Δεκάδες παρατυπίες και μαύρες οικονομικές τρύπες προκύπτουν από πόρισμα λογιστών για την δημοτική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, με τις τελευταίες διοικήσεις του Δήμου να φέρουν πολιτικές, οικονομικές, ίσως και νομικές ευθύνες.
Ως εκ τούτου, προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα καθώς δεν πρόκειται για το πόρισμα που αφορά μια ιδιωτική επιχείρηση, αλλά μια δημοτική επιχείρηση η οποία χρηματοδοτείται από τα δημόσια ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, και κατ’ επέκταση τις τσέπες των πολιτών της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν τόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΔΕΠΘΕ, όσο και η ίδια η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Μπουτάρης προσωπικά, είναι πολλά και πλέον αναμένονται εξηγήσεις.
Να σημειωθεί πως αν και θα περίμενε κανείς οι οικονομικές μαύρες τρύπες να προκύπτουν κυρίως κατά την περίοδο Παπαγεωργόπουλου λόγω της συνολικής εικόνας κακοδιαχείρισης και της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου, ωστόσο προκύπτουν δεκάδες θέματα και ερωτήματα για την περίοδο Μπουτάρη και συγκεκριμένα για το οικονομικό έτος 2013.
Στην εισαγωγή του σημειώματος προς το ΔΣ της εταιρείας οι λογιστές τονίζουν ότι «Δεν τέθηκαν υπόψη μας υπογεγραμμένες και εγκεκριμένες Οικονομικές Καταστάσεις (Ισολογισμός, Αποτελέσματα Χρήσης, Πίνακας διάθεσης αποτελεσμάτων) από τους νόμιμους εκπροσώπους της Εταιρείας και από τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου. Επίσης, δεν βρέθηκαν στα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσεις σύνταξης-έγκρισης των παραπάνω Οικονομικών Καταστάσεων» .
«Για τις χρήσεις 2010, 2011 και 2012 ο έλεγχος, οι αναλύσεις και τα ευρήματα που παρατίθενται παρακάτω βασίζονται σε Οικονομικές Καταστάσεις, όπως αυτές αναγράφονται στο βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών. Ειδικά για τη χρήση του 2013, οι Οικονομικές Καταστάσεις δεν είναι καταγεγραμμένες ούτε στο Βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών. Για τη χρήση αυτή, αναγκαστικά λάβαμε υπόψη αυτόν που μας δόθηκε από το Λογιστήριο» σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα.
Δείτε ορισμένα από τα δεκάδες σημεία της έκθεσης των ορκωτών λογιστών από τα οποία προκύπτουν ταμειακά κενά, με νομικές παρατυπίες και όχι μόνο:
1) Το προσάρτημα (πληροφορίες ισολογισμού) δεν κατατέθηκε ποτέ.
2) Το 2012 εμφανίσθηκαν στο Μητρώο Παγίων (μόνο και όχι στη Γενική Λογιστική) εκκαθαρίσεις αναπόσβεστης αξίας, οι οποίες όμως στο Μητρώο Παγίων της επόμενης χρήσης 2013 «εξαφανίστηκαν». Στην επόμενη χρήση 2013 διενεργήθηκαν μάλιστα αποσβέσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις Αναγεννήσεως και Αγγελάκη, από τις οποίες η Εταιρεία είχε αποχωρήσει.
3) Στο Μητρώο Παγίων η ΔΕΠΘΕ δεν καταχωρούσε εξατομικευμένα στοιχεία του παγίου (είδος μηχανήματος, τύπος, μοντέλο, λοιπά στοιχεία ταυτότητας). Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να ελεγχθεί αν υπάρχει στις εγκαταστάσεις το κάθε μηχάνημα, ή όχι.
4) Στον έλεγχο των πελατών για οφειλές της ΔΕΠΘΕ προς πελάτες μόλις το 2,75% των πελατών απάντησε στις σχετικές επιστολές επιβεβαίωσης, ενώ υπήρξαν επιστολές που επιστράφηκαν διότι υπήρξε «άγνωστος παραλήπτης».
5) Στις προκαταβολές προσωπικού προκύπτει ότι στη χρήση 2013 το ποσό των 63.299,09 ευρώ που εμφανίζεται πρώτη φορά αφορά κατά κύριο λόγο απαίτηση από τον εργαζόμενο Π.Α αξίας 47.000 ευρώ. Η απαίτηση αυτή σε προηγούμενες χρήσεις βρίσκονταν καταχωρημένη σε υπολογαριασμούς των «Πιστωτών» και μεταφέρθηκε στις απαιτήσεις στις 31.12.2013.
6) Στις ταμειακές συναλλαγές διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και διενεργούν ταμειακές συναλλαγές και συναλλαγές με τις τράπεζες διενεργούν ταυτόχρονα και λογιστικές εγγραφές στα βιβλία της ΔΕΠΘΕ, γεγονός που απαγορεύεται από τις αρχές του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και εγκυμονεί διαχειριστικούς κινδύνους.
7) Στην κατάσταση των προμηθευτών με πιστωτικά υπόλοιπα προκύπτει ότι ενώ τα στοιχεία της ΔΕΠΘΕ ότι τη η εταιρεία χρωστά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 17.500 ευρώ η ίδια η ΔΕΘ δηλώνει ότι η ΔΕΠΘΕ της οφείλει 12.940 ευρώ.
8) Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της εταιρείας MASS ΑΕ, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία πλήρωσε για παροχή υπηρεσιών την ΔΕΠΘΕ, χωρίς όμως η ΔΕΠΘΕ να έχει στοιχεία της εταιρείας.
9) Στον Λογαριασμό εκκαθαρίσεως φόρων-τελών της ετήσιας δήλωσης Φόρου Εισοδήματος, ο οποίος πρέπει να περιέχει ακριβώς το ποσό που καλείται να καταβάλει η επιχείρηση ως φόρο εισοδήματος κάθε χρονιά αυξοιμειούμενο με προκαταβολές και παρακρατήσεις φόρων. Σε όλες τις εξεταζόμενες χρήσεις υπάρχουν μικρές ή μεγάλες διαφορές. Ενώ στις χρήσεις 2010, 2011 και 2012 προέκυπταν μικροποσά της τάξης των 500 ευρώ στην τελευταία χρήση 2013 προέκυψε από την δήλωση ως πληρωτέο το ποσό των 19.809,59 ευρώ ενώ ο λογαριασμός ήταν μηδέν (00,00).
πηγή: alterthess.gr