ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βουλή, ΩΡΑ 3 τα ξημερώματα: Εγκρίθηκε το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής

Με ψήφους 178 υπέρ, 120 κατά και δύο απόντες – Ο πρωθυπουργός στήριξε σαφώς το «όχι» στην κάλπη της 5ης Ιουλίου, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας

Έπειτα από μία πολύωρη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, που ξεκίνησε Σάββατο και τελείωσε… Κυριακή, η Βουλή, με ψήφους 178 υπέρ, 120 κατά και δύο απόντες, ενέκρινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, με ερώτημα εάν εγκρίνεται η πρόταση των Θεσμών ή όχι.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης να αναπτύξει τους λόγους που επιβάλλουν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο υπουργός υποστήριξε πως «the game continues», σημειώνοντας ότι «το παιχνίδι δεν τελείωσε για κυβέρνησή μας και γι’ αυτή τη Βουλή».

«Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων των λαού, της Βουλής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» είπε ο υπουργός και απευθυνόμενος τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στους Έλληνες πολίτες που θα κληθούν την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτηση «ναι» ή «όχι» στην συμφωνία που εν πολλοίς θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, επισήμανε ότι «κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας.

«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν» σημείωσε και κάλεσε τους ψηφοφόρους να απαντήσουν αν «μένουμε Ελλάδα».

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Βούτση, το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας αίτηση αντισυνταγματικότητας επί της προτάσεως της κυβέρνησης για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η αίτηση τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας και πλέον η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν με μια σειρά επιχειρημάτων, αλλά και με την ψήφο τους, ότι η κυβερνητική πρόταση προσκρούει σε μια σειρά διατάξεων του Συντάγματος.

Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ, και Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αίτημα.

Παράλληλα, το ΚΚΕ κατέθεσε δική του πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα για την «αποδέσμευση από την ΕΕ» κάτι ωστόσο που δεν μπορούσε να γίνει, καθώς δεν πληρούσε την καθορισμένη από το Σύνταγμα και το νόμο διαδικασία.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε υψηλούς τόνους κατά των δανειστών και κάλεσε, ουσιαστικά, το λαό να ψηφίσει το «όχι» την επόμενη Κυριακή, για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης

To Top