Πριν από μερικές μέρες όλοι απολαύσαμε την ποδοσφαιρική πανδαισία του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία, αλλά μετά από κει τι γίνεται;
Στο Κατάρ έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για την διοργάνωση του 2022, αλλά παρά τα πετροδόλαρα των Αράβων (2,5 δις για οκτώ γήπεδα) η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της “Guardian”, οι μισθοί των εργατών είναι απίστευτα χαμηλοί, το βιοτικό επίπεδο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, η απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι στην “καθημερινή agenda”, ενώ και η κατάσχεση διαβατηρίων και προσωπικών εγγράφων κάνει την κατάσταση τραγική.
Η συγκεκριμένη εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τις υποσχέσεις των διοργανωτών, οι οποίοι τόνιζαν το προηγούμενο διάστημα ότι “πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα εργασιακά δικαιώματα”.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανάθεσης του Μουντιάλ από την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA στο Κατάρ έχει συνδεθεί με καταγγελίες δωροδοκίας των μελών της για τις οποίες διενεργείται έρευνα.
Μισθοί της… πείνας με 6 ευρώ μεροκάματο!
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών εργατών που συμμετέχουν στην για κατασκευή του γηπέδου “Αλ-Γουάκρα” έδειξαν ότι η μηνιαία αμοιβή τους είναι 184 ευρώ, δηλαδή 6 ευρώ ημερησίως! Η κατάσταση γίνεται πιο τραγική αν αναλογιστεί κανείς ότι για μία ώρα δουλειάς, οι εργάτες κέρδιζαν μόλις 0,50 ευρώ, ενώ για 64 ώρες υπερωριών για το μήνα Απρίλιο η αμοιβή ήταν μόλις σε 36 ευρώ!
Από την εργασία στον… θάνατο
Σε όλα αυτά έχει προστεθεί και η διεθνής κατακραυγή για τους θανάτους εκατοντάδων οικοδόμων σε εργατικά ατυχήματα, ενώ αυξημένες είναι οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι από καρδιακά προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Στ’… αλώνια οι εργάτες, διαψεύδει η Οργανωτική Επιτροπή
Σύμφωνα με τη “Guardian” την περασμένη Τρίτη (29/7), αρκετοί εργάτες, που κατοικούσαν σε πολυτελέστατες εγκαταστάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, είναι για περίπου ένα χρόνο απλήρωτοι και πλέον ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.
Σε διάψευση του δημοσιεύματος προέβη η Οργανωτική Επιτροπή του Κατάρ, η οποία επισημαίνει ότι “οι εργαζόμενοι ζουν σε τριώροφες πολυκατοικίες, που είναι πεντακάθαρες και δεν έχουν πάνω από τρία κρεβάτια στα υπνοδωμάτια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και ιδιωτικά μπάνια.
Τα δωμάτια έχουν τηλεοράσεις, ασύρματο internet, πινγκ-πονγκ, επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι και εξοπλισμός για κρίκετ και ράγκμπυ.
Παράλληλα, κάθε εργαζόμενος δικαιούται τρία γεύματα ημερησίως και καθαρισμών των ρούχων του από οικιακή βοηθό.
Μάλιστα, υπάρχει και κουτί παραπόνων, στο οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώσουν τους προβληματισμούς τους και να δώσουν ιδέες για περαιτέρω βελτιώσεις”.
Η κατάσχεση διαβατηρίων και η θέση της Οργανωτικής Επιτροπής
Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ. Η “Guardian” αναφέρει ότι αρκετοί εργαζόμενοι για την κατασκευή γηπέδων δεν είχαν στην κατοχή τους διαβατήρια και προσωπικά έγγραφα, τα οποία και είχαν πάρει οι εκάστοτε υπεύθυνοι των έργων.
“Η Επιτροπή απαγορεύει ρητά την κατάσχεση των διαβατηρίων των εργαζομένων”, ήταν τα λόγια μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από την “Guardian”.
Οι “μισθοί φτώχειας” και τα ερωτήματα για το Κατάρ
Για “μισθούς φτώχειας” μίλησε ο βουλευτής των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία, Τζιμ Σέρινταν, ενώ ως μέλος Επιτροπής που ερευνά τις προσφορές για το Παγκόσμιο Κύπελλο εξέθεσε τους δικούς του προβληματισμούς.
“Πως μπορεί κανείς να απολαύσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, γνωρίζοντας τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που δούλεψαν για να χτιστούν τα γήπεδα; Η διοργάνωση στο Κατάρ πρέπει να «παγώσει» μέχρι να διευθετήσουν όλα αυτά τα ζητήματα”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σέρινταν.
“Θα διευθετηθούν όλα τα ζητήματα”
Για όλες τις καταγγελίες τοποθετήθηκε ο Μοχαμάντ Αλί Αχμάντ Χαμάντ Χουσεΐν, διευθυντής της εταιρίας που απασχολεί τους εργαζομένους.
“Πρέπει να γίνουν επιπλέον διευκρινήσεις για τα εκκαθαριστικά σημειώματα των εργαζομένων και είμαστε σε συνεννόηση με την Οργανωτική Επιτροπή για να διευθετηθεί το θέμα”, δήλωσε αρχικά ενώ για την κατάσχεση διαβατηρίων πρόσθεσε:
“Κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά και θα διερευνηθεί άμεσα. Πάντως, δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες για ακούσια κατάσχεση διαβατηρίων ή προσωπικών εγγράφων. Οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση στα χαρτιά τους ανά πάσα στιγμή”.
Πηγή: soccerplus.gr