Νικηφόρα πρεμιέρα για τους Γάλλους κόντρα στη Βραζιλία (video)

Η Γαλλία «ζορίστηκε» από την Βραζιλία στο δεύτερο παιχνίδι του Β’ ομίλου στο Ολυμπιακό τουρνουά, αλλά δεν απογοήτευσε τους «τρικολόρ» φιλάθλους και επικράτησε (78-66) στο εναρκτήριο παιχνίδι της, με τον παράγοντα της έδρας να παίζει καθοριστικό ψυχολογικό ρόλο στο “πρέπει” της νικηφόρας πρεμιέρας.

Οι φιλοδοξίες της Εθνικής Γαλλίας φτάνουν στο βάθρο των μεταλλίων, αλλά στα γκαρντ, τουλάχιστον στο πτώτο παιχνίδι της στο Ολυμπιακό τουρνουά, έχει υστέρημα ποιότητας και δημιουργίας. Σε “ανοιχτό” γήπεδο, μπορούν να “σκοτώσουν” τον αντίπαλο τους, αλλά το ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα, ήταν κάτω του 30%, ενώ είχαν…ισοπαλία σε λάθη και ασίστ (19).

Ο Ουεμπανιάμα αγωνίσθηκε 31 λεπτά, είχε 19 πόντους (6/9δ, 1/4 τρ, 4/7 β, 9 ριμ, 3 λάθη, 25 pir) και ήταν πρωταγωνιστικός, αλλά η “συνταγή” της νίκης, ήταν η άμυνα της Γαλλίας στο δεύτερο και στο τρίτο δεκάλεπτο.

Η Βραζιλία ήταν “σκληροτράχηλη”, όπως αναμενόταν και έδειξε από το Προολυμπιακό της Ρίγα, ο Μέιντλ ήταν η πιο αξιόπιστη επιλογή στην επίθεση, αλλά δεν είχε την απαραίτητη συνεισφορά, παρά το χαμηλό σκορ του αγώνα και τους δυο διψήφιους συμπαίκτες, Χουέρτας και Φελίσιο.

Oι Γάλλοι που γνώρισαν την αναμενόμενη αποθέωση κατά την παρουσίαση τους στο “Πιέρ Μορουά”, ήταν αγχωμένοι στο πρώτο δεκάλεπτο, γιατί ήθελαν να υποτάξουν με το “καλημέρα” την… “σελεσάο” και οι Νοτιοαμερικάνοι που ήταν εξαιρετικοί στην άμυνα τους, είχαν το προβάδισμα στο σκορ, μέχρι το 13′ και το αύξησαν μέχρι τους 12 πόντους. Ο Βινσέντ Κολέ, εξαιρουμένου του Βίκτορ Ουεμπανιάμα, αντικατέστησε τους άλλους τέσερις starters της γαλλικής πεντάδας και σταδιακά οι “τρικολόρ” μείωσαν την διψήφια διαφορά του σκορ και με επιμέρους σκορ 24-13, πήγαν στα αποδυτήρια με προβάδισμα τριών πόντων.

Ο γρήγορος ρυθμός του αγώνα από το δεύτερο δεκάλεπτο, ευνόησε τους Γάλλους που είχαν αφενός περισσότερες επιλογές από τον πάγκο τους για να “φρέσκαραν” την πεντάδα τους και αφετέρου διέθεταν εκ προοιμίου, παίκτες με καλύτερα αθλητικά προσόντα. Στο “run and gun” παιχνίδι, η Γαλλία έκανε επιμέρους σκορ 18-9 στην 3η περίοδο, διατηρώντας την αμυντική αποτελεσματικότητα τους και με τον Μπατίμ να γίνεται δεύτερος σκόρερ στην επίθεση τους, μετά τον Ουεμπανιάμα.

Η Βραζιλία μείωσε το προβάδισμα δεκατριών πόντων της Γαλλίας, μέχρι τους τέσσερις (62-58) και έβαλε…δύσκολα στους οικοδεσπότες των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά με 3ποντο του Ντελιγκινά ξέφυγαν ξανά με εννέα (67-58) και σε αιφνιδιασμό του Μπατίμ, έφτασαν στο συν 11. Το τρίποντο του Μπατίμ (73-63) στα 82 δευτερόλεπτα πριν από την λήξη και ένα ακόμα καλάθι από τον ίδιο παίκτη, εξασφάλισαν την νίκη της Γαλλίας.

Δεκάλεπτα: 15-23, 39-36, 57-45, 78-66.

To Top