Ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν, είναι εκείνος, που περισσότερο από κάθε άλλον, έχει συνδέσει το όνομά του με τη μεγαλύτερη επανάσταση που γνώρισε ποτέ το ποδόσφαιρο στους κανονισμούς του.
Στις 15 Δεκεμβρίου 1995, έπειτα από πέντε χρόνια δικαστικών αγώνων, ο -58χρονος πλέον- Βέλγος Ζαν Μαρκ Μποσμάν, με τους δύο νεαρούς δικηγόρους του, κέρδισαν μια δίκη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου, αλλάζοντας για πάντα το ποδόσφαιρο. Aναλυμένη σε 350 παραγράφους και άρθρα, είναι μία από τις πληρέστερες και πλέον τεκμηριωμένες δικονομικά υποθέσεις.
«Οι δικηγόροι μου ήταν δύσπιστοι και είπαν ότι ήταν ουτοπικό να σκεφτόμαστε να μπλοκάρουμε το σύστημα στα χέρια ιδρυμάτων και συλλόγων. Ωστόσο, δεν κατάλαβα γιατί στην Ευρώπη η ελεύθερη κυκλοφορία ήταν εγγυημένη με νόμο σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά όχι στους ποδοσφαιριστές. Ήμουν οραματιστής», είπε ο Μποσμάν, ο οποίος ζει στα περίχωρα της Λιέγης με σύνταξη αναπηρίας, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport».
Ο Μποσμάν έπαιζε το 1990 με την Λιέγη, στην Β΄ κατηγορία του Βελγίου. Το συμβόλαιό του επρόκειτο να λήξει, αλλά σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν τότε, δεν είχε δικαίωμα να μετεγγραφεί σε άλλη ομάδα, αν δεν αποζημιωνόταν από την ομάδα του. Η Λιέγη του πρόσφερε νέο συμβόλαιο, μειώνοντας κατά 2/3 τις αποδοχές του, κάτι που εκείνος αρνήθηκε. Ήθελε να πάει να παίξει στη Δουνκέρκη, στη Γαλλία, αλλά η Λιέγη ζήτησε 600.000 ευρώ και η μετεγγραφή ματαιώθηκε. Απέκτησε το δικαίωμα να αλλάξει ομάδα, χωρίς να πληρωθούν μεταγραφικά τέλη.
«Τα τελευταία χρόνια, μόνο η διεθνής ένωση παικτών FIFPRO παρέμενε πάντα κοντά μου. Από τους παίκτες της νέας γενιάς, όμως, μόνο ο Άντριεν Ραμπιό με βοήθησε», πρόσθεσε.
Το 2019, ο Γάλλος διεθνής μέσος ήταν σε πλήρη σύγκρουση με την Παρί Σεν Ζερμέν. Το συμβόλαιο του έληγε και δεν είχε σκοπό να ανανεώσει. Τον πίεσαν και στη συνέχεια τον έθεσαν εκτός αποστολής, στερώντας του ουσιαστικά την ευκαιρία να παίξει στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.
Όταν τελικά η διαπραγμάτευση με τη Γιουβέντους ολοκληρώθηκε, ο Ραμπιό υπέγραψε το νέο συμβόλαιο, ως ελεύθερος, χωρίς να καταβληθεί καμία αποζημίωση στους Παριζιάνους. Χάρη στον Ζαν Μαρκ Μποσμάν και τον αγώνα του.
Ο Βέλγος όμως σύντομα βρέθηκε χωρίς ομάδα και κυρίως χωρίς χρήματα.
«Μια μέρα με πήρε τηλέφωνο η Βερονίκ (σ.σ: η μητέρα και μάνατζερ του Ραμπιό) και μου είπε ότι ήταν πολύ ευαίσθητοι στο γεγονός ότι με είχαν εγκαταλείψει όλοι. Έτσι αργότερα ήρθε στο σπίτι μου, με μια φίλη της και έναν άλλο από τους γιους της, επειδή ο Άντριεν ήταν απασχολημένος με τα ματς, και παρενέβησαν για να με στηρίξουν».
Μια χειρονομία αλληλεγγύης, 10.000 ευρώ, αλλά με υψηλή συμβολική αξία για τον Μπόσμαν, ο οποίος χαριτολογώντας πρόσθεσε:
«Στην πραγματικότητα, η UEFA και η FIFA θα έπρεπε να προβλέπουν ένα ποσοστό, έστω και ελάχιστο, 0,01 τοις εκατό ανά συμβόλαιο, μόνο για μένα».