"Ο άνθρωπος που δίχασε τον Άρη…"

Αναδρομή στα έργα και τις ημέρες του Λάμπρου Σκόρδα, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στον Άρη, έκανε η εφημερίδα “Goal” και τίτλο “ο άνθρωπος που δίχασε τον Άρη…”.

Αναλυτικά:

“4 Οκτωβρίου του 2007, Ισπανία: Ο Αρης πανηγυρίζει την πρόκρισή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στη Σαραγόσα. Στο «La Romareda» ο κόσμος του Αρη εκστασιασμένος αποθεώνει την ομάδα αλλά και τον πρόεδρό της Λάμπρο Σκόρδα, ο οποίος εμφανίζεται στο χορτάρι με τα χέρια ψηλά και το βλέμμα προς την κερκίδα.

Το σύνθημα «Λάμπρο αλάνι, άναψε ντουμάνι…» δονεί την ατμόσφαιρα. Λίγα χρόνια μετά το γυαλί στις σχέσεις του Σκόρδα με τους οργανωμένους οπαδούς θα ραγίσει. Η αγάπη θα εξελιχθεί σύντομα σε μίσος που κρατάει ακόμη και σήμερα.

Ο Λάμπρος Σκόρδας, ο άνθρωπος που ως πρόεδρος σε αρκετά εκτός και εντός έδρας παιχνίδια του Αρη παρακολουθούσε τα παιχνίδια από την εξέδρα των οργανωμένων, έγινε persona non grata για τον ιστορικό σύλλογο, αυτός (που για πολλούς σήμερα) διχάζει και ταλαιπωρεί τον Αρη.

Ο Λάμπρος Σκόρδας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Ιουνίου του 1961 και είναι αυτό που λέμε «Αρειανός από… κούνια». Ο πατέρας του Θεοχάρης Σκόρδας υπήρξε μέλος του Ερασιτέχνη Αρη και ήταν ο άνθρωπος που του μετέδωσε από νεαρή ηλικία ακόμη αυτή την παθολογική αγάπη για τον σύλλογο. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης (στο κέντρο επί της οδού Ικτίνου) στο οποίο μάλιστα υπήρξε συμμαθητής και με τον μετέπειτα πρόεδρο του «Super 3», Γιάννη Σαουρίδη!

Ο Σκόρδας πέρασε στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ακολούθως μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές και στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Προηγουμένως, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, είχε ήδη γίνει μέλος του ΑΣ Αρης, ενώ υπήρξε και αθλητής του Αρη με την ομάδα πόλο.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά έγινε έντονη στη δεκαετία του 1990 ενώ προηγουμένως είχε γίνει και μέλος του «Super 3», του συνδέσμου που ιδρύθηκε το 1988. Επί διοίκησης Ζορπίδη στον Ερασιτέχνη ο Σκόρδας αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του ΑΣ και κάπως έτσι μπαίνει σταδιακά στα βαθιά νερά της παραγοντικής σε μια ταραγμένη για τον σύλλογο περίοδο που συντελούνται πολλές αλλαγές.

Η αποχώρηση του Δημήτρη Κοντομηνά μετατρέπει τον ΑΣ Αρη σε ρυθμιστή εξελίξεων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Για ένα μικρό σχετικά διάστημα (περίπου 2 μηνών) ασχολείται από κοινού με τον Γιάννη Δαμιανίδη με την ΚΑΕ και εν συνεχεία μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ζαχουδάνη αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της επιτροπής που δημιουργήθηκε υπό τον Αλκέτα Παναγούλια με στόχο να διαχειριστεί την κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Παναγούλιας αποχώρησε, ο Σκόρδας έμεινε και το 2004 αναλαμβάνει πάλι διευθύνων σύμβουλος της διορισμένης από το Πρωτοδικείο διοίκησης για την ΠΑΕ με πρόεδρο τον Νικήτα Ματθαίου.

