Η γαλλική κυβέρνηση από τον Απρίλιο εντατικοποίησε το πρόγραμμα απομάκρυνσης των άστεγων μεταναστών από το κέντρο του Παρισιού, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου, ουσιαστικά ολοκληρώνεται από τη γαλλική κυβέρνηση το πρόγραμμα απομάκρυνσης των άστεγων μεταναστών από το κέντρο του Παρισιού και ειδικά στα σημεία που βρίσκονται κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποσχέθηκε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα δείξουν το μεγαλείο της χώρας, όμως οι Γάλλοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν το «αγκάθι» των άστεγων.
Η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται το Seine-Saint-Denis, όπου περίπου ένας στους τρεις κατοίκους είναι μετανάστης, το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα και η κυβέρνηση ξόδεψε δισεκατομμύρια για την ανάπλαση της περιοχής.
Το Ολυμπιακό Χωριό χτίστηκε σε ένα από τα πιο φτωχά προάστια της πρωτεύουσας, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς, καταφύγια ή εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Στο κέντρο και στα περίχωρα του Παρισιού υπολογίζεται ότι ζουν 100.000 άστεγοι και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων κύριο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η δημιουργία προσωρινών δομών μακριά από αυτό.
Το πρόγραμμα έχει αρχίσει από πέρυσι και εντατικοποιήθηκε από τον Απρίλιο. Ήδη χιλιάδες άστεγοι που μετανάστευσαν στη Γαλλία έχουν μεταφερθεί έξω από το Παρίσι, με κατεύθυνση κυρίως τη Μασσαλία και τη Λιόν.
«Δεν υπάρχουν χρήματα για να βρούμε μέρη για τους άστεγους στη Μασσαλία, αλλά υπάρχουν χρήματα για να φέρουμε τους άστεγους από το Παρίσι;» αναρωτήθηκε η Οντρεϊ Γκαρίν, αντιδήμαρχος της Μασσαλίας.
Ομως, οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι τους υποσχέθηκαν στέγαση, για να καταλήξουν σε άγνωστους δρόμους και πόλεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο της απέλασης.
«Μας έδιωξαν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε ο Μοχάμεντ Ιμπραΐμ από το Τσαντ, ο οποίος εκδιώχθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο τσιμέντου κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό.
Μετακόμισε σε ένα άδειο κτίριο νότια του Παρισιού, από το οποίο η αστυνομία έδιωξε τους κατοίκους τον Απρίλιο και ένα λεωφορείο τους μετέφερε σε μια πόλη έξω από την Ορλεάνη.
Η κυβέρνηση αρνείται ότι η μεταφορά αστέγων σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο, η L’Équipe ανεφέρθηκε στη μαρτυρία κυβερνητικού υπάλληλου, που είπε ότι ο στόχος ήταν να «προσδιοριστούν οι ανθρώποι που ζουν στους δρόμους, σε μέρη κοντά στους Ολυμπιακούς χώρους και να μετακινηθούν πριν από τους Αγώνες».
Πέρυσι, η αστυνομία ενέτεινε τις επιδρομές σε καταυλισμούς αστέγων και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, έδιωξαν ανθρώπους και είπαν ότι θα τους βοηθούσαν να στεγαστούν.
«Μας υποσχέθηκαν στέγαση και κοινωνική βοήθεια», είπε ο Γιουσούφ Αχμέντ, ένας Σουδανός που καθαρίζει αεροπλάνα στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκωλ».
Φθάνοντας στις νέες πόλεις τους, οι άστεγοι μένουν σε καταφύγια για τρεις περίπου εβδομάδες και ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις απαιτήσεις ασύλου.
Όσοι τις πληρούν μπορούν να λάβουν μακροχρόνια στέγαση, ενώ υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Αλλά περίπου το 60% των ανθρώπων που βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια, δεν βρίσκουν μακροχρόνια στέγαση, τα προβλήματα λειτουργίας του προγράμματος είναι πολλά, έτσι οι περισσότεροι από αυτούς καταλήγουν πάλι άστεγοι σε μια νέα πόλη.
Ο Αχμέντ απελπισμένος να κρατήσει τη δουλειά του στο αεροδρόμιο, επέστρεψε στο Παρίσι. Τι συνέβη; Το κτίριο όπου έμενε, προστατευόταν από φρουρούς ασφαλείας και μη έχοντας άλλη λύση βρήκε ένα άλλο προσωρινό εγκαταλελειμμένο κτίριο.