Ο Γιαχόρ Μεσεριάκοφ πέρασε με επιτυχία από την ομάδα του Άρη την περίοδο 2004-05. Αν δεν είχε τους τραυματισμούς, θα έκανε ακόμα πιο σπουδαία καριέρα. Στα 35 του δεν ασχολείται τόσο με το μπάσκετ ως παίκτης, αλλά κυρίως με την… ομάδα που δημιούργησε στην Λευκορωσία. Η χάρη του έφτασε μέχρι και την Washington Post!
Ο πρώην παίκτης του Άρη προσπαθεί να βγάλει από το… μπασκετικό τέλμα την χώρα του. Δημιούργησε μια σχολή μπάσκετ και ήδη σε αυτή συμμετέχουν 120 παιδιά ηλικίας από 11 έως 15 ετών. Ο απόφοιτος του Τζορτζ Ουάσινγκτον δεν έχει ιδρύσει μια παλαιού σοβιετικού τύπου σχολή μπάσκετ, αλλά μια σύγχρονη ακαδημία, η οποία προσφέρει πολλά περισσότερα σε έναν μικρό αθλητή. “Ήθελα να παρέχω τις ίδιες ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν σε μένα. Θα ένιωθα ένοχος, αν δεν άρχιζα αυτή τη σχολή… Έχω λοιπόν αυτό το μικρό βάρος στους ώμους μου. Είναι όμορφο βάρος, αλλά χρειάζεται και υπευθυνότητα γιατί πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα σε θυμούνται όχι μόνο για τις αθλητικές σου επιτυχίες. Στο τέλος της ιστορίας, ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται γι’ αυτές;”, είπε στην Washington Post ο Μεσεριάκοφ, ο οποίος ευχαρίστησε μέσω της έγκυρης εφημερίδας έναν άλλον πρώην παίκτη του Άρη (την περίοδο 2005-06): “Μέσα μου πάντα ευχαριστώ τον Αλεξάντερ Κουλ, γιατί ήταν τόσο ψηλός, έπαιζε τόσο καλά και συγκέντρωνε όλα τα βλέμματα πάνω του. Εξαιτίας του, είδαν και μένα και με επέλεξαν στο κολέγιο”.
Ο Κουλ έχει σταματήσει το μπάσκετ και είναι πλέον μέλος της διοίκησης της Μινσκ, υπεύθυνος των οικονομικών και του μάρκετινγκ! “Στην χώρα μας έχουμε ένα σπορ, το χόκεϊ. Πέρα από το ότι είναι το πιο ακριβό άθλημα, είναι ίσως και η μεγαλύτερη επένδυση από την κυβέρνηση στον αθλητισμό. Ως συνέπεια αυτού, την περίοδο 2011-12, συμμετείχαν μόλις οχτώ ομάδες στο εθνικό πρωτάθλημα”, είπε ο Κουλ, προσθέτοντας πως “ο Γιαχόρ ήταν πάντα σκεπτόμενο άτομο. Πέραν από το ότι είχε την πιο πετυχημένη καριέρα από όλους μας, είναι φανερό ότι χρησιμοποιεί μια ευκαιρία για να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει το μπάσκετ να πάει σε ένα άλλο επίπεδο. Η σχολή μου είναι υπόδειγμα”.