Εθνική Παίδων: Για 10η φορά στα ημιτελικά του Eurobasket

 

Η Εθνική Παίδων με τη νίκη της επί της Τουρκίας έφτασε στους ημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ U16. Είναι η 10η φορά που η Ελλάδα καταφέρνει να φτάσει στους τέσσερις ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων και η μόλις Τρίτη στον… 21ο αιώνα.
Η πρώτη φορά που η Εθνική Παίδων έφτασε στους τέσσερις ήταν το 1975, όταν είχε κατακτήσει και το ασημένιο μετάλλιο. Στον τελικό είχε αντιμετωπίσει την Σοβιετική Ένωση και είχε ηττηθεί 64-61 σε μια διοργάνωση που είχε φιλοξενηθεί στη χώρα μας. Καλπάκης, Μαγκουνής, Γιαννάκης, Αγραφιώτης, Κακογεωργίου, Αλεξανδρής, Χρυσικάκης, Μπατής, Πλωμαρίδης, Τσουμής, Ιωάννου και Ανδρίτσος ήταν η 12άδα της Ελλάδας με προπονητή των Κώστα Αναστασάτο.

Η Ελλάδα έφτασε στους τέσσερις και έμεινε εκτός βάθρου ξανά το 1983, όταν είχε ηττηθεί στον μικρό τελικό από την διοργανώτρια Γερμανία με 72-69. Διαμαντής, Παταβούκας, Τόλιας, Δασκαλάκης, Γιαννόπουλος, Ελληνιάδης, Πολίτης, Βακιρτζής, Μακαράς, Δημακόπουλος, Σωτηρίου, Βατάκης ήταν η σύνθεση της ελληνικής ομάδας με προπονητή τον Κώστα Πολίτη.

Το ελληνικό μπάσκετ πανηγύρισε πέντε μετάλλια σε έξι χρόνια από το 1989 ως και το 1999: Χρυσό το 1989 και το 1993,ασημένιο το 1991 και το 1999 και χάλκινο το 1995. Τα ονόματα που αγωνίστηκαν σε αυτές τις ομάδες πολλά και πολύ γνωστά.

1989: Πολίτης, Γκαγκαουδάκης, Αστεριάδης, Χατζησμάλης, Γεωργικόπουλος, Πιάρας, Καλόγηρος, Χατζόπουλος, Γιώρας, Λογοθέτης, Οικονόμου, Ταμπάκης (Προπονητής: Θανάσης Παπαδημητρίου)

1991: Κικίλιας, Νικολαϊδης Σ. Λιαδέλης, Μασλαρινός, Μωραϊτοφ, Κουγιός, Παραλίκας, Ρεντζιάς, Γιαννόπουλος Γ., Βαλαβανίδης, Μουμούρης, Αλβέρτης (Προπονητής: Γιώργος Τσίτσκαρης)

1993: Σοφογιάννης, Παπαδάτος, Μπαρλάς, Παπανικολάου Δ., Σπανός, Χατζής, Χρυσίδης, Γιαννούλης, Δέσπος, Καράγκουτης, Ρεντζιάς,Κακιούζης (Προπονητής: Θανάσης Παπαδημητρίου)

1995: Αγαδάκος, Βεντούρης, Βαζαίος, Παπανικολόπουλος, Κουτσός, Γκιουλέκας, Ξερέας, Ταχτατζής, Ευαγγελίτσης, Παπαδόπουλος Σ., Καραμάνης,Κανελλόπουλος (Προπονητής: Θανάσης Παπαδημητρίου)

1999: Καλαϊτζάκης Ε., Ζήσης, Κουμπούρας, Σπύρος, Γκάλης Ε., Θέος, Γεωργαλλής, Γκότσης, Παπαδόπουλος Ευστρ., Μητσόπουλος, Τζανετάκος, Γκιζογιάννης Α. (Προπονητής: Νίκος Κεραμέας)

Μετά από μια περίοδο… ξηρασίας η Εθνική Παίδων πάτησε βάθρο ξανά το 2013. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Κίεβο επικρατώντας 78-50 της Ιταλίας στον μικρό τελικό. Οι παίκτες εκείνης της ομάδας ήταν οι Κόνιαρης, Καμάρας, Ντουζίδης, Φλιώνης, Μιχαλούτσος, Πεφάνης, Σκουλίδας, Ψυχίδης, Φραγκιαδάκης, Μουράτος, Παπαγιάννης και Χαραλαμπόπουλος με προπονητή τον Μάνο Μανουσέλη.

Η επόμενη τετράδα ήρθε μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2022, όταν η Εθνική Παίδων είχε ηττηθεί στον μικρό τελικό από την Γαλλία με 46-65. Οι παίκτες εκείνης της ομάδας ήταν οι Σοϊλεμετζίδης, Μαραγκουδάκης, Λιοτόπουλος, Σπαρτάλης, Ροζακέας, Τσαχτσίρας, Επαμεινώνδας, Αμπόση, Αβδάλας, Κομνιανίδης, Πατρίκης και Χαβουτσάς με προπονητή τον Βαγγέλη Ζιάγκο.

To Top