Όπως αποκάλυψε η τηλεοπτική “ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ” στους 12 φακέλους ύποπτους αγώνων που έστειλε η UEFA στην ΕΠΟ την περίοδο 2013-14, υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν.
Στις πολυσέλιδες εκθέσεις της Sport-radar που χρησιμοποιεί το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης, περιλαμβάνεται και “βαθμολογία διαφθοράς” για ποδοσφαιριστές του ελληνικού πρωταθλήματος. Μάλιστα παίκτης ομάδας που εμπλέκεται σε τρία ύποπτα ματς βαθμολογείται με 3, τη στιγμή που ο ανώτατος βαθμός διαφθοράς είναι το 5!
Η εκπομπή έφερε στο φως νέα εισαγγελική έρευνα για την ΕΠΟ. Η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βιργινία Σακελλαροπούλου προχώρησε σε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστώσει με ποιον τρόπο η Ομοσπονδία διέθετε 25.000 ευρώ ετησίως που ελάμβανε από την UEFA για τον θεσμό του integrity officer. Ο εντεταλμένος υπάλληλος της ΕΠΟ Γιάννης Ντζούφρας παραδέχτηκε σε κατάθεσή του στην εισαγγελέα ότι ο ίδιος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 δεν οργάνωσε οποιοδήποτε σεμινάριο για την καταπολέμηση του φαινομένου των στημένων αγώνων, όπως προέβλεπαν τα καθήκοντά του από τον Ιούνιο του 2011.
Στην τηλεοπτική “Δίκη” παρουσιάστηκε απόσπασμα των πρακτικών του ΔΣ της ΕΠΟ της 24ης Ιανουαρίου 2014, στο οποίο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ.Σαρρής επικαλούμενος διατάξεις της FIFA προαναγγέλει αλλαγή καταστατικών όλων των Ενώσεων και των ομάδων. “Πλέον δεν θα επιτρέπεται προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια παρά μόνο για θέματα που θα προβλέπονται στο καταστατικό της ΕΠΟ”, ανέφερε ο κ.Σαρρής στη συνεδρίαση και συνέχισε: “Oποιαδήποτε άλλη προσφυγή σε πολιτικό δικαστήριο είναι αυτόματη αποβολή από μέλος.Αυτό θα ισχύει για όλους”.
Την ίδια στιγμή που η ΕΠΟ επικαλείται τη FIFA για να περάσει αντισυνταγματικές διατάξεις, αρνείται να ακολουθήσει τις επιταγές της Διεθνούς Ομοσπονδίας στην καταπολέμηση του φαινομένου των στημένων αγώνων! Η διάγνωση ανήκει στον Γκράχαμ Πίκερ, συντονιστής πληροφοριών της UEFA:
«Τα στημένα παιχνίδια είναι καρκίνος και έγκλημα κατά του ποδοσφαίρου. Πρέπει να γίνονται παράλληλες έρευνες για τους φακέλους των ύποπτων αγώνων από τα πειθαρχικά όργανα της Ομοσπονδίας και από τα ποινικά δικαστήρια. Τα πειθαρχικά όργανα της ομοσπονδίας δεν χρειάζεται να περιμένουν τα δικαστήρια και την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας, προκειμένου να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές».
Η ΕΠΟ δηλώνει αδυναμία διερεύνησης των φακέλων των ύποπτων ματς και συνεπώς θα ισχύσει η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA της 27ης Μαρτίου 2014: “Οταν οι εθνικές ομοσπονδίες δεν μπορούν να ασχοληθούν με την καταπολέμηση του φαινομένου των ύποπτων αγώνων, αποκτά το δικαίωμα να προχωρεί η ίδια η UEFA σε πειθαρχικούς ελέγχους” -άρθρο 78, παράγραφος 1(c) και σύμφωνα με το άρθρο 136ff του πειθαρχικού Κώδικα της FIFA (FDC).
Πηγή: skai.gr