Επιβολή ποινής τόσο στη Σερβία όσο και στην Αλβανία ετοιμάζει η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από κύκλους της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Μισέλ Πλατινί τοποθετήθηκε επί του θέματος τονίζοντας ότι «οι σκηνές στο Βελιγράδι είναι ασυγχώρητες». Επομένως δεν θα μείνουν και ατιμώρητες.
Ο πρόεδρος της UEFA είπε ακόμη ότι «το ποδόσφαιρο υποτίθεται ότι φέρνει κοντά τους ανθρώπους και το παιχνίδι μας δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται με πολιτικές του όποιου είδους».
Δήλωση σαφής αναφορικά με την ενέργεια να «πετάξει» στον ουρανό του σταδίου της Παρτιζάν στο Βελιγράδι σημαία – με τη βοήθεια, βεβαίως, τηλεχειριζόμενου ελικοπτέρου – που απεικόνιζε τη «μεγάλη Αλβανία».
Ενέργεια σαφέστατα προκλητική, που δεν συνάδει σύμφωνα και με τον πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ με τα ιδεώδη του ποδοσφαίρου.
Τόσο η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία όσο και η Παγκόσμια βρίσκονται, πάντως, ενώπιον ενός πολύς σοβαρού προβλήματος έξαρσης της εθνικιστικής βίας, καθώς πέραν των όσων συνέβησαν στο Βελιγράδι, σοβαρά επεισόδια έχουν σημειωθεί στην τρέχουσα προκριματική φάση του Euro 2016 σε άλλες δύο βαλκανικές χώρες. Στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.
Το ερώτημα γιατί η UEFA επέτρεψε κλήρωση Σερβίας – Αλβανίας έχει απάντηση
Σε αυτά, όμως, θα αναφερθούμε παρακάτω. «Πάμε» στο ματς του Βελιγραδίου, που μύριζε… μπαρούτι από την ημέρα που η κληρωτίδα έφερε μαζί στον ίδιο όμιλο τη Σερβία με την Αλβανία. Δύο λαούς, δηλαδή, με τεταμένες σχέσεις ειδικά από την περίοδο του θέματος του Κοσσυφοπεδίου – η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί – και την ανεξαρτητοποίησή του, την οποία δεν αναγνωρίζουν οι Σέρβοι.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί η UEFA άφησε στην τύχη το θέμα της κλήρωσης και δεν έβαλε κλειδάριθμο στις δύο εθνικές ομάδες, ούτως ώστε να μη συναντηθούν στη φάση των ομίλων των προκριματικών του Euro 2016.
Από το 1967 είχε να παίξει η Αλβανία στο Βελιγράδι
Η απάντηση δόθηκε από «κύκλους» της ίδιας της Ομοσπονδίας. Η UEFA δεν τις διατήρησε χωριστά στη διαδικασία της κλήρωσης, καθώς «καμία από τις δύο Ποδοσφαιιρικές Ομοσπονδίες δεν το ζήτησε, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία και της Ισπανίας με το Γιβραλτάρ».
Επίσης «δεν υπήρχαν ξεκάθαροι λόγοι διαχωρισμού στην κλήρωση δεδομένων των “κανονικών” διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και του ότι δεν είχαν εμπλακεί σε ένοπλη διαμάχη».
Οι 3.500 αστυνομικοί για ματς χωρίς φιλοξενούμενους οπαδούς
Κι έτσι φτάσαμε στο 1ο ματς μεταξύ Σερβίας – Αλβανίας στο Βελιγράδι μετά το 1967, την τελευταία ποδοσφαιρική επίσκεψη των Αλβανών σε σερβικό έδαφος.
Ένα ματς που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως υψηλής επικινδυνότητας και που οδήγησε τη Σερβία στην απόφαση να το επιτηρήσει με 3.500 αστυνομικούς, έστω και αν είχε αποφασιστεί να μην ταξιδέψουν στη σερβική πρωτεύουσα Αλβανοί φίλαθλοι.
