβάλλει το περιβάλλον και να αποδίδει στην τοπική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο Περιφερειακός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων της Χαλκιδικής.
Ενήμερος σχετικά με την πώληση των παραλιών όσο και οι υπόλοιποι δήμοι είναι ο δήμος Κασσάνδρας, όπως αναφέρει στο thestival.gr ο δήμαρχος Βασίλης Κυρίτσης. «Από τη στιγμή που η δημόσια παριουσία περνά στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει επιστροφή. Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο δεν έχουμε πάρει επίσημα κάποια θέση, αλλά θεωρώ ότι είναι καλό να αξιοποιούνται παρατημένες εκτάσεις», τόνισε ο κ. Κυρίτσης, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι έχουν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση, δεν την έχουν λάβει.
Παράλληλα, και ο δήμος Σιθωνίας φέρεται να έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του, ζητώντας από το νέο Ταμείο να εισακουστούν οι τοπικές κοινωνίες και οι προτάσεις του δήμου πριν προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων.
«Πωλητήριο» σε 15 περιοχές και παραλίες της Χαλκιδικής
Όπως αναφέρουν τα τελευταία δημοσιεύματα, δεκαπέντε περιοχές στη Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων παραλίες εκπληκτικού φυσικού κάλλους, περιλαμβάνονται στην περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ η οποία πρόκειται να μεταβιβαστεί στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να μπει «πωλητήριο».
Οι 14 παραλίες προς πώληση αφορούν σε ολόκληρη τη Χαλκιδική και είναι: Κρυοπηγή, Ποσείδι, Νέα Ηράκλεια, Νέα Καλλικράτεια, Άγιος Μάμας, Νέος Μαρμαράς, Βουρβουρού, Κριαρίτσι, Συκιά, Μονοδέντρι – Αζάπικο, Καλαμίτσι, Πόρτο Κουφό, Χρυσή Αμμουδιά και Ιερισσός. Επιπλέον, μεταξύ των ακινήτων που εμφανίζονται στη λίστα πώλησης του ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβάνεται και έκταση 915 στρεμμάτων στην περιοχή Σάνη της Ν.Φώκαιας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για δημόσια παραλιακά ακίνητα που διαθέτουν ακτογραμμή και τα οποία είτε καλύπτουν όλο το παραλιακό μέτωπο, είτε ένα μέρος του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απίθανο να υπάρξει τεμαχισμός παραλιών, με ορισμένα κομμάτια να είναι ελεύθερα και κάποια άλλα κλειστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την πώληση των παραλιών τόσο της Χαλκδικής όσο και της υπόλοιποης χώρας, μπορεί να αλλάξει μόνο με πολιτκή απόφαση.
Πηγή: thestival.gr