Ετος μεγάλων δικών -με έντονο μάλιστα πολιτικό πρόσημο- θα είναι το 2015, καθώς μια σειρά από σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αναμένεται να εκδικαστούν από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, με κατηγορούμενο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και της Χρυσής Αυγής αλλά και εκείνες που αφορούν στις «ιερές ανταλλαγές» της Μονής Βατοπεδίου και το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, οδηγούνται το νέο έτος στα ακροατήρια των αρμοδίων δικαστηρίων, τα οποία θα κληθούν με τις αποφάσεις τους να επιβάλουν τη δικαιοσύνη.
Κοινό χαρακτηριστικό των εν λόγω υποθέσεων είναι ότι απασχόλησαν επί μακρόν την κοινή γνώμη, προκάλεσαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και σε κάποιες περιπτώσεις… μετέβαλαν και το τότε πολιτικό status της χώρας, όπως είχε συμβεί με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η οποία είχε «αγγίξει» την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Λιστα Λαγκάρντ
Η πλέον εμβληματική, ίσως, από τις δίκες που πρόκειται να απασχολήσουν τον 2015 τη Δικαιοσύνη είναι αυτή που αφορά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με μοναδικό κατηγορούμενο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η συγκεκριμένη δίκη, που έχει οριστεί για τις 25 Φεβρουαρίου, έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς είναι η δεύτερη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μετά την υπόθεση Κοσκωτά που θα συγκροτηθεί Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να δικάσει πρώην υπουργό.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα καθίσει στο εδώλιο προκειμένου να λογοδοτήσει για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με την κατηγορία, αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενών του με καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ με σκοπό να προστατέψει την πολιτική του εικόνα και να βοηθήσει τους συγγενείς του. Αν δεν καταφέρει να αντικρούσει τις κατηγορίες, ο πρώην υπουργός δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.
Η δίκη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουνίου.
Χρυσή Αυγή: Ψάχνουν ακόμη αίθουσα
Η έτερη μεγάλη δίκη που αναμένεται τους επόμενους μήνες -το αργότερο ως το τέλος Μαρτίου- είναι αυτή που αφορά στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το υπουργείο Δικαιοσύνης μάλιστα αναζητά την κατάλληλη δικαστική αίθουσα ώστε η ακροαματική διαδικασία να διεξαχθεί με ασφάλεια.
Η σχετική δικογραφία βρίσκεται στο Συμβουλίου Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει με αμετάκλητο βούλευμά του ποιοι από τους 85 κατηγορούμενους θα καταθέσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντως, ο προϊστάμενος πλέον της εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος, με πρότασή του, έχει ζητήσει να παραπεμφθούν σε δίκη 70 από τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Μερικά από τα αδικήματα που για τα οποία κατηγορούνται είναι: ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή, κ.ά.
Η Siemens
Εννέα ολόκληρα χρόνια μετά την εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης από τον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών, νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens οδεύει προς το ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η ανάκριση για το πολύκροτη υπόθεση είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και η δικογραφία-μαμούθ διαβιβάστηκε στον έτερο οικονομικό εισαγγελέα κ. Γαληνό Μπρη, ο οποίος με εισήγησή του ζητεί να δικαστούν 64 πρόσωπα για το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε για την υπογραφή της σύμβασης 8002 της Siemens με τον ΟΤΕ.
Ο κ. Μπρης ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο κρίνει ότι λειτούργησε ως γέφυρα στη διαδρομή μαύρων χρημάτων – συγκεκριμένα δύο εμβασμάτων ύψους 1 εκατ. γερμανικών μάρκων.
Εδώλιο για το Βατοπέδι
Ιδιαίτερης βαρύτητας χαρακτηρίζεται και η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Στο ακροατήριο παραπέμπονται συνολικά 14 πρόσωπα – ανάμεσά τους ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη, ο Διονύσιος και ο Δημήτριος Πελέκης και ο Ιωάννης Διονυσόπουλος. Κατά περίπτωση, τους βαρύνουν οι κατηγορίες για απιστία σε βάρος της υπηρεσίας, ψευδείς βεβαιώσεις και ηθική αυτουργία σε αυτές, απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες.
– Στις 16 Ιανουαρίου του 2015 θα ξεκινήσει η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος, το οποίο είχε αναδείξει το «ΘΕΜΑ», από στελέχη των εταιρειών Hellas Power και Energa. Στο εδώλιο θα καθίσουν 19 από τους 25 κατηγορούμενους για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η δίκη για την Proton Banκ
Δύο ακόμη δίκες με οικονομικό χαρακτήρα θα ξεκινήσουν εντός του 2015. Η πρώτη αφορά στην υπόθεση της Proton Bank με 34 πρόσωπα να κάθονται στο εδώλιο, αντιμέτωπα με πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, απιστίας, απάτης, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κ.ά.
Σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει οριστεί αναμένεται και η δίκη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σχετικά με τη χορήγηση επισφαλών, κατά τη Δικαιοσύνη, δανείων σε επιχειρηματίες.
πηγή: protothema.gr