Ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη του πρώην επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας Λουίς Ρουμπιάλες για το φιλί του στην Τζένι Ερμόσο αμέσως μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023. Το φιλί προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως κατά του σεξισμού στον αθλητισμό.
Ο Ρουμπιάλες, 47 ετών, κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση και στη συνέχεια για απόπειρα εξαναγκασμού της Ερμόσο -με τη βοήθεια τριών άλλων ανδρών- να δηλώσει ότι τη φίλησε με τη θέλησή της.
Αν και ζήτησε συγγνώμη επειδή ήταν υπερβολικά διαχυτικός σε μία στιγμή εθνικού θριάμβου, ο Ρουμπιάλες αρνείται τις εν λόγω ποινικές κατηγορίες και χαρακτήρισε τον εαυτό του ως θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών.
Τόσο ο ίδιος όσο και η 34χρονη επιθετική, η οποία θα είναι η πρώτη μάρτυρας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, έφτασαν νωρίς για τη διαδικασία.
Ο Ρουμπιάλες εθεάθη από εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο να αρπάζει την Ερμόσο από το κεφάλι και να της δίνει φιλί στα χείλη κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων μετά τη νίκη της Ισπανίας επί της Αγγλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών στην Αυστραλία.
Ο ίδιος είπε ότι η ενέργειά του έγινε με τη συναίνεση της παίκτριας και αρχικά χλεύασε τους επικριτές του, ωστόσο εκείνη δήλωσε πως ένιωσε ότι δέχθηκε επίθεση, καθώς και ότι της ασκήθηκε πίεση να υπογράψει δήλωση που θα αθώωνε τον Ρουμπιάλες, κάτι που, όπως είπε, αρνήθηκε να κάνει.
Το σκάνδαλο που ακολούθησε επισκίασε την πρώτη νίκη της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών και αποτέλεσε «σταθμό» στις προσπάθειες των Ισπανίδων παικτριών να αποκαλύψουν τις σεξιστικές επιθέσεις που υφίστανται και να επιτύχουν ισότιμη μεταχείριση με τους άνδρες συναδέλφους τους.
«Εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»
Στη δίκη, η οποία ξεκίνησε το πρωί σήμερα Δευτέρα, θα καταθέσουν αρκετές συμπαίκτριες της Ερμόσο, μεταξύ των οποίων και η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας Αλέξια Πουτέγιας.
Ο Ρουμπιάλες από την πλευρά του, ζήτησε από τις κόρες του να καταθέσουν.
Ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του – ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών Χόρχε Βίλντα, ο πρώην αθλητικός διευθυντής της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (RFEF) Αλμπερτ Λούκε και ο πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της RFEF Ρούμπεν Ριβέρα – θα καταθέσουν στις 12 Φεβρουαρίου ή αργότερα, αφότου το δικαστήριο θα έχει εξετάσει τους υπόλοιπους μάρτυρες.
«Εχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Είμαι ήρεμος», δήλωσε ο Βίλντα κατά την άφιξή του.
Η εισαγγελία ζητά ποινή φυλάκισης έως 2,5 ετών για τον Ρουμπιάλες. Στην Ισπανία, όσοι καταδικάζονται σε ποινές κάτω των δύο ετών έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τη φυλάκιση καταβάλλοντας αντ’ αυτού αποζημίωση, αν δεν υπάρχουν προηγούμενες καταδίκες σε βάρος τους.
Μετά το σκάνδαλο, οι συμπαίκτριες της Ερμόσο πραγματοποίησαν απεργία, ενώ έπεσαν πολλά κεφάλια στην ομοσπονδία. Μεταξύ άλλων, απομακρύνθηκε το δεξί χέρι και επίδοξος διάδοχος του Ρουμπιάλες, ενώ μία γυναίκα ανέλαβε για πρώτη φορά τη θέση της προπονήτριας στη γυναικεία ομάδα.
Πηγή: Καθημερινή