Με μια εκκρεμότητα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κλείνει αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στην λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το φλέγον ζήτημα με την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων παραπέμπεται να εξεταστεί στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων. Και μόνο αυτή η συμφωνία αναβολής, φαίνεται να απλοποίησε αρκετά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση καθώς οι φόροι υπέρ τρίτων, είναι ζήτημα που χτυπούν άμεσα τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Τι αποφασίστηκε όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα;
Εντός των ημερών, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις σχετικά με το ποια από τα 329 μέτρα που προτείνει ο οργανισμός θα ενσωματωθούν τελικώς στην ελληνική νομοθεσία. Φαίνεται πάντως, ότι το ποσοστό που θα υιοθετηθεί –είτε κατά γράμμα είτε κατόπιν προσαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα- προσεγγίζει το 90%.
Οσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα (γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιβλία), οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει στα εξής:
1. Γάλα: Θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά το «γάλα ημέρας» με διάρκεια δύο ημερών. Για να γραφτεί στη συσκευασία η ένδειξη «γάλα ημέρας» θα πρέπει να μεσολαβεί μία ημέρα από το άρμεγμα μέχρι την παστερίωση και δύο 24ωρα μέχρι να φτάσει το προϊόν στο ράφι. Η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει πενθήμερη διάρκεια ζωής για το γάλα θα καταργηθεί. Στο εξής, η διάρκεια ζωής του προϊόντος, θα εξαρτάται από τη διαδικασία παστερίωσης που ακολουθεί η κάθε γαλακτοβιομηχανία –θεωρητικά θα μπορεί να φτάνει και στις 9 ή 11 ημέρες- ενώ σε κάθε συσκευασία θα αναγράφεται υποχρεωτικά η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης. Πρόκειται για πλήρη υιοθέτηση των όσων αναγράφει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του. Μάλιστα, ο οργανισμός εκτιμά ότι θα προκύψει όφελος 33 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη μεταβολή
2. ΜΣΥΦΑ: Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, φαίνεται να υιοθετείται το ένα σκέλος της πρότασης. Απελευθερώνονται οι τιμές προς τα κάτω (σ.σ θα οριστεί ανώτατη τιμή η σημερινή και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τις τιμές κατά βούληση) αλλά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα εξακολουθήσουν να πωλούνται αποκλειστικά από τα supermarket τουλάχιστον για μια δοκιμαστική περίοδο. Στόχος είναι η πτώση των τιμών.
3. Βιβλία: καταργείται η ενιαία τιμή κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να γίνεται ελεύθερα έκπτωση. Αυτό θα ισχύσει για τα μη λογοτεχνικά βιβλία. Για τα λογοτεχνικά συγγράμματα, θα προβλέπεται μέγιστη έκπτωση 10% μόνο για την πρώτη έκδοση (σ.σ η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει ότι η έκπτωση που μπορεί να γίνει στην λιανική δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% επί της τιμής που ορίζει ο εκδοτικός οίκος για τα δύο πρώτα χρόνια από την κυκλοφορία του λογοτεχνικού βιβλίου).
Πηγή: thetoc.gr