Τα «ντέρμπι-μίσους» Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς ή και το αντίστροφο πάντα «μύριζαν» μπαρούτι και εγκυμονούσαν κινδύνους, όμως τίποτα δεν είναι ίδιο και δεν μπορεί να πλησιάσει αυτό που έγινε το 1968 στο «Μονουμεντάλ» στο μεταξύ τους 1-1.
Το ντέρμπι των δύο «θρύλων» της χώρας στις 23 Ιουνίου του 1968 παρακολούθησαν περισσότεροι από 80.000 φίλαθλοι μεταξύ των οποίων και αρκετές χιλιάδες της Μπόκα. Αυτό που έγινε -όμως- μετά το πέρας της αναμέτρησης δεν είχε προηγούμενο και βύθισε στην θλίψη όλη τη χώρα. 71 οπαδοί της Μπόκα έχασαν την ζωής τους μετά το πέρας της αναμέτρησης, καθώς στοιβάχτηκαν στις πόρτες της θύρας 12 του γηπέδου. Σε αυτούς προστέθηκαν και περισσότεροι από 150 σοβαρά τραυματισμένοι στο τραγικότερο ποδοσφαιρικό συμβάν της χώρας μέχρι και σήμερα.
Τα σενάρια για το τι πραγματικά συνέβη έδιναν κι έπαιρναν. 46 χρόνια μετά και κανείς δεν γνωρίζει αν και που πρέπει να επιρριφθούν ευθύνες.
Τα επικρατέστερα σενάρια έχουν ως εξής:
Σενάριο 1o: Αρχικά, θεωρούνταν βέβαιο πως τον πανζουρλισμό στις κερκίδες των φιλοξενούμενων προκάλεσε η πυρκαγιά που προκάλεσαν οι ίδιοι οι φίλαθλοι της Μπόκα, καίγοντας σημαίες της μισητής Ρίβερ. Αυτές έφυγαν από τον πάνω όροφο στον κάτω με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή οι συν-οπαδοί τους υπό τον φόβο της φωτιάς, οι οποίοι, όμως, ποδοπατήθηκαν μπροστά από τις κλειστές πόρτες της θύρας 12.
Σενάριο 2: Πολλοί υποστήριξαν πώς ότι συνέβη προκλήθηκε όταν οπαδοί της Ρίβερ έκαναν «ντου» στην κερκίδα των οπαδών της Μπόκα, προκαλώντας την άτακτη φυγή τους από τις κερκίδες. Μερικοί μάρτυρες ισχυρίζονταν, μάλιστα, ότι τα τουρνικέ στην έξοδο είχαν μπλοκαριστεί από ένα τεράστιο πόλο σιδήρου.
Σενάριο 3: Ο τότε πρόεδρος της Ρίβερ, ισχυρίστηκε από την πλευρά του ότι η αστυνομία ήταν η κύρια υπεύθυνη, καθώς προχώρησε σε καταστολή στους οπαδούς της Μπόκα, όταν αυτοί τους «έλουσαν» με τα… ούρα τους από την κερκίδα.
Μετά από τρία χρόνια αστυνομικής έρευνας που δεν έφερε αποτέλεσμα ανέλαβε μία αντίστοιχη της κυβέρνησης που απεφάνθη την έλλειψη ενόχου, προς μεγάλη απογοήτευση των οικογενειών των θυμάτων. Από την τραγωδία, οι πύλες στο «Μονουμεντάλ» αντί για αριθμούς ορίζονταν πλέον με γράμματα, καθώς τίποτα δεν ήθελαν να θυμίζει την αποφράδα εκείνη ημέρα.
Στο τέλος της σεζόν 1968, οι 68 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι-μέλη της ομοσπονδίας της Αργεντινής συγκέντρωσαν 100.000 πέσος ως οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των νεκρών.