Η σεζόν 2022/23 φιλοξένησε το χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, καθώς επίσης ήταν η πρώτη από την περίοδο 2018/19 που δεν επηρεάστηκε από τους περιορισμούς του COVID-19.
Τα πέντε «μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Premier League, Bundesliga, LaLiga, Serie A και Ligue 1 – είδαν αύξηση των εσόδων τους κατά 14%, που έφτασε συνολικά τα 19,6 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από τις ημέρες των αγώνων, στις νέες και βελτιωμένες χορηγικές συμφωνίες και στην αξιοποίηση των γηπέδων πέραν των αγωνιστικών ημερών.
Η Premier League κυριάρχησε και πάλι οικονομικά σε όλη την Ευρώπη τη σεζόν 2022/23, με τους συλλόγους της κορυφαίας αγγλικής κατηγορίας να καταγράφουν συνολικά έσοδα ύψους 6,1 δισ. λιρών – αύξηση 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (5,5 δισ. λίρες). Αυτή η σεζόν-ρεκόρ φέρνει το πρωτάθλημα να ξεπερνά για πρώτη φορά το όριο των 6 δισ. λιρών σε έσοδα, χάρη στην αύξηση κατά 14% των εσόδων από τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων (867 εκατ. λίρες), καθώς σημειώθηκε νέο ρεκόρ μέσης προσέλευσης στο πρωτάθλημα, παράλληλα με την αύξηση κατά 221 εκατ. λίρες σε σχέση με πέρυσι των εμπορικών εσόδων (σε 2 δισ. λίρες) και την αύξηση κατά 9% των εσόδων από τη μετάδοση (σε 3,2 δισ. λίρες).
Το συνολικό μισθολογικό κόστος στην Premier League αυξήθηκε κατά 10% και ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 4 δισ. λίρες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ετήσια αύξηση των μισθών (377 εκατ. στερλίνες) ήταν χαμηλότερη από την αύξηση των εσόδων (603 εκατ. στερλίνες), η αύξηση του μισθολογικού κόστους και των αποσβέσεων επηρέασε αρνητικά τις ζημίες προ φόρων στην Premier League, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 14% σε 685 εκατ. στερλίνες.
Συνολικά, τα λειτουργικά κέρδη των συλλόγων της Premier League (εξαιρουμένων των παικτών από μεταγραφές) μειώθηκαν κατά 18% στα 393 εκατ. στερλίνες, καθώς τα λοιπά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν σε περίπου 1,6 δισ. στερλίνες, εν μέρει λόγω του πληθωρισμού. Το καθαρό χρέος των συλλόγων το 2022/23 αυξήθηκε από 2,7 δισ. σε 3,1 δισ. στερλίνες (αύξηση 473 εκατ. στερλίνες), κυρίως λόγω της χρηματοδότησης για έργα υποδομής.
Ενώ τα έσοδα της Premier League έφτασαν σε νέα ύψη, οι σύλλογοι της Bundesliga και της Serie A κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μέση ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν (22%), σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της πλήρους επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Οι σύλλογοι της Bundesliga είχαν συνολικά έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ τη σεζόν 2022/23 (3,1 δισ. ευρώ τη σεζόν 2021/22), καθώς τα έσοδα από τις αγωνιστικές ημέρες σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 0,5 δισ. ευρώ, με τους συλλόγους της Bundesliga να αναφέρουν τον υψηλότερο μέσο όρο προσέλευσης μεταξύ των πέντε «μεγάλων» πρωταθλημάτων. Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα από τη μετάδοση για τους συλλόγους της Bundesliga αυξήθηκαν κατά 10% σε 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των ισχυρότερων επιδόσεων των γερμανικών συλλόγων στο UEFA Champions League.
Η LaLiga έσπασε επίσης ρεκόρ το 2022/23 με τους συλλόγους να επιτυγχάνουν συνολικά έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Η μείωση κατά 8% των συνολικών εσόδων από τη μετάδοση, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ασθενέστερες επιδόσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεων κατά τη διάρκεια της σεζόν, υπερ-αντισταθμίστηκε από τα βελτιωμένα έσοδα από τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων (αύξηση 32% / 131 εκατ. ευρώ) και τα εμπορικά έσοδα (αύξηση 29% / 274 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα των συλλόγων της Serie A ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ τη σεζόν 2022/23, σημειώνοντας ρεκόρ για το πρωτάθλημα και αύξηση 22% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Τα έσοδα από τις αγωνιστικές ημέρες αυξήθηκαν κατά 88% (στα 434 εκατ. ευρώ), τα έσοδα από τη μετάδοση κατά 15% (στα 1,5 δισ. ευρώ) και τα εμπορικά έσοδα κατά 14% (στα 0,9 δισ. ευρώ).
Παρά τη μικρή μείωση των συνολικών εσόδων από τη μετάδοση (κατά 3% σε 0,7 δισ. ευρώ) και τη συγκρατημένη αύξηση των εσόδων από τις αγωνιστικές ημέρες και των εμπορικών εσόδων, τα συνολικά έσοδα των συλλόγων της Ligue 1 αυξήθηκαν επίσης κατά 17% σε 2,4 δισ. ευρώ.
Συνολικά, οι σύλλογοι της “μεγάλης πεντάδας” ανέφεραν αθροιστικά λειτουργικά κέρδη (0,5 δισ. ευρώ) για πρώτη φορά από την περίοδο 2018/19, με τη μέση αναλογία μισθών/εσόδων να μειώνεται σε όλα τα πρωταθλήματα. Αυτό οφείλεται στη σημαντική αύξηση των συνολικών εσόδων (2,3 δισ. ευρώ) που υπερέβη το αυξημένο μισθολογικό κόστος των συλλόγων (0,7 δισ. ευρώ).
Πηγή: ethnos.gr