Ο έλεγχος, μάλιστα, τόσο στους δρόμους του Βελιγραδίου, όσο και έξω από το γήπεδο ήταν ενδελεχής. Για να μπει κάποιος στο γήπεδο χρειάστηκε να περάσει από «τριπλό» έλεγχο, γεγονός που προκάλεσε συνωστισμό και αναμονή μίας ώρας στα τουρνικέ.
Τα απεχθή συνθήματα
Η ατμόσφαιρα στο στάδιο της Παρτίζαν ήταν άκρως εχθρική για την Αλβανία. Στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου αποδοκίμαζε όλο το γήπεδο, ενώ μεταξύ άλλων ακούστηκε – όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο – το απεχθές σύνθημα «Ubij, ubij, ubij siptara” (σ.σ. σκοτώστε τους Αλβανούς).
Το κλίμα ήταν, λοιπόν, το λιγότερο τεταμένο και βεβαίως άκρως εθνικιστικό. Όταν, λοιπόν, το ελικόπτερο που απεικόνιζε προκλητικά τη «μεγάλη Αλβανία» πέταξε στον ουρανό του σταδίου η κατάσταση… ξέφυγε με τα γνωστά (όσα έχετε διαβάσει) αποτελέσματα.
Επεισόδια με εθνικιστική βάση και στα Ρουμανία – Ουγγαρία, Βουλγαρία – Κροατία
Όπως αναφέραμε προηγουμένως τα Βαλκάνια μοιάζουν να… φλέγονται. Διότι είναι ακόμη πολύ… νωπές οι μνήμες από τα σοβαρότατα επεισόδια που έγιναν επί βαλκανικού εδάφους στα προ ημερών παιχνίδια για τα προκριματικά του Euro 2016 και τα οποία πιθανότατα βρίσκουν την εξήγησή τους – δίχως να επιδιώκουμε πολιτική ανάλυση – στην έξαρση του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη, απόρροια και της πολιτικής λιτότητας που έχει πλήξει τις περισσότερες χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου».
Τα παιχνίδια αυτά ήταν το Ρουμανία – Ουγγαρία 1-1 στις 11/10 και Βουλγαρία – Κροατία 0-1 στις 10/10. Ειδικά στη Βουλγαρία, οι Βούλγαροι είχαν στήσει… ενέδρα στους Κροάτες οπαδούς, στους οποίους και επιτέθηκαν στη Σόφια, ενώ «μάχες» είχαμε και εντός του σταδίου.
Το «Yes το Racism» των οπαδών της Λέφσκι και το αντισημιτικό πανό των οπαδών της Παρτιζάν
Πάντως τα όσα συμβαίνουν φέτος σε επίπεδο εθνικών ομάδων έρχονται σε συνέχεια ρατσιστικών ενεργειών σε συλλογικό. Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που οι οπαδοί της Παρτιζάν Βελιγραδίου σήκωσαν αντισημιτικού περιεχομένου πανό στο ματς του Europa League με την Τότεναμ (στις 18/9), ενώ λίγες ημέρες αργότερα οπαδοί της Λέφσκι Σόφιας σήκωσαν στο ματς με τη Λουντογκόρετς σημαία με το σήμα της UEFA που έγραφε “Say Yes to Racism»!
Μέχρι και αποκλεισμό μπορεί να φτάσει η ποινή
Η κατάσταση δείχνει να… ξεφεύγει από τον έλεγχο και η UEFA προτίθεται να επιληφθεί του θέματος με πολύ βαριές ποινές. Ειδικά για το ματς Σερβίας – Αλβανίας από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν απέκλειαν ακόμη και την επιβολή του αποκλεισμού των δύο εθνικών ομάδων από τη διαδικασία, αν και πολύ δύσκολα θα φτάσουμε σε μια τέτοια απόφαση.
Πηγή: sentragoal.gr