Τέλος στο αίτημα της Ελλάδας για την διαγραφή χρέους λέει με δήλωσή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Αντίθετα, πλέον η ελληνική πλευρά ζητά την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.
Στο άρθρο τους που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας, οι Financial Times επισημαίνουν πως πλέον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προτάσεις της στους δανειστές της την Δευτέρα, στους οποίους πλέον ζητά ανταλλαγή του χρέους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνεται στο άρθρο, παρουσίασε το σχέδιο του στο τέλος μιας δραματικής εβδομάδας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, ταρακουνήθηκαν επανειλημμένως από τα λεγόμενα των Ελλήνων.
Σε μια προσπάθεια να φανεί περισσότερο κατευναστικός, μετά τη δήλωση Όσμπορν πως η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στους FT , ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την διαγραφή του χρέους των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, θα ζητήσει ένα «μενού» ανταλλαγής ομολόγων, που θα περιλαμβάνει δύο τύπους ομολόγων.
Ο πρώτος θα αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο δεύτερος θα αφορά «αέναα» ομόλογα (που δεν θα λήγουν ποτέ) και θα αντικαταστήσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι θα σχηματίσουμε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος με ατζέντα μεταρρυθμίσεων, που θα συνοδεύσουν την ανταλλαγή των ομολόγων», λέει ο κύριος Βαρουφάκης. «Αυτό που θα πω είναι βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα και δώστε μας το ζωτικό χώρο να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και να αποδιοργανωθούμε αντί να οργανωθούμε», συμπληρώνει.
Μιλώντας στους FT το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την συνάντησή του με τον κύριο Όσμπορν, ο κύριος Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι η πρότασή του για μια ανταλλαγή χρέους θα ήταν μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του κρατικού χρέους», αποφεύγοντας τον όρο «κούρεμα» που θεωρείται πολιτικά απαράδεκτος από την Γερμανία αλλά και άλλες χώρες.
Στο δημοσίευμα πάντως επισημαίνεται ότι ο σκεπτικισμός παραμένει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο σε σχέση με τις «πολιτικές ακροβασίες» της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις εκκλήσεις της για τέλος της λιτότητας.
Πηγή: protothema.gr