Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά μπορούμε να τις λύσουμε με διάλογο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζητώντας να λυθεί το κυπριακό για να συνεκμεταλλευτούν Ελλάδα και Τουρκία τα ενεργειακά κοιτάσματα σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας ο Νταβούτογλου είπε πως «τώρα ήρθε η ώρα των επιχειρηματιών» αναφερόμενος στις επενδύσεις Ελλήνων στην Τουρκία. Κάνοντας έναν διπλωματικό ελιγμό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός θέλησε να περάσει το μήνυμα της καλής γειτονίας, θέτοντας ωστόσο επί της ουσίας την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο.
«Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων» τόνισε ο Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έκανε «επίθεση φιλίας»: «Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικά σημαντική» τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά.
Ο κ. Νταβούτογλου διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, τουναντίον στόχος είναι πάντα η σταθερότητα. «Εμείς συζητούμε τα πάντα, φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε.. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους».
Μάλιστα ευχήθηκε «τα καλύτερα» στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου».
Υποστήριξε ότι πλέον τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα και πως «η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα». Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους». Σημείωσε δε πως «η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών».
Κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό «η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών» και επεσήμανε: «Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας».
Επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.
Σαμαράς: Σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του, επεσήμανε ότι μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού.
«Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Αναφερόμενος στην σημερινή συγκυρία στην Ελλάδα της κρίσης, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα μας «διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ». Πρόσθεσε δε ότι «μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών».
Αναφερόμενος στην διμερή οικονομική συνεργασία, υπενθύμισε ότι «οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών έχουν αποδείξει ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις αρνητικές συγκυρίες».
Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία, κάτι που αποτυπώνεται σε μία τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου. Ειδική αναφορά έκανε στον τουρισμό που, όπως είπε, έχει αυξανόμενη δυναμική με αύξηση των ροών μεταξύ των δύο χωρών. Εντόπισε «αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός» και κατέληξε ζητώντας «να συνεχιστεί η σφυρηλάτηση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης».
Βενιζέλος: Κλειδί το Κυπριακό – Να στηρίξουμε τον ΤΑΡ
Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε πως «η Τουρκία είναι μία μεγάλη αγορά και η Ελλάδα στηρίζει την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση» χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες ως «πυλώνες σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε με νόημα πως «έχει σημασία να στηρίξουμε κοινά μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως ο ΤΑΡ που είναι συνέχεια του ΤΑΝΑΠ» καθώς μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον South Stream «αποκτούν μία πρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική διάσταση».
Επεσήμανε πως «πρέπει να επιβάλλουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή. Το ‘κλειδί’ για την πλήρη εξομάλυνση είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» και κατέληξε: «Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών βγαίνει στο ξέφωτο, βγαίνει από το μνημόνιο αποκτά την ισοδυναμία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πηγή: iefimerida.gr