Ένα θρίλερ που πάει στην παράταση μέσα σε τουλάχιστον θολό τοπίο, αν όχι σκοτάδι, θυμίζει το παζάρι με την τρόικα μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις που αιφνιδίασαν την κυβέρνηση και προκάλεσαν αμηχανία, καθώς οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, παρά τα όσα έχει δώσει ήδη η ελληνική πλευρά.
Η στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται να ανατρέπεται ολοκληρωτικά καθώς όλη η διαδικασία για την έξοδο από το Μνημόνιο πάει πίσω αφού είναι μπλοκαρισμένη η τρέχουσα αξιολόγηση η ολοκλήρωση της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη μέρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές, μετά και το απαντητικό e-mail που έφτασε τα ξημερώματα της χθεσινής μέρας στον υπουργό οικονομικών κ. Χαρδούβελη, επιλέγουν την κωλυσιεργία και κερδίζουν χρόνο προκειμένου να μην υπάρξει συμφωνία, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ζητήσει την παράταση του Μνημονίου κατά τουλάχιστον κατά έναν μήνα, ενώ στις Βρυξέλλες μιλούν για τουλάχιστον 6μηνο, ίσως και 1 έτος.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη.
Η πλευρά των δανειστών έχει σκληρύνει τη στάση της και από την κυβερνητική πλευρά επιχειρούν να ρίξουν τα φώτα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τις αδιάλλακτες θέσεις της τρόικας και την αυξανόμενη πίεση.
Αυτό που είναι πλέον δεδομένο είναι η παράταση του Μνημονίου, ωστόσο «παίζεται» ο χρόνος. Αν δηλαδή θα είναι παράταση για ένα μήνα όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση, ή μεγαλύτερη όπως επιθυμούν οι δανειστές, κάτι που σημαίνει ότι θα πέσει μαζί με την Προεδρική εκλογή.
Μάλιστα η κυβέρνηση θα βρεθεί στη δυσάρεστη να θέση να καταθέσει η ίδια επίσημο αίτημα για την τεχνική επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Ταυτόχρονα επικύρωση της απόφασης επέκτασης του προγράμματος θα πρέπει να περάσει από ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, όπως προβλέπεται. Η τελική ημερομηνία για να ζητήσει η Ελλάδα την τεχνική επέκταση και να προλάβει και την επικύρωση από εθνικά Κοινοβούλια είναι η 14η ή η 15η Δεκεμβρίου. Αν περάσουν άπρακτες αυτές οι ημερομηνίες, δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια να επικυρωθεί μια απόφαση, διότι τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια κλείνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας, καθώς το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Πέρα από την παράταση του προγράμματος η όποια συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης ECCL θα συνοδεύεται από ισχυρή εποπτεία και ενεργό ρόλο θα έχει το ΔΝΤ.
Πηγή: newsbeast.gr