Ο υποβιβασμός και η αποθέωση

Η απόφαση για την υπαγωγή του Αρη στο άρθρο 44 το 2004 σύμφωνα με έναν… αστικό μύθο πάρθηκε στο οδοντιατρείο του Λάμπρου Σκόρδα! Ο Αρης παίρνει μια βαθιά ανάσα με την υπαγωγή του στο συγκεκριμένο άρθρο, όμως εκείνη τη χρονιά η ομάδα υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική. Παρά τους λάθους χειρισμούς που έγιναν στο αγωνιστικό, οι οποίοι οδήγησαν την ομάδα στον υποβιβασμό, ο Σκόρδας συνεχίζει να έχει την αμέριστη στήριξη του κόσμου. Στο πρόσωπό του οι φίλαθλοι βλέπουν έναν πρόεδρο που προέρχεται από τις τάξεις των οπαδών, αυτόν που τα βάζει με το κατεστημένο (έμειναν στην ιστορία οι κόντρες με την ΕΠΟ του Γκαγκάτση) που ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα για σύγκρουση με όλους και όλα.

Από το 2006 είναι και τυπικά πρόεδρος της ΠΑΕ, ακολουθούν ονειρικές σεζόν, συμμετοχές στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, συμμετοχές σε τελικούς στο ελληνικό κύπελλο, κατάκτηση 4ης θέσης για δυο χρονιές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Συνεργασίες με μεγάλα ονόματα προπονητών και παικτών αλλά και εκ νέου διόγκωση των ταμειακών υποχρεώσεων του Αρη.

Η κρίση, ο Κόντης και τα νέα χρέη

Ταυτόχρονα με την παραγοντική του δράση ο Λάμπρος Σκόρδας προχώρησε στην εξαγορά συχνότητας και στην ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού με το όνομα Αθλητικά Νέα, έναν ιστορικό τίτλο εφημερίδας που ανήκε στον θρυλικό παράγοντα και πρόεδρο του Αρη, Νίκο Καμπάνη. Τόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός όσο και η εφημερίδα που επανεκδόθηκε έκλεισαν λίγα χρόνια αργότερα

Στο μεταξύ, η έντονη παρουσία του Γιάννη Κόντη στα κοινά της ΠΑΕ άρχισε σταδιακά να αλλάζει τους συσχετισμούς. Ο Σκόρδας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είδε με καλό μάτι τις σχέσεις που ο άμεσος συνεργάτης του άρχισε να αναπτύσσει με στελέχη των οργανωμένων. Οι τελευταίοι αρχίζουν να πιστεύουν πως «ο Λάμπρος λειτουργεί με αλαζονεία και αυταρχισμό» και κάποια στιγμή τον κατηγορούν δημόσια γι’ αυτό. Το γυαλί ραγίζει, ακολουθούν απίστευτες εκατέρωθεν καταγγελίες, παλιές φιλίες, σχέσεις δεκαετιών γκρεμίζονται και τον Μάιο του 2009 μέσω της Λέσχης Φίλων Αρη με ψήφους 1.896 έναντι 615 ο Θανάσης Αθανασιάδης διαδέχεται τον Λάμπρο Σκόρδα.

Οι τίτλοι τέλους στην ενασχόλησή του με τα κοινά του Αρη δεν μπαίνουν εδώ. Εχοντας βάλει σε υποθήκη την ακίνητη περιουσία του, ώστε να επιτευχθεί η υπαγωγή στο άρθρο 44, λέει πως έχει λόγους να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς σε περίπτωση αλλαγής ΑΦΜ και εκκαθάρισης της υπάρχουσας ΠΑΕ ο ίδιος οικονομικά θα υποστεί μεγάλη ζημία. Επιστρέφει το 2013 για να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό και τα καταφέρνει.

Επιστρέφει μετά το αποτυχημένο πέρασμα του Ηλιάδη, όμως αυτή τη φορά ο Αρης δεν απέφυγε το μοιραίο. Μέσω δικαστικών ενεργειών και παρά τις εναντίον του αντιδράσεις από όλους τους φορείς του συλλόγου(ΑΣ, ΚΜΑ, φιλάθλους) ο Σκόρδας λίγες ημέρες πριν πήρε το χρίσμα από το Ειρηνοδικείο να σχηματίσει προσωρινή διοίκηση, με στόχο η ομάδα να μείνει στη Β’ Εθνική, γεγονός που ήταν αρκετό για να βγάλει τον κόσμο του Αρη ξανά στους δρόμους. «Δεν μπορεί να αποτελούν λύση στο πρόβλημα του Αρη αυτοί που διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια την ομάδα, αυτοί που δημιούργησαν αποδεδειγμένα χρέη. Ο Αρης θα κάνει νέο ξεκίνημα. Δεν θα προχωρήσει με αυτούς που τον διχάζουν» επιμένουν οι οργανωμένοι”.

To Top