«Ψήνεται» η κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, αφού ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, θα είναι αύριο στην Αθήνα για διαδοχικές επαφές με την κυβέρνηση για επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος και φυσικά την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα.
Ο ισχυρός άντρας της ρωσική εταιρείας θα συναντηθεί στις 16:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού στις 14:00 θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «βλέπει» υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα πολύ σύντομα, ενώ φέρεται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να καταθέσει άμεσα στην Ελλάδα μια προκαταβολή των κερδών του αγωγού φυσικού αερίου, που ανέρχεται από τρία έως πέντε δισ. δολάρια.
Αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι υπήρξε συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής από τα κέρδη του «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, η επίσκεψη του κ. Μίλερ δείχνει το αντίθετο και επανέρχονται τα σενάρια ότι μπορεί να «πέσουν» οι υπογραφές και αυτή την εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι, αν όντως υλοποιηθεί το έργο, τα οφέλη θα είναι σημαντικά, τόσο εξαιτίας των κερδών από φορολογικά έσοδα για τη χώρα, όσο και κατά την κατασκευή του επί ελληνικού εδάφους, αφού θα δώσει «ζωή» σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση, οι πληροφορίες αναφέρουν τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή άλλες εταιρείες. Εταιρεία-«κλειδί» φυσικά θα είναι η Gazprom, ενώ το κόστος του εκτιμάται στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι θα είναι ο δεύτερος αγωγός που θα περνά από τη χώρα μας μετά τον ΤAP, καθώς η εν λόγω κοινοπραξία έχει αναλάβει το κόστος κατασκευής του. Οι εταιρείες του αγωγού TAP είναι οι BP με 20%, Socar με 20%, Statoil με 20%, Fluxys με 19%, Enagas με 16%, Axpo με 5%. Aποτελεί άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Θα συμβάλλει στη δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα απαιτήσει την προμήθεια πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες.
O αγωγός Greek Stream θα παρακάμπτει από το 2019 την Ουκρανία και στοχεύει στη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Τουρκίας έως τα σύνορα με την Ελλάδα.
Ο εν λόγω αγωγός, λοιπόν, υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας, ενώ η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί ενεργειακά.
Θα έχει δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, 15,75 bcm από τα οποία θα διατεθούν στην αγορά της Τουρκίας και το άλλο θα διατίθενται στο εμπόριο στην Ευρώπη από την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 1/3 της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
πηγή: protothema.gr