Συγκίνησε ο Στογιάκοβιτς στο Hall of Fame: «Με τον εμφύλιο αφήσαμε τα πάντα πίσω»

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς εισήχθη στο Hall of Fame της FIBA και στον λόγο που έβγαλε συγκίνησε αναφερόμενος στη διέξοδο που πρόσφερε στον ίδιο το μπάσκετ μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο παλαίμαχος άσος έκανε μεγάλη καριέρα και στο NBA με τους Σακραμέντο Κινγκς και στο φινάλε της διαδρομής του πήρε πρωτάθλημα με τους Ντάλας Μάβερικς (2011).

«Είναι μία πραγματική ξεχωριστή βραδιά για εμένα. Ευχαριστώ FIBA, είναι μία μεγάλη τιμή για εμένα η αναγνώριση αυτή. Τις τελευταίες μέρες, σκεφτόμουν όσα έχω περάσει στην καριέρα μου. Προσπάθησα να αναλύσω αυτό το ταξίδι μου, μέσα από μερικές λέξεις. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, μερικές στιγμές της καριέρας μου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για εμένα. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στη Γιουγκοσλαβία στην ηλικία των 13 ετών.

Μετά από τον εμφύλιο πόλεμο, αναγκαστήκαμε εγώ και η οικογένειά μου, να αφήσουμε τα πάντα πίσω μας και να ξεκινήσουμε μία νέα ζωή στο Βελιγράδι. Σε ένα τηλέφωνο του κόουτς του Ερυθρού Αστέρα, Πρέντραγκ Μπανιάρεβιτς, εκείνος μου είπε ότι έχω ακούσει για εσένα και θέλω να σου δώσω μία ευκαιρία. Από εκείνη τη στιγμή, το μπάσκετ έγινε το νέο μου σπίτι και η διαφυγή μου. Κι ακόμη και τώρα αναρωτιέμαι: βρήκα εγώ το μπάσκετ, ή με βρήκε αυτό στη διάρκεια της ζωής μου;

Ακόμη και σήμερα δεν είμαι σίγουρος. Ταξίδεψα όλον τον κόσμο, δούλεψα με τρομερούς προπονητές, έπαιξα με απίστευτους παίκτες και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Πιέσαμε ο ένας τον άλλον για να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό ο καθένας και γίναμε οικογένεια. Κάθε χώρα που πήγα, κάθε ομάδα για την οποία έπαιξα, έχουν ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου με τον δικό τους τρόπο. Αν έπρεπε να πω κάτι στα νέα παιδιά, θα τους έλεγα, ότι όπου και αν είστε, μην αποθαρρύνεστε. Αν αγαπάτε το μπάσκετ, να δουλέψετε σκληρά γιατί σίγουρα κάποια στιγμή κάποιος θα σας παρακολουθεί», είπε ο Στογιάκοβιτς.

To